Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Schermtijd verminderen? 7 tips!

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 15 september 2022

Hoe kun je je schermtijd verminderen? Daar tobben veel mensen mee. Minder op je smartphone zitten, je schermtijd beperken of veranderen: best een dingetje. Ongemerkt zit je toch vaak te veel op je telefoon – of heb jij dat niet? We geven je 7 tips die je kunnen helpen bij het verminderen van je schermtijd. En we hebben het voornamelijk over schermtijd op je telefoon.

Waarvoor heb je je telefoon nodig?

Als eerste kun je jezelf eens afvragen waarvoor je je telefoon het meest gebruikt. Maak bijvoorbeeld een top 3. Zijn die dingen nodig, of: heb je er plezier in, of zijn het verplichtingen geworden? Bedenk of je met een van die dingen kunt stoppen.

7 tips om minder op je telefoon te zitten

  1. Leg je telefoon weg als je hem niet nodig hebt. Dan kom je niet in de verleiding om zomaar te gaan scrollen. Kun je gelijk bedenken wanneer je ‘m echt nodig hebt.
  2. Zet zoveel mogelijk notificaties uit. Dan krijg je geen meldingen van het nieuws, van je social media, of appjes - en word je niet de hele tijd opgeschrikt.
  3. Wees je bewust van het feit dat je een telefoon hebt. Let eens op wanneer je hem pakt. Wees zelf de baas over je telefoon, in plaats van andersom.
  4. Gebruik je telefoon niet in bad en niet in bed.
  5. Loop alle apps op je telefoon eens langs en ga na: gebruik ik ze ook echt, vind ik ze handig, leuk, mooi, prettig? Zo nee; weg ermee.
  6. Bekijk wekelijks je schermtijd. Let op: dit kan confronterend zijn. Je kan precies zien wat je het meeste hebt gedaan op je telefoon. In deze blog is beschreven hoe je dat doet.
  7. Vraag je af of je telefoon echt overal mee naar toe moet. Is dat echt nodig, gebruik je ‘m ook echt, of is het een gewoonte of een idee van veiligheid.

Schermtijd minderen voor je gezondheid

Dat het steeds kijken naar een scherm niet echt goed voor je ogen is, wist je waarschijnlijk al. Een makkelijke en zeer nuttige tip: de 20-20-2 regel. Dat is: 20 minuten achter een scherm, dan 20 seconden wegkijken. De 2 staat voor: elke dag 2 uur naar buiten. Volgens oogartsen een weldaad voor je ogen. Wil je hierover meer lezen, kijk dan in de blog Hoeveel schermtijd gezond is voor kinderen. Nog een tip voor je ogen is je scherm op donker zetten. Of het echt bewezen is dat het béter is voor je ogen… het is in elk geval wel prettiger. 

Dan nog je mentale gezondheid. Wat denk je van die continue berichtjes, die je telkens uit je concentratie halen. En wat betreft social media: krijg je geen reacties op je post, dan ervaren sommigen dat als best pijnlijk.

Begin gelijk

Wil je wat aan je telefoongebruik doen? Begin gelijk. Je zult zien dat je er rust door ervaart. En dat het snel went. Ook zul je zien dat je na een paar dagen dingen niet eens meer mist.

Beloon jezelf

Vind je het echt superlastig om af te kicken? Beloon jezelf dan. Neem een stuk chocola als je een uur hebt gewonnen, nee geintje. Maar je kan wel met jezelf afspreken dat als je een uur hebt gewonnen, je van jezelf 10 minuten je favo game mag spelen. Of zoiets.  

Heb jij nog tips?

Heb je zelf nog tips of handige aanvullingen? We zijn benieuwd. Zet ze hieronder in de reacties.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: