Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Overzicht organisaties mediawijsheid

#Mediaopvoeding #Onderwijs

Geplaatst op 11 april 2019

Overzicht organisaties mediawijsheid

Het opvoeden van kinderen is anders geworden. Volgens de één moeilijker, volgens de ander niet, maar in ieder geval: anders. Dat komt omdat een deel van ons leven zich online afspeelt. En dat van onze kinderen of tieners dus ook.
Hoe ga je daar als ouders mee om? En waar kun je terecht met vragen hierover?

 

We hebben een overzicht gemaakt van organisaties die zich bezighouden met mediawijsheid. Voor ouders en kinderen, en voor het onderwijs. Hier kun je terecht met vragen, voor inspiratie en ideeën. Ken je nog meer organisaties? Als je ze mailt, vullen we de lijst aan!

Daarnaast hebben we ook organisaties opgenomen die tips geven over online risico’s: phishing enzo. Handig om door te lezen en te delen in je gezin.

 

Mediawijzer.nl: Platform voor verantwoord mediagebruik, opgericht door initiatiefnemers uit de gereformeerde gezindte.
Mediawijzer.net: Nederlands netwerk voor mediawijsheid, voor onderwijs en ouders.
Mediawijsheid: Organisatie die de weg wijst in het slim en veilig gebruik maken van (digitale) media. Voor ouders en scholen.
Mediawijsheid heeft ook een speelse website waar kinderen zelf kunnen oefenen met mediawijsheid: Hoe? Zo! Mediawijs.
Saferinternetcentre: Organisatie die zich inzet voor het veilig en verantwoord gebruik van online technologieën en smartphones onder kinderen en jongeren.
Betterinternetforkids: Engelstalige organisatie met heel veel kennis over veilig internet voor kinderen. Tips voor ouders, onderwijzers en andere belanghebbenden. Focus op Europa. Partner van het Nederlandse veiliginternetten.nl.
Veiliginternetten: Platform voor vragen en tips over het veilig gebruikmaken van internet.
Kliksafe: Dat zijn wij. Onze missie is: Iedereen veilig online. Dat doen we door het leveren van een filter, parental control en onze blogs met tips.
Ouders online: Platform voor Nederlandse ouders met vragen over alles wat gerelateerd is aan het ouderschap, waaronder mediaopvoeding.
Bureau Jeugd en Media: Platform dat voorlichting geeft over mediaopvoeding. Interessante blogs, en beschikbaar voor het geven van voorlichtingen op scholen en bij andere organisaties.
Bewust gezin: BewustGezin is een beweging om ouders binnen kerk-gezin-school lokaal te verbinden rond het thema mediagebruik en te werken aan bezinning & bewustwording.
Yona: App waarmee jongeren met een vriend of vriendin hun telefoongebruik kunnen reguleren: samen afspraken maken en die ook controleren. Ook inhoudelijk kunnen afspraken worden gemaakt.
Mediajungle: De makers van het spel Mediajungle, waarmee je in de klas of thuis met elkaar van alles leert over mediawijsheid en online risico’s.
Fruits4life: Fruits4life is een stichting die informatie en tips deelt over hoe je slim kunt omgaan met media. En vooral: hoe je meer offline kan zijn, om echt te connecten.
Fraudehelpdesk: Handige site met veel tips over online fraude. Hier kun je ook melding doen als er iets mis is gegaan.
Consumentenbond:  Ook de consumentenbond heeft handige tips over veilig internet.

 

Speciaal voor het onderwijs:

Social Media Wijs
Sardes
EduSign
Kennisnet
Driestar Educatief
Basicly
Schoolblocks

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Bianca Boender
13 november 2019 19:49

Wat goed zo'n lijst! Er kunnen niet genoeg organisaties zijn die zich bezig houden met mediawijsheid! Hebben jullie de #YNG Escape Game al gezien? De #YNG Escape Game van You!nG heeft als doel jongeren weerbaar en sterker maken wat betreft de kansen en gevaren van sociale media. #YNG Escape Game is een educatief escaperoomspel met vier identieke escaperooms die tegelijkertijd gespeeld worden. Er worden teams gemaakt van maximaal acht personen, en je strijdt om wie het eerste weet waarom Yara vermist is. Maar erg veel tijd heeft het winnende team niet om dit te vieren, want alle vier de recherche teams moeten als een razende samenwerken om Yara te redden. Lukt het jou als recherche om binnen 60 minuten je taak te volbrengen en deze zaak op te lossen? https://you-ng.nl/product/yng-escape-game/

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.