Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een browser extensie?

#Techniek

Geplaatst op 17 november 2022

Weet je nog dat we een blog schreven over browsers? Helemaal aan het eind staat een alinea over uitbreidingen van een browser. Hoe maak je dat programma nou nog beter voor jouw surfgedrag? In deze blog kijken we naar extensies, kleine uitbreidingen voor de browser, die je internetervaring uitbreiden, maar vooral ook makkelijker maken.

Wat doet de browser ook alweer

Of je nu Chrome, FireFox, Safari of Microsoft Edge gebruikt: een website laten ze allemaal zien. Toets www.kliksafe.nl in en de pagina toont zich direct. Maar elke site doet nog wat meer. Zo worden er de bekende cookies (je weet wel, niet die lekkere 🍪) in de cache van je browser opgeslagen. Maar ook jijzelf doet meer in je browser dan alleen een website opzoeken en die bekijken. Je typt in formulieren, in de zoekbalk van een online winkel of je chat bijvoorbeeld met onze technische support. Bij die extra dingetjes die je doet in de browser, is een hulpmiddel soms handig. En daarvoor zijn extensies.

Hoe gebruik ik extensies?

Een mooi voorbeeld van een extensie die ik dagelijks gebruik, is die van 3CX. 3CX is het programma waarmee we bij Kliksafe bellen. En die kleine toevoeging in de browser van 3CX zorgt ervoor dat elk telefoonnummer op internet, direct aan te klikken is en in het belprogramma wordt geopend. Omdat veel van de programma’s voor onze dagelijkse werkzaamheden in de browser werken, snap je dat het veel tijd scheelt om rechtstreeks te klikken - in plaats van te kopiëren en te plakken of het nummer over te typen.  

Hoe werkt een extensie?

Google Chrome en Microsoft Edge delen een store voor extensies. Firefox heeft z’n extensies Ad-ons genoemd en deze zijn te vinden in de eigen store. Voor Safari staan de extensies in de appstore, waar je ook alle andere apps voor op de Mac vindt. Zoek in de store de extensie die je wilt en je kunt hem toevoegen aan je browser. Vervolgens zal bovenin het frame van je browser (naast de adresbalk) een pictogram verschijnen. Afhankelijk van de extensie zal hij direct werken, of zul je 'm zelf moeten aanklikken.

Voorbeelden van extensies

Een bekend voorbeeld van een extensie is die om reclames tegen te gaan. Op veel sites is reclame de grootste bron van inkomsten, en de grootste bron van ergernis van bezoekers. Er zijn extensies die zorgen dat reclames niet zichtbaar zijn en die dus het surfen weer wat aangenamer maken.

Filterextensie

Smoothwall -partner van Kliksafe op het gebied van filtering- brengt bijvoorbeeld zo’n extensie uit, maar er zijn meerdere opties die als zogenoemde Adblocker fungeren.

Google Translate

Een andere bekende extensie is van Google Translate, die je eenvoudig een stuk tekst of zelfs de hele pagina laat vertalen als de website per ongeluk in het Chinees of Sanskriet is.

Wachtwoordenkluis

Een andere belangrijke extensie is een wachtwoordenkluis. De meeste browsers bieden al aan om wachtwoorden te onthouden, maar het veiligst is om een speciaal daarvoor ontwikkelde app te gebruiken. Je kunt in diverse browsers uit verschillende wachtwoordenkluizen kiezen. Kies een wachtwoordenkluis die je in meerdere browsers kunt gebruiken en die ook op bijvoorbeeld je mobiel werkt, dan weet je zeker dat je safe zit.

Shopping

In de categorie shopping zijn er ook extensies. Vooral vanuit Amerika waaien de kortingsextensies over. Kom je in een webshop, dan geeft de extensie aan of er kortingscodes zijn die je kunt gebruiken. Ook bestaan er digitale alternatieven voor zegeltjes sparen.

Heb jij nou zelf nog een gouden tip voor een extensie die je regelmatig gebruikt, laat dat dan hieronder in de comments weten! Wij zijn benieuwd - en je helpt er misschien de volgende lezer mee.

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.