Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

HTTP vs. HTTPS: het verschil uitgelegd

#Techniek

Geplaatst op 1 september 2022

Https… De url van een website begint er tegenwoordig bijna altijd mee. Vaak samen met een veilig slotje in de adresbalk van je browser. Wat betekent deze afkorting eigenlijk en wat is het verschil tussen http en https? In deze blog leggen we uit waar de afkortingen voor staan en wat de voordelen zijn van https.

Ga direct naar:

Https betekenis

De afkorting https betekent: HyperText Transfer Protocol Secure. https is een protocol voor het afhandelen van aanvragen tussen je internetbrowser en de webserver waarop de site staat. Het protocol zorgt ervoor dat jouw computer veilig kan verbinden met de website die je wilt bezoeken. De gegevens worden versleuteld (encryptie) en kunnen niet (zomaar) onderschept worden. Een slotje voor de website betekent dat de website die je bezoekt, veilig dataverkeer verzendt tussen je browser en de site, je hebt dus een veilige verbinding.

Het verschil tussen http en https

Het grootste verschil tussen de twee protocollen zit in de laatste letter: de s. Die staat namelijk voor secure, veilig dus. Website-eigenaren kunnen ervoor kiezen om het dataverkeer van en naar hun site veilig te laten verlopen. Dit heeft meerdere voordelen, waar we verderop in deze blog op ingaan. Dat veilig laten verlopen, doen ze door een SSL-certificaat te installeren. Daarmee tonen ze aan dat hun website versleutelde informatie verzendt. En dat de client (jij, de gebruiker) de sleutel heeft.

Een tunnel
Je kunt https het beste zien als een tunnel van je computer/telefoon naar de website die je wilt bezoeken. Alleen jij en de webserver waarmee je verbindt, zien wat je doet. Met http verloopt je (data)verkeer zonder die tunnel, en kunnen criminelen met je meekijken.
Http-sites zijn dus een stuk minder veilig, maar dat betekent niet automatisch dat sites met https altij́d veilig zijn. Als je met een foute website een https-tunnel maakt, kan er aan de andere kant een hoop ellende jouw kant opkomen. Denk maar eens aan een internetcrimineel die een website van de bank heeft nagemaakt.

Wat zijn de voordelen van https?

Als websitebezoeker en als website-eigenaar heb je voordelen van het gebruik van https.
Als gebruiker weet je dat een https-website altijd je gegevens veilig transporteert over het internet. Dat betekent niet dat je alle sites kunt vertrouwen (criminelen gebruiken ook https), maar jouw privacy op internet is een stuk veiliger.
Gebruik je als site-eigenaar https op je site, dan wordt dat beloond door Google. Sites met een https-slotje scoren beter in Google dan sites met http. Ook jouw websitebezoekers zullen zich vertrouwder voelen om een betaling te doen, of om gegevens achter te laten op je site.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.