Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Social media en het echte leven – 10 tips

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 23 december 2021

Social media en het echte leven - 10 tips

Sociale media beloven een socialer en beter leven, maar sociaal zijn op internet heeft tegelijkertijd zo zijn uitdagingen, stelt Henrieke in de komende 4 blogs. Hoe vind je daarin je weg? 10 tips.

Wees doelgericht

1.  Bepaal de plek

Bepaal bewust of je sociale media een plek wilt geven in je leven. Hoeveel tijd in de week wil je linken en liken, scrollen en sturen? En welke websites en apps gebruik je daarbij wel en niet? Bedenk bijvoorbeeld dat beelden en berichten op TikTok en Snapchat een veel vluchtiger karakter hebben dan op WhatsApp en Instagram.

2.  Stel een tijd vast

Stel vast hoeveel tijd je per dag of per week maximaal wilt besteden aan sociale media. Apps kunnen je helpen om je eigen limieten te houden.

3. Wees doelgericht

Probeer doelgericht naar Instagram, Pinterest en andere sociale media te gaan. Bijvoorbeeld omdat je inspiratie wilt opdoen voor een fotocollage aan je muur. Of omdat je berichten wilt bijlezen of posten. Noem dat voornemen een actie, want dat helpt om de app ook weer af te sluiten. Afsluiten is logischer na een afgeronde actie, dan na doelloos rondkijken op een app.

4. Zorg voor balans

Zorg voor een goede balans in echte ontmoetingen, digitaal contact en stilte. Stilte heb je nodig om tot verdieping te komen. Een goede balans tussen online en offline ontmoetingen helpt om je enerzijds niet eenzaam te voelen en jezelf anderzijds niet voorbij te lopen.

Lees ook: Hoe sociaal zijn sociale media?

Wees authentiek

5. Wees echt

Durf REAL te delen. Laat je foto’s Realistisch, Eerlijk, Authentiek en Liefdevol zijn. Selecteer niet alleen je blijde, perfecte plaatjes, maar deel ook eens een baalmoment en een foto zonder filter.

Lees ook: Wat is BeReal?

6. Wees aanwezig

Waar je ook bent: probeer onvoorwaardelijk aanwezig te zijn. Jongeren benoemen sociale media soms als een druk die op hun schouder ligt. Van elk uitje moeten foto’s en filmpjes worden gemaakt en gepost. Ervaar je dat ook? Gooi de ballast eens van je af en ga offline dat leuke stadje in.

7. Wees eerlijk

Wees eerlijk richting jezelf. Waarom wil je deze foto nu delen? Het is nogal een verschil of je iets stuurt om anderen mee te laten genieten of dat je met je post hoopt op lof en erkenning.

Wees sociaal

8. Vervanging van sociaal?

Is jouw sociale media een verlengstuk van echt sociaal contact of een vervanging daarvan? Verlies het contact met de echte wereld niet en ga voor het eerste. Voeg online alleen vrienden toe die je in de echte wereld ook kent en gebruik sociale media op bewuste momenten. Ben je in een groep, zit je met vrienden of familie? Dan zijn sociale media eerder een afleider dan een verbinder.

9. Verbind

Overweeg om van je profielpagina een themapagina te maken. Een Insta-profiel over je stad misschien of een Facebook-groep voor moestuinierders. Zo zet je de kracht van sociale media in om te verbinden.

10. Be social

Wees je ervan bewust dat je vooral sociaal leert zijn door ontmoetingen met anderen in de echte wereld. Een buurt-bbq met ‘van-gezicht-bekende-buren’ is niet alleen gezellig, maar leert je ook sociaal handiger te worden. Een avond in een groep mensen leert je veel over karakters en over je eigen aardigheden (of was het: eigenaardigheden?). Be social!

Over de auteur:

Henrieke is getrouwd en moeder van twee jonge jongens. Ze werkt als mediapedagoog. Letters lezen, schrijven en herkauwen is naast werk ook hobby voor Henrieke. Daarnaast vind je in haar huis overal haakwerkjes, naaiprojecten en muziekstukken.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Tom Bakker
14 januari 2022 08:20

Goede tips, Henrieke. Bedankt. Hartelijke groet, Fam. Bakker, Driezum

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: