Overzicht organisaties mediawijsheid
Het opvoeden van kinderen is anders geworden. Volgens de één moeilijker, volgens de ander niet, maar in ieder geval: anders. Dat komt omdat een deel van ons leven zich online afspeelt. En dat van onze kinderen of tieners dus ook.
Hoe ga je daar als ouders mee om? En waar kun je terecht met vragen hierover?
We hebben een overzicht gemaakt van organisaties die zich bezighouden met mediawijsheid. Voor ouders en kinderen, en voor het onderwijs. Hier kun je terecht met vragen, voor inspiratie en ideeën. Ken je nog meer organisaties? Als je ze mailt, vullen we de lijst aan!
Daarnaast hebben we ook organisaties opgenomen die tips geven over online risico’s: phishing enzo. Handig om door te lezen en te delen in je gezin.
Mediawijzer.nl: Platform voor verantwoord mediagebruik, opgericht door initiatiefnemers uit de gereformeerde gezindte.
Mediawijzer.net: Nederlands netwerk voor mediawijsheid, voor onderwijs en ouders.
Mediawijsheid: Organisatie die de weg wijst in het slim en veilig gebruik maken van (digitale) media. Voor ouders en scholen.
Mediawijsheid heeft ook een speelse website waar kinderen zelf kunnen oefenen met mediawijsheid: Hoe? Zo! Mediawijs.
Saferinternetcentre: Organisatie die zich inzet voor het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en smartphones onder kinderen en jongeren.
Betterinternetforkids: Engelstalige organisatie met heel veel kennis over veilig internet voor kinderen. Tips voor ouders, onderwijzers en andere belanghebbenden. Focus op Europa. Partner van het Nederlandse veiliginternetten.nl.
Veiliginternetten: Platform voor vragen en tips over het veilig gebruikmaken van internet.
Kliksafe: Dat zijn wij. Onze missie is: Iedereen veilig online. Dat doen we door het leveren van een filter, parental control en onze blogs met tips.
Ouders online: Platform voor Nederlandse ouders met vragen over alles wat gerelateerd is aan het ouderschap, waaronder mediaopvoeding.
Bureau Jeugd en Media: Platform dat voorlichting geeft over mediaopvoeding. Interessante blogs, en beschikbaar voor het geven van voorlichtingen op scholen en bij andere organisaties.
Bewust gezin: BewustGezin is een beweging om ouders binnen kerk-gezin-school lokaal te verbinden rond het thema mediagebruik en te werken aan bezinning & bewustwording.
Yona: App waarmee jongeren met een vriend of vriendin hun telefoongebruik kunnen reguleren: samen afspraken maken en die ook controleren. Ook inhoudelijk kunnen afspraken worden gemaakt.
Mediajungle: De makers van het spel Mediajungle, waarmee je in de klas of thuis met elkaar van alles leert over mediawijsheid en online risico’s.
Fruits4life: Fruits4life is een stichting die informatie en tips deelt over hoe je slim kunt omgaan met media. En vooral: hoe je meer offline kan zijn, om echt te connecten.
Fraudehelpdesk: Handige site met veel tips over online fraude. Hier kun je ook melding doen als er iets mis is gegaan.
Consumentenbond: Ook de consumentenbond heeft handige tips over veilig internet.
Speciaal voor het onderwijs:
Social Media Wijs
Sardes
EduSign
Kennisnet
Driestar Educatief
Basicly
Schoolblocks
Reageren?