Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

5 Tips voor privacy op internet

#Onderwijs #Online risico's #Zakelijk

Geplaatst op 28 juni 2017

De 5 ultieme tips om je privacy te beschermen bij het internetten

Wie gaat zoeken en browsen op internet laat sporen achter – daar ontkom je niet aan. Google bijvoorbeeld noteert alles wat je zoekt en zelfs waar en wanneer je het doet. Maar ook andere bedrijven willen graag alles van je weten en bespieden je ongemerkt.
Gelukkig zijn er manieren om je hiertegen te beschermen. In deze blog krijg je van mij de vijf ultieme tips om je privacy te beschermen. Als je deze opvolgt heb je je zaakjes aardig op orde.

Tip 1: De browser

Standaard gebruiken we meestal een bekende browser als Internet Explorer, Google Chrome of Mozilla Firefox. Je zult begrijpen dat de makers van Internet Explorer (Microsoft) en Google Chrome (Google zelf) handig gebruik maken van het feit dat jij hun software gebruikt. Je kunt je echter goed beschermen tegen ongewenst meekijken door een andere browser te gebruiken en wel “Vivaldi”. Deze browser is beschikbaar voor alle apparaten, voor Apple, Windows en Android. Je vindt alle informatie én natuurlijk de browser zelf op www.vivaldi.com/nl/.

Tip 2: De zoekmachine

duckduckgoJe zou het bijna niet verwachten, maar de wereld houdt niet op bij Google… Er bestaat een zoekmachine die jouw privacy wél hoog in het vaandel heeft staan. De naam is vreemd, maar de zoekresultaten zijn prima: de zoekmachine heet “DuckDuckGo”. Sorry, daar kan ik ook niets aan doen. In de browsers Safari (van Apple) en Firefox wordt deze zoekmachine al als optie getoond. Kijk op de site van de zoekmachine (www.duckduckgo.com) hoe je het instelt in jouw situatie.

 

Tip 3: Add-ons

Tegenwoordig biedt elke browser de mogelijkheid om door het toevoegen van kleine programmaatjes (widgets of add-ons) functionaliteit toe te voegen. Tussen deze add-ons zitten ook hulpmiddelen om je privacy te beschermen. Er zijn er heel veel, maar twee wil ik apart noemen: Wil je minder of geen advertenties zien? Zoek dan de add-on met de naam “Mublock”. Dit is een snellere variant van het bekendere “Adblock”. Een tweede add-on die je haast wel moet hebben is “Ghostery”. Deze add-on zorgt er voor dat sites jouw surfgedrag niet meer in kaart kunnen brengen.

Tip 4: Windows!

Met de komst van Windows 10 heeft ook Microsoft een grote stap gedaan in het verzamelen van informatie over wie jij bent en wat jij doet. Voor sommigen de reden om Windows 10 buiten de deur te houden en over te stappen op Linux. Maar gelukkig zijn er ook methoden om het gesnuffel van Microsoft een halt toe te roepen. Het voert te ver om in dit korte blog uit te leggen hoe dat moet, maar gelukkig hebben de redacteuren van het maandblad Computer Totaal een goed artikel hierover geschreven. Je vindt het hier.
(Had ik al gezegd dat je ook kunt overwegen over te stappen naar Linux? 😉)

Tip 5: Privacy modus/Privévenster/Incognito modus in de browser

Dit is eigenlijk een anti-tip, want ondanks de naam van deze optie (privacy modus of privévenster) wordt hier helemaal geen privacy geboden – tenminste, niet online. Het enige dat een privévenster in een browser doet, is zorgen dat er geen geschiedenis van je browse gedrag wordt opgeslagen op je PC. Misschien handig als je voor andere gebruikers van de PC wilt verbergen dat je gezocht hebt naar… een cadeautje bijvoorbeeld. Maar zoekmachines zien en loggen gewoon wat je doet – en ook de websites die jij bezoekt zullen jouw IP-adres zien en noteren. Je bent dus bepaald niet incognito. Dat je ‘t even weet. Lees meer over de incognito modus van je browser

 

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: