Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe werkt het Kliksafe internetfilter?

#Onderwijs #Techniek #Zakelijk

Geplaatst op 11 december 2017

Kliksafe filtert het internet voor jou. Hoe een koffiefilter werkt, dat weet iedereen wel. Maar hoe werkt een internetfilter? Zonder heel technisch te worden, zal ik dat in deze blog uitleggen.

Het begint er mee dat het filter tussen jouw verbinding moet zitten. Iets wat niet door het filter gaat kan natuurlijk ook niet gefilterd worden. Als je een Kliksafe verbinding hebt, gaat alles vanzelf door het filter.

Het grootste knooppunt in Nederland

Het Kliksafe internetfilter is niet zo maar een enkele machine, maar bestaat uit een heel aantal machines die onderling samenwerken. Samen staan ze in een datacentrum dicht bij het grootste knooppunt in Nederland; in Amsterdam. Dit knooppunt heet Datatower. Omdat er onderhoud mogelijk moet zijn en omdat er onderdelen uit moeten kunnen vallen zonder dat je daarvan als klant last mag hebben, zijn er systemen dubbel uitgevoerd. Een soort van poortwachter maakt jouw verbinding vast aan een filterserver.

De filterserver

De filterserver is een erg snelle computer met een speciaal besturingssysteem er op. Deze software is geschreven door Smoothwall, een bedrijf uit Engeland met veel ervaring in internetfiltering voor vooral het onderwijs. Kliksafe heeft daar zoveel kennis en ervaring mee dat we de enige zijn die dit systeem in de Benelux mogen verkopen en daar ook support op kunnen geven.

Deze filterserver kijkt of er dingen langs komen waar hij naar moet kijken. Naar veel zaken hoeft het filter niet te kijken. We hebben het zo ingesteld dat niet alles door het filter hoeft. Daarbij kan je denken aan Office 365, bepaalde apps, je slimme thermostaat, of de plaatjes en filmpjes op een website. Een deel van het verkeer wordt vóór het filtersysteem al ergens anders heen gestuurd, bijvoorbeeld het telefoonverkeer. En een ander deel wordt direct bij binnenkomst al om het filter heen direct internet opgestuurd.

Squid en Guardian

Alles wat naar een van de filtermachines gaat wordt bekeken. Het systeem maakt eerst een grove scheiding: kan ik er wat mee of niet? De basis van het filter is een zogenaamde Squid proxy. Squid is het Engelse woord voor octopus en hij zit met zijn acht armen dus lekker in het internetverkeer te grabbelen. Hij pakt al het webverkeer er uit. Dit geeft hij vervolgens aan zijn tweelingbroer: het eigenlijke filter. Deze tweelingbroer, die we Guardian noemen, gaat nu goed kijken wat het is en wat er moet gebeuren. Voor dat laatste gebruikt Guardian de instellingen wie, wat en wanneer je wel of niet wilt hebben. Omdat wij veel verschillende keuzemogelijkheden hebben voor jullie is dit een hele lijst geworden. MijnKliksafe gebruik je om jouw filterkeuzes in te stellen.

Veilig zoeken

Hoe dit allemaal werkt, zal ik met een voorbeeld duidelijk maken. Je zit achter je laptop en typt op een zoekmachine een zoekopdracht in. Je gaat naar http://www.eenzoekmachine.nl/, typt een woord in het zoekvak en klikt op zoeken. Nu gebeurt er ineens van alles. Het adres van de website verandert in: https://www.eenzoekmachine.nl/search?safe=strict&q=een+woord

Het is niet alleen een veilige verbinding geworden door van http naar https te gaan, maar er is safe=strict tussen gekomen. Dat heeft het filter gedaan. In die paar millisecondes heeft het filter gekeken wat voor pagina je bezoekt, aanpassingen gedaan en de inhoud van de pagina naar je computer gestuurd.

Categorieën

Iedere pagina die je bezoekt, wordt gecategoriseerd, er wordt dus gekeken waar die pagina bij past. Een pagina kan natuurlijk in meerdere categorieën vallen. Eerst kijkt Guardian of de pagina op een lijst staat. Vervolgens wordt de pagina opgehaald en kijkt het systeem welke woorden er op de pagina staan. Bepaalde woordcombinaties zorgen ervoor dat pagina in een categorie wordt geplaatst. Bij een zoekpagina wordt gekeken welke zoekwoorden gebruikt zijn, die wellicht ook bij een bepaalde categorie horen. Als laatste element kijkt het filter naar het patroon van het webadres. Al deze lijsten en aanpassingen worden tijdens het starten van de filtermachine verzameld en in een bestand in het werkgeheugen gezet. De lijsten houden we bij op een ander systeem, waar ons filterteam zijn werk in doet. Het gaat om miljoenen webadressen en duizenden woorden en instellingen.

Jouw filterkeuzes

Het grappige is dat het filter ook het patroon van het webadres kan aanpassen om het filter te verbeteren. We hebben nu op eenzoekmachine.nl een tweetal zoekwoorden ingetypt. Dit waren onschuldige woorden die geen effect hebben op de categorisering. Het filter heeft wel het patroon aangepast. Er is door het filter safe=strict tussen geplaatst, waardoor de zoekmachine overschakelt op veilig zoeken. Dit kan je er niet tussen uit halen. Het filter heeft de pagina opgehaald en deze valt niet in categorieën die jij dicht wilt hebben. Stel dat je een andere zoekterm zou gebruiken, bijvoorbeeld voetballen. Wanneer jij sport dicht gezet hebt in je filterkeuzes, dan krijg je nu een blokkade pagina. De zoekterm voetballen zal in sport zitten en ook de antwoorden van de zoekmachine lijken veel op sport. Het filter ziet dat en ziet dat jij dat niet wilt. Daarom geeft het filter je als antwoord niet de zoekpagina met de antwoorden terug, maar de bijpassende blokkadepagina. Dit zou ook gebeuren als je een zoekwoord gebruikt wat een onverwachte dubbele betekenis heeft (waarvan één van die betekenissen bijvoorbeeld in het basisfilter zit). Op onze blokkade pagina staat een knop om blokkades te melden die volgens jou onterecht zijn. Jouw melding komt bij ons filter-team terecht die er naar gaat kijken. Wij kunnen dan de dingen aanpassen, waardoor het filter een stapje beter wordt.

Filteren in cijfers

Misschien vraag je je af hoe druk ons filter met dit alles nu bezig is. Werkt dat niet heel erg vertragend allemaal? Er gaat inderdaad heel veel door heen. In de laatste 24 uur is er ruim 8 miljoen keer een pagina van Windowsupdate opgevraagd, is er bijna 3 miljoen keer iets op www.google.nl gezocht en bijna 2 miljoen keer iets op www.google.com. Naast al het andere internetverkeer dat er doorheen gaat. Eén proxy filtert op dit moment 7439 pagina’s per minuut. Gemiddeld duurt het 0,09 seconde voor je antwoord krijgt. Op rustige momenten gaat er ongeveer 120 megabit per seconde door één proxy heen, maar als het druk is loopt dat wel op tot ruim over de 1700 megabit per seconde. Over het algemeen merk je hier niets van. Ieder jaar wordt dit meer en daarom houden we dit scherp in de gaten.

Vind je dit soort dingen interessant of heb je onderwerpen voor een nieuwe blog, laat het ons weten. Dat vinden we leuk!

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (4)

Robert
24 maart 2022 09:45

Hoi Johan,

Er is veel mogelijk op dit gebied! De afdeling verkoop kijkt graag met je mee: verkoop@kliksafe.nl

Johan
23 maart 2022 21:27

Ik heb een Caiway Internet verbinding en zit daar nog een anderhalf jaar aan vast. Kan ik op deze internet aansluiting ook gebruik maken van jullie filter? Ik heb WiFi en bekabelde computers die ik zou willen beveiligen met een goed filter.

Kliksafe / Nelleke
30 augustus 2018 10:24

Ha Jonathan, dank voor je reactie! Ik denk dat het t handigst is als je even mailt naar kcc@kliksafe.nl of belt naar 0341 274 999, dan kunnen we het meer uitleggen :). Korte reactie vast; het filter van Kliksafe werkt op alle apparaten die gebruik maken van het netwerk (de wifi). We hebben ook een filter app voor op mobiele apparaten die van mobiele data gebruik maken (3 of 4 G), dat heet Kliksafe Mobi. Om alles te coveren is dus een combinatie het handigst. Jij ook een fijne dag! Nelleke (communicatie)

Jonathan Schutte
30 augustus 2018 10:13

Hoi, Wat een goede oplossing zeg. Eindelijk iets waarmee ik mijn kinderen kan beschermen :-) Even een vraagje: Heb ik het goed begrepen dat Kliksafe ook op een smartphone of een tablet werkt (zowel als deze verbonden is met de mobile provider of wifi)? En zo ja, hoe werkt dit dan en wat kost het als ik het alleen op de smartphones en tablets van mijn kinderen wil hebben? Alvast bedankt en een fijne dag toegewenst! Jonathan

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.