Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Niet voor ouders!

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 5 januari 2023

Niet voor volwassenen...

Alleen voor jou. We willen het even met je hebben over jullie internet thuis.

Kliksafe irritant?

Klinkt het bij jullie weleens: “Met Kliksafe kun je niks?” Of: “Hè nee, Kliksafe weer…” (Of nog erger.) Zit jij te schelden op Kliksafe, omdat je tegen een blokkadepagina aan loopt? Ehm, dat helpt eigenlijk niet. Het is namelijk zo dat jouw vader of moeder (of andere opvoeder) het filter instelt. Jij dacht misschien nog dat Kliksafe alles dicht zet, maar dat is niet zo. Ja, vroeger wel, maar nu heeft elke Kliksafe-klant een basisfilter, en bepalen jouw ouders thuis hoe het filter verder is ingesteld. En ik dénk, dat je dat eens moet bespreken met ze.

Vraag het eens aan je ouders

Vraag je vader of moeder eens hoe ze het filter hebben ingesteld. Waarom hebben zij sommige categorieën dichtgezet? Wat is hun idee daarbij? Vraag ze gewoon eens waarom jij niet op sommige dingen mag, wat er slecht is aan dingen, of waarom ze sites stom vinden. Dan zul je zien dat ze zo gek met jou zijn, dat ze gewoon goed voor jou willen zorgen, en je willen beschermen. Dat ze soms denken: brr nee, dat hoeven ze nou echt niet te zien.

Hé, en dat is nou ook juist een taak van vaders en moeders! Dus dat is eigenlijk superlief ❤️ van ze.

Er zijn twee dingen die we soms nog horen.

  1. Je loopt supervaak tegen een blokkade aan

Kom je toch nog elke keer onze blokkadepagina tegen? En heb je met je ouders besproken wat er wel en niet open staat? Dan kan het toch zijn dat je ouders van sommige dingen denken dat ze niet zo handig zijn voor jou om te bekijken. Misschien vinden ze je te jong om bepaalde dingen te zien, vinden ze sites risicovol of eng of traumatisch of wat dan ook. En tja, wij van Kliksafe kunnen natuurlijk niet tegen jouw ouders op.

  1. Je kan soms niet op een site komen

Lastig, of nie? Maar: is het zomaar een keertje dat je er niet op kan? Dan is het misschien ook een beetje een gekke site? Ik weet niet om wat voor site het gaat natuurlijk… Wat je kan doen: check zelf nog een keer die link. Zou hij oké moeten zijn, en zie je er niks verdachts aan? Geef de site aan ons door. Dan checkt ons filterteam hem nog een keer, en als het idd een heel normale site is: dan zetten wij hem voor je open en kan je er na een uur weer bij! (Hier kan je een site aanvragen.)

Weten jouw ouders dit?

Iets anders, wist je dat je bij Kliksafe categorieën kan aan- of uitzetten? Ik bedoel eigenlijk: jij weet dat natuurlijk wel, maar weet je pa of ma dat ook? Loop anders eens samen met je ouders de categorieën in MijnKliksafe door. En, belangrijker nog, vertel ze waarom jij echt toegang tot die categorie nodig hebt. Misschien leren je ouders er nog wat van. En dan kun je samen besluiten: ja of toch nee.

Soms staan sites gewoon dicht

En tja, sommige sites staan gewoon altijd dicht. Dat willen onze klanten graag. En dat snappen wij – vinden we zelf ook. Want weet je, mensen worden klant bij Kliksafe omdat ze er geen zin in hebben dat hun kinderen allemaal vervelende dingen zien. En dat ze zelf op foute webshops komen. Dat hun kids al superjong op sites komen die eigenlijk voor volwassenen zijn. Dus wat ons betreft, die slechte vibes houden we buiten.

Eng filmpje

Weet je, mijn zoontje Henk is bijna 5 en die had laatst een paar filmpjes gekeken bij iemand. Ik weet niet welke, maar hij lag in bed, en huilen: bang dat er een monster op zijn kamer zat. Dan snap jij wel dat ik ervoor zorg dat hij die filmpjes niet meer kan zien. Zo kiezen jouw ouders waarschijnlijk ook dingen in het filter, waarvan ze vinden dat jij dat (nog) niet moet zien.

Dus niet: schelden op je ouders dat je nergens op kan.

Maar: uitleggen aan elkaar waarom wel, of waarom juist niet. Samen kijken en het filter instellen. You go!

PS Ben je opvoeder en heb je dit toch gelezen? Denk je dat jouw kind je filterkeuzes kent en snapt…? Ga je het gesprek met ze gaan? Het helpt vast en zeker.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.