Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is de cloud eigenlijk?

#Techniek

Geplaatst op 22 september 2022

De cloud is overal om je heen en is altijd bereikbaar. Maar wat is de cloud eigenlijk? En is het veilig om bestanden in de cloud te bewaren? Wie kunnen er allemaal bij je gegevens? Is er eigenlijk één cloud of is er sprake van een complete wolkenlucht? We nemen je mee in een tocht door de wolken op zoek naar deze en andere antwoorden.

Wat is de cloud

De cloud betekent eigenlijk heel simpel: werken via internet. Waar je vroeger elk bestand op je computer, een floppy (wie kent ‘m nog), cd-rom of usb-stick bewaarde, is dat nu niet meer nodig. Je bewaart je bestanden niet meer op je eigen locatie, maar op internet. Naast bestanden kunnen bijvoorbeeld ook programma’s waarmee je werkt online staan - ook dat is in de cloud. De meest voorkomende vorm van werken in de cloud is het opslaan van bestanden, om altijd overal bij te kunnen.

Hoe gebruik ik de cloud?

Bij een telefoon of tablet is het vaak eenvoudig. Je hebt of een Androidtoestel met de service Google (Google-drive) of je hebt een iPhone/iPad met de iCloud van Apple. Standaard worden bijvoorbeeld foto’s in de cloud opgeslagen. Maar ook bijlagen uit de e-mail zijn op te slaan in een map die je niet alleen op je telefoon terug kan vinden, maar ook op je computer. Reuzehandig, zo kan je zonder moeite op je computer die foto laten zien die je onderweg met je telefoon hebt gemaakt. Maar ook die foto van jaren terug. Of je zoekt op je telefoon het garantiebewijs op van dat product, dat er veel te vroeg ermee ophield.  

Is de cloud veilig?

We hebben al twee clouddiensten genoemd: Google-drive en Apple iCloud. Duidelijk is dat je je bestanden dus opslaat bij een derde partij. De cloud klinkt wel alsof het in de lucht zweeft, maar ergens staan grote servers te draaien, waarop alles opgeslagen wordt. En die servers zijn van iemand. Bedenk dus goed bij welke partij je je bestanden opslaat. Verder heb je de veiligheid grotendeels in eigen hand. Met sterke wachtwoorden en 2-stapsverificatie (adviseren wij altijd) is het voor buitenstaanders nagenoeg onmogelijk om bij jouw gegevens te komen.

Back-up maken naar de cloud

Een voordeel van de cloud is de mogelijkheid om draadloos een back-up te maken van verschillende mappen of van de hele computer. Daarmee waarborg je dat je de gegevens nog hebt als je telefoon of laptop beschadigd is, wordt gestolen of kwijtraakt. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van een losse usb-stick of een harde schijf.

Je eigen cloud

Bij elk Kliksafe-abonnement zit een FRITZ!Box waarmee je thuis verbinding met het internet maakt. De makers van de FRITZ!Box hebben ook een cloudoplossing bedacht, waarbij je niet afhankelijk bent van een derde partij, maar thuis je eigen cloud inricht. Via een harde schijf of NAS gekoppeld aan de FRITZ!Box en de app van MyFRITZ! is het mogelijk om bestanden via internet te benaderen, terwijl ze veilig op je eigen harde schijf staan.

NB We schrijven regelmatig over functionaliteiten van de FRITZ!Box. Dat zijn er ontzettend veel en die zijn ook nog eens heel handig. Dat is een van de redenen dat je bij een Kliksafe-abonnement een FRITZ!Box meegeleverd krijgt. Maar omdat er zoveel mogelijkheden zijn, worden deze niet ondersteund door onze klantenservice. We wijzen je graag op de mogelijkheden, maar heb je vragen over gebruik van deze functies dan verwijzen wij je naar de site van de fabrikant: www.avm.nl

Onze klantenservice helpt je graag bij de producten die we zelf leveren: een goede internetverbinding, een veilig filter en werkende telefonie en e-mail.

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (6)

Mart-Jaap
19 oktober 2022 15:02

@J Hollebrandse Ja, u kunt een harde schijf aan de Fritzbox aansluiten op de usb-poort en daar continue op aangesloten laten zitten. Dat is niet exact hetzelfde als een backup maken, maar een backup is wel een van de mogelijkheden. De harde schijf kunt u zien als een extra map op de computer, die dan alleen in de 'cloud' is ipv lokaal op uw computer. Een backup is een kopie van uw gegevens waar u bij kunt als de originele locatie niet meer bereikbaar is. Een backup kan dus ook op een harde schijf via de Fritzbox, maar is niet automatisch hetzelfde.

Mart-Jaap
19 oktober 2022 14:59

@Gerrit van den Bosch De melding is van Apple. Uw iPhone (en mogelijk uw andere Appleapparaten) slaat foto's en andere bestanden op in iCloud. De gratis ruimte is beperkt en daardoor snel vol. U kunt kijken of u wel alles op wilt slaan in de cloud (foto's bijv. nemen veel ruimte in en kunnen ook lokaal op de telefoon opgeslagen worden) of u kunt bestanden opruimen, zodat de ruimte minder vol is. De consequentie als u niets doet is dat er op een gegeven moment niet meer opgeslagen wordt in de cloud, omdat de ruimte vol is. Maar dat is dan misschien net iets wat u wel overal vandaan wilde kunnen benaderen. Zelf opruimen is daarom waarschijnlijk slimmer.

Mart-Jaap
19 oktober 2022 14:54

@Nico Weerheim Google Drive voldoet momenteel niet aan de Europese wetgeving van de AVG. Dat is de helft van het antwoord... Want is het dan onveilig om Google Drive (of andere clouddiensten) te gebruiken? Als bedrijf zou ik zeggen niet doen. Voor u persoonlijk is het niet onveiliger dan menig andere optie. Deze bedrijven moeten aan strenge eisen voldoen (oa van de Amerikaanse overheid), waardoor je over de veiligheid geen grote zorgen hoeft te maken. De belangrijkste keuze blijft of je gegevens onder wilt brengen bij een partij, waar je geen invloed op uit kunt oefenen.

J Hollebrandse
19 oktober 2022 09:03

Dat betekend dan dat ik de harde losse schijf dan continue op de Fritsbox aan moet sluiten? Is dit dan ongeveer hetzelfde als een backup maken?

Gerrit van den Bosch
19 oktober 2022 08:52

Goedemorgen, Ik wordt de laatste tijd benadert je i-cloud is bijna vol, wat gebeurd er als ik niet inga op het advies om het te opwaarderen?

Nico Weerheim
19 oktober 2022 07:40

Ik heb een vraag: is Google Drive veilig om privacy gevoelige documenten op te slaan en wel zo veilig dat het voldoet aan de AVG?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: