Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wachtwoorden: zo beheer en bedenk je een veilig wachtwoord

#Online risico's

Geplaatst op 15 juni 2023

Een sterk en veilig wachtwoord verzinnen, is al lastig - maar die onthouden helemaal. En dan moet je ook nog voor elk account een ander wachtwoord verzinnen! Je begrijpt wel: wachtwoorden beheren is een hele klus. Gelukkig bestaan er programma’s die je helpen met wachtwoorden opslaan, beheren en veilig maken. In deze blog vertellen we daar alles over.

Een overzicht:

Waaruit bestaat een goed wachtwoord?

Een goed wachtwoord is lang.
Hoe langer je wachtwoord, hoe meer karakters een hacker moet kraken.

Een sterk wachtwoord is een combinatie van (hoofdletters)letters, cijfers en leestekens.
Ook geldt dat de combinatie van deze karakters het wachtwoord complexer maakt. Vaak geeft een website tijdens het aanmaken van een account al aan of je verzonnen wachtwoord aan deze eisen voldoet. Scheelt weer.

Hoe verzin ik een sterk wachtwoord?

“Leuk hoor, al die eisen voor een goed wachtwoord, maar zo’n creatief brein ben ik niet!”, denk je misschien. Gelukkig hoef je voor het bedenken van een wachtwoord helemaal niet creatief te zijn. Hier volgt een handige tip: maak in plaats van een wachtwoord een wachtzin. Een “passphrase” heet dat op z’n Engels. Een wachtwoord bedenken met een passphrase, is makkelijker te verzinnen (en te onthouden): Heb je een gele jas, heet je hond Oscar en heb je een witte gieter? Dat is de wachtwoord zin: GelejasOscarwittegieter. Dan maak je hem sterk met leestekens, cijfers en letters, en het wachtwoord ziet er zo uit: Gelejas&Oscar1wittegieter

Hoe kan ik mijn wachtwoorden beheren?

Veilig beheer van je wachtwoorden is noodzakelijk als je een heleboel wachtwoorden moet onthouden. We stipten het in de inleiding al aan: er zijn programma’s die wachtwoorden voor je bewaren in een digitale kluis. Wachtwoordmanagers, zo heten ze. Sommige managers kunnen zelfs unieke wachtwoorden voor je verzinnen. En met plug-ins in je browser slaan ze jouw verzonnen wachtwoorden meteen in de kluis op. Wil je weten wat een goede wachtwoordmanager is voor jou? Lees onze blog over de 5 beste wachtwoordmanagers.

Tips voor een veilig wachtwoord

Gebruik geen browser voor het opslaan van wachtwoorden
Browsers hebben ook wachtwoordbeheer ingebouwd. Ze kunnen je wachtwoord opslaan. Dat lijkt in eerste instantie veilig, maar bedenk goed dat iedereen die jouw browser opent, direct bij je wachtwoorden kan. Wachtwoordmanagers moet je beveiligen met een hoofdwachtwoord, en dat heeft een internetprogramma als Google Chrome en Edge niet.

Gebruik verschillende wachtwoorden
Wachtwoorden moeten uniek zijn. Gebruik een wachtwoord één keer. Kies voor elk account dat je hebt, een ander wachtwoord. Als er één account gekraakt wordt, blijven je andere accounts veilig.

Kijk uit met het verstrekken van wachtwoorden
Soms krijg je een mail van een bedrijf met het verzoek om in te loggen. Dat is gevaarlijk, want doorgaans verzoeken bedrijven en instanties hun klanten niet zomaar om wachtwoorden in te vullen. De kans is groot dat het om phishing gaat.

Gebruik tweestapsverificatie
Naast een sterk wachtwoord kun je vaak kiezen voor een extra beveiligingsstap, om te garanderen dat je account veilig is. Je kent het vast wel: je krijgt een sms met een code die je moet invullen. Als websites die optie bieden: altijd doen!, zeggen wij.

Waar kan ik mijn opgeslagen wachtwoorden bekijken?

Ontdek of je browser jouw wachtwoorden opslaat op de volgende manier:

Chrome

  • Open Chrome.
  • Klik rechtsboven op je profiel-icoontje.
  • Kies voor Je Google account beheren.
  • Aan de linkerkant kies je Beveiliging.
  • Scroll iets naar beneden en kies Wachtwoordmanager.

Checken kan nog simpeler: ga naar https://passwords.google.com/. Zie je op deze pagina allemaal sites staan? Dat zijn de accounts waarvan Google Chrome inloggegevens bewaard heeft.

Edge

  • Ga naar Instellingen en meer en kies Instellingen.
  • Klik op Profielen.
  • En vervolgens op Wachtwoorden.
  • Daar vind je alle wachtwoorden die Edge van jou bewaart.

Heeft deze blog je geholpen om je wachtwoorden veiliger te maken? Laat het ons weten! Je kunt een reactie achter onderaan deze blog achterlaten.

Lees ook: Internet beveiliging instellen.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: