Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is de cloud eigenlijk?

#Techniek

Geplaatst op 22 september 2022

De cloud is overal om je heen en is altijd bereikbaar. Maar wat is de cloud eigenlijk? En is het veilig om bestanden in de cloud te bewaren? Wie kunnen er allemaal bij je gegevens? Is er eigenlijk één cloud of is er sprake van een complete wolkenlucht? We nemen je mee in een tocht door de wolken op zoek naar deze en andere antwoorden.

Wat is de cloud

De cloud betekent eigenlijk heel simpel: werken via internet. Waar je vroeger elk bestand op je computer, een floppy (wie kent ‘m nog), cd-rom of usb-stick bewaarde, is dat nu niet meer nodig. Je bewaart je bestanden niet meer op je eigen locatie, maar op internet. Naast bestanden kunnen bijvoorbeeld ook programma’s waarmee je werkt online staan - ook dat is in de cloud. De meest voorkomende vorm van werken in de cloud is het opslaan van bestanden, om altijd overal bij te kunnen.

Hoe gebruik ik de cloud?

Bij een telefoon of tablet is het vaak eenvoudig. Je hebt of een Androidtoestel met de service Google (Google-drive) of je hebt een iPhone/iPad met de iCloud van Apple. Standaard worden bijvoorbeeld foto’s in de cloud opgeslagen. Maar ook bijlagen uit de e-mail zijn op te slaan in een map die je niet alleen op je telefoon terug kan vinden, maar ook op je computer. Reuzehandig, zo kan je zonder moeite op je computer die foto laten zien die je onderweg met je telefoon hebt gemaakt. Maar ook die foto van jaren terug. Of je zoekt op je telefoon het garantiebewijs op van dat product, dat er veel te vroeg ermee ophield.  

Is de cloud veilig?

We hebben al twee clouddiensten genoemd: Google-drive en Apple iCloud. Duidelijk is dat je je bestanden dus opslaat bij een derde partij. De cloud klinkt wel alsof het in de lucht zweeft, maar ergens staan grote servers te draaien, waarop alles opgeslagen wordt. En die servers zijn van iemand. Bedenk dus goed bij welke partij je je bestanden opslaat. Verder heb je de veiligheid grotendeels in eigen hand. Met sterke wachtwoorden en 2-stapsverificatie (adviseren wij altijd) is het voor buitenstaanders nagenoeg onmogelijk om bij jouw gegevens te komen.

Back-up maken naar de cloud

Een voordeel van de cloud is de mogelijkheid om draadloos een back-up te maken van verschillende mappen of van de hele computer. Daarmee waarborg je dat je de gegevens nog hebt als je telefoon of laptop beschadigd is, wordt gestolen of kwijtraakt. Zonder daarbij afhankelijk te zijn van een losse usb-stick of een harde schijf.

Je eigen cloud

Bij elk Kliksafe-abonnnement zit een FRITZ!Box waarmee je thuis verbinding met het internet maakt. De makers van de FRITZ!Box hebben ook een cloudoplossing bedacht, waarbij je niet afhankelijk bent van een derde partij, maar thuis je eigen cloud inricht. Via een harde schijf of NAS gekoppeld aan de FRITZ!Box en de app van MyFRITZ! is het mogelijk om bestanden via internet te benaderen, terwijl ze veilig op je eigen harde schijf staan.

Over de auteur:

Mart-Jaap is medewerker Service & Support sinds januari 2022. Is in z’n nopjes dat Kliksafe werkt op Apple. En doet niets liever dan lezen van een (e-)boek. Mart-Jaap wordt blij van een terrasje in de zon met een speciaal biertje. Maar heeft dat pas verdiend na een stevige wandeling langs strand of door het bos.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Wel zo veilig!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: