Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Social media en pubers; dit wil je van ze weten

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 7 oktober 2021

Social media: er wordt heel wat tijd aan besteed, en helemaal door jongeren. Uren swipen, delen en liken op Instagram is voor velen een dagelijkse bezigheid. Waar kleine kinderen vaak nog genoeg hebben aan het kijken van filmpjes, verschuift die aandacht als ze ouder worden vaak naar de meer interactieve social media. Maar waar komt die aantrekkingskracht vandaan, welke gevolgen kan het hebben en hoe ga je daar mee om? Je leest het hier.

Wat is social media?

Social media is een verzamelbegrip voor online platformen, zoals websites en apps, waarbij iedereen informatie kan delen met andere gebruikers. Het is vooral bedoeld om onderlinge interactie te stimuleren, maar wordt steeds vaker door bedrijven ingezet voor commerciële doeleinden.
Juist door de menselijkheid van social media is het zeer aantrekkelijk voor bedrijven om te adverteren. De meeste social mediakanalen werken namelijk met een feed, die is gebaseerd op een algoritme. Hoe vaker je het platform gebruikt d.m.v. een like, reactie of klik - hoe meer jouw feed is afgestemd op je interesses. Perfect dus om als bedrijf bij aan te sluiten. Zo lijken advertenties minder vervelend, omdat het dicht bij je interesses ligt. Denk aan het shirt dat je bekeek, en dat je daarna nog tig keer als advertentie voorbij ziet komen. Natuurlijk leidt dat tot meer kliks, aankopen etc. Door de aanmaak van een social mediaprofiel kunnen bedrijven bovendien gericht binnen hun doelgroep adverteren.

Bekende social mediakanalen zijn: WhatsApp, Facebook, Instagram, YouTube, Twitter, Snapchat, LinkedIn en Pinterest.

Negatieve gevolgen

Om op een mediawijze manier om te gaan met digitale ontwikkelingen, moeten we ons bewust zijn van bijkomende risico's. Dat geldt ook voor de omgang met social media. De constante toegankelijkheid tot nieuwtjes en het wereldwijde bereik, heeft verschillende negatieve aspecten. Verslaving kan op de loer liggen, maar ook onderstaande voorbeelden kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van een kind:

Het supervele gebruik van social media wordt tegenwoordig sneller geassocieerd met asociaal gedrag, dan met sociaal. Daar waar het gemakkelijker wordt om online contact te hebben met elkaar, lijkt het offline juist moeilijker te worden. Dat kan frustraties oproepen, zeker bij ouders. Want waarom zijn het juist de jongeren die zich zo aangetrokken voelen tot deze vorm van contact?

Puberdingen

Het ‘sociale’ aspect van de bekende platformen is precies waar het om gaat bij pubers. Constant in contact kunnen staan met zo veel mogelijk mensen, zonder er echt moeite voor hoeven te doen. Social media maken het mogelijk. De aantrekkingskracht en eventuele verslaving liggen dus niet bij social media zelf, maar bij het contact met vrienden. Erbij horen en niets missen van elkaar. We zijn zo ingesteld, dat we direct willen reageren op mensen. Dus een keer niet gelijk antwoorden op een appje dat binnenkomt, is daardoor extra moeilijk.

Wat kun je als ouder doen?

Accepteren dat social media een belangrijk onderdeel is van het puberleven. Erover in gesprek gaan, want waarom is het zo belangrijk en hoe houd je het leuk? Ook is het goed om te praten over de invloed van social media op het sociale leven, maar ook op het concentratievermogen van je kind. Merk je dat je puber het lastig vindt om zich langdurig te concentreren, probeer daar dan samen een oplossing voor te vinden. Die oplossingen kunnen per kind verschillen. Maar leren je te concentreren, zonder de afleiding van social media, is een belangrijke vaardigheid die van groot belang is voor de rest van je leven.

Tips

  • Help je puber met het maken van bruikbare afspraken met jou én met zichzelf. Zo’n afspraak met zichzelf zou kunnen zijn: een uur studeren zonder online afleiding, 20 minuten eigen in te vullen pauze, een uur studeren zonder afleiding.
  • Probeer social media niet te verbieden door regels, maar zoek samen naar oplossingen om er mee om te gaan. Ieder kind is anders en leert op zijn eigen manier. Belangrijk is dat we social media een (gezonde) plek geven in het dagelijkse leven.
  • Wil je wel regels opstellen, probeer ze dan door te voeren in het hele gezin. Mag je puber zijn telefoon niet tijdens het avondeten, doe dit dan zelf ook niet. Pubers vinden gelijkheid belangrijk en zoeken graag de grenzen op.
  • Zorg er daarnaast voor dat regels houvast geven, maar ook ruimte kennen om aangepast te worden. Vertrouwen tonen en het gedrag wekelijks samen bespreken heeft meer effect dan blokkades opleggen en wachten tot ze te benauwend worden voor je kind.
  • Laat je kind eens uitleggen hoe zo'n (social media) platform nu écht in elkaar steekt. Wat zijn de 'regels' bij het taggen van je beste vrienden, wat zijn belangrijke gewoontes of afspraken binnen een vriendengroep of op school? Wat doe je wel en wat doe je niet? Dit leidt tot meer inzicht én begrip voor hoe zo'n platform wordt gebruikt en waarom dit belangrijk is voor je kind.
  • Wil jij precies weten hoelang je kind met social media apps bezig is? Bekijk dan de inzichtpagina op je telefoon, hier kun je alles overzichtelijk terugvinden. Het monitoren van het social mediagedrag van je kind kan houvast bieden om erover in gesprek te gaan.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: