Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Interland: leer al spelend hoe je veilig online bent

#Mediaopvoeding #Onderwijs #Online risico's

Geplaatst op 14 juni 2017

Terwijl je vaart over Reality River, komen er lastige vragen langs. Het goede antwoord geven, is de enige mogelijkheid om de overkant veilig te bereiken. Wat is phishing? Een prachtige zilveren armband voor maar $25: meteen kopen of... wegklikken? En een game-maatje die vraagt om je inloggegevens? Wat doe je dan?

Het spel Interland van Google is ontwikkeld om kinderen te leren veilig online te zijn. Het is een spannend en leuk spel, aantrekkelijk gemaakt, en spelenderwijs krijg je verschillende lessen mee. Zo leer je op Mindful Mountain wat je wel en niet moet delen, en met wie. De Reality River kan je alleen oversteken als je de correcte antwoorden geeft op vragen over spam en phishing. In Kind Kingdom deel je hartjes en duimpjes uit aan huilende poppetjes (die dan meteen blij worden, dat motiveert erg!) en strijd je tegen cyberbullies: online pestkoppen. En op de Tower of Treasure maak je drie tochten om letters en cijfers te verzamelen voor een superveilig wachtwoord. 

Interland van Google: Kind Kingdom

De vijf belangrijke lessen die Google aan kinderen wil meegeven, zijn:

  • Wees verstandig en deel voorzichtig. Goed én slecht nieuws verplaatst zich online razendsnel, en dat kan slachtoffers maken. Daarom is het belangrijk dat je nadenkt over wat je deelt en met wie. Dit is een handige regel: als je iets in het echte/offline leven niet zou vertellen aan iemand, dan moet je het online ook niet delen. En: nooit privé-informatie over jou, je familie of vrienden delen met anderen. Gewoon niet.
  • Wees alert. Het is belangrijk om altijd te bedenken dat mensen zich online heel anders kunnen voordoen dan dat ze daadwerkelijk zijn.
  • Wees sterk. Bescherm je gegevens. Net zoals je de deur van je huis op slot doet en je geld niet zomaar op de tuintafel legt ’s avonds. Wees zuinig op je wachtwoorden, wees zuinig op je reputatie en wees zuinig op je vriendschappen.
  • Wees aardig. Het is cool om aardig te zijn. Met internet kan je supersnel iets verspreiden. Positief gedrag, maar ook negatief gedrag. Handige afspraak? Ga met anderen om zoals je wil dat ze met jou omgaan.
  • Wees dapper. Als je twijfelt: zeg het! Dit geldt voor alle gebieden waar je mee oefent in het spel. Als je ergens vragen over hebt, of iets vervelends hebt meegemaakt: ga naar je ouders, naar je juf of meester, en praat erover.

 

Meer lezen? https://beinternetawesome.withgoogle.com/

Het spel vind je hier: https://beinternetawesome.withgoogle.com/interland

 

 

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.