Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Discord?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 2 april 2020

Wat is Discord?

discord logo wat is

Als je je vrienden niet kan zien, is het wel extra tof om ze te spreken en samen te gamen. Waarschijnlijk staat Discord daarom in dit lijstje met populaire apps in corona crisistijd. Han, flexer bij ons klantcontactcentrum, gebruikt Discord om met zijn vrienden te chatten. Wij vroegen ons af: wat is Discord eigenlijk? Vast een generatiekloofje, tijd om de jeugd eens om advies te vragen.

Wat is Discord?

Discord is een app waarmee je met vrienden belt, terwijl je samen een game speelt. Eigenlijk net als Skype of Teams, maar dan voor gamers.
Ik gebruik het om te kunnen bellen terwijl we Minecraft spelen. Dat is fijner dan gewoon bellen, want in Discord kun je met een groep bellen (en tegelijk chatten). Je kan ook muziekjes voor elkaar afspelen, binnen Discord. Je typt dan ‘-play’ en de titel van een liedje in, en dan speelt Discord het eerste YouTube-filmpje af dat ‘ie vindt met die titel. Je ziet het filmpje niet, maar hoort alleen het muziekje.
En het is gezelliger dan in je eentje gamen! Je kunt met elkaar afspreken hoe je bijvoorbeeld een bepaalde game gaat spelen, of als je al samen in een game zit, overleggen wat je strategie is.

Is Discord alleen voor gamers?

Nou, als jij niet wil gamen terwijl je belt, kun je het denk ik wel gebruiken om met een groep te bellen. Alleen: dan kun je net zo goed gewoon Skype, Zoom of Teams gebruiken. Het is wel speciaal ontwikkeld voor gamers en wordt volgens mij ook alleen maar door gamers gebruikt.
Discord is eigenlijk een bruggetje tussen gamers op YouTube en Twitch en al hun fans. Op YouTube en Twitch zelf (Twitch is ook een gameplatform, lees de Twitch blog van Marnelle ) kun je niet zo makkelijk chatten.

Het is wel speciaal ontwikkeld voor gamers en wordt volgens mij ook alleen maar door gamers gebruikt.

Waarom Discord?

We gebruiken Discord omdat het handig is. Je ziet ook YouTubers deze app gebruiken. Als je bijvoorbeeld op YouTube-filmpjes kijkt van iemand die een game speelt, zie je dat ze Discord gebruiken om met andere gamers te praten. Het is makkelijk om allemaal één systeem te gebruiken.

Privacy

Ik gebruik Discord alleen om te praten, niet voor foto’s enzo. Je kan bellen en chatten, maar verder gebruik ik het niet. Je kan wel foto’s delen in de chat, maar dat doen wij zelf nooit. Er zijn ook publieke servers, maar die gebruiken wij niet. Je maakt zelf met je vrienden een server, en daar kan dus niemand anders meelezen.
Let dus zelf goed op van wie je berichten accepteert en op welke servers je deelneemt.

Discord op een rijtje:

  • Platform waarmee je kan bellen, videobellen en tekstberichten kan sturen.
  • Discord zegt zelf: Gratis en veilig, speciaal voor gamers, werkt op je computer en op je smartphone/tablet.
  • Grappig weetje: Discord is gemaakt door een groep gamers “met een missie om mensen samen te brengen rond games”.
  • Wereldwijd gebruiken meer dan 250 miljoen mensen Discord.
  • Je mag Discord gebruiken vanaf 13 jaar. Van 13-16 jaar heb je toestemming van je ouders nodig.
  • Discord vind je hier: https://discordapp.com/
Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (14)

pieters
25 januari 2022 16:17

kan je via een beta versie ook de chats volgen ivm ouder toezicht? met whatsapp kan je dit nu wel ook al woon ik 1.5 uur van mijn dochter. zo af en toe om te voorkomen dat ze met rare mensen praat on het zo maar uit te drukken hou ik het in de gaten. maar kan dit ook met discord?

amelie
13 juli 2021 19:36

hoi ik wil discord heel graag zodat ik in mijn droom club kan

Bart van D.
28 mei 2021 09:33

Interessante discussie met een boel meningen :) Als in de wet is vastgelegd dat je niet door rood mag rijden is het argument dat je dat al jaren doet en heel goed weet waar je mee bezig bent gewoon onzin. De Europese GDPR wetgeving (in Nederland heet die wet de AVG) stelt grenzen aan wat wel en niet mag met gegevens op het internet. De minimum leeftijdsgrens voor deelname aan een sociale media platforms is gesteld op 16 jaar. Wanneer het platform restricties en voorzieningen biedt waardoor de (juridisch aansprakelijke) ouders van gebruikers jonger dan 16 controle kunnen uitoefenen op de instellingen en daarmee toezicht kunnen uitoefen, dan mag de aanbieder in NL ook kinderen van 13 of ouder toelaten mits het platform van de ouder/verzorger toestemming heeft verkregen. Dat is niet hetzelfde als dat papa of mama tegen het kind heeft gezegd "dat mag van mij". Discord, WhatsApp, Twitch, Instagram, TikTok, Facebook, Microsoft, Google en zelfs Apple, Nintendo en Sony moeten allemaal toestemming vragen aan de wettelijke vertegenwoordiger van het kind (ouders/voogd) Bij Discord zeggen ze wel 13+ maar het is (helaas pindakaas) 16+ want nergens is geregeld dat ouders aan Discord toestemming kunnen verlenen voor het account van hun kroost. In het gebruikersprofiel van Discord kun je niet zien dat een account onder toezicht staat van een ouder en dus voldoet Discord niet aan de voorwaarden om uitzonderingen toe te staan. De redenering "Ja maar het mag van mijn moeder" gaat niet op, je moeder staat niet boven de wet en de wet is glashelder: 16+ De rest is BS.

Kimpie
25 april 2021 15:08

Wat mensen zeggen over het feit dat mensen je Ip kunnen loggen slaat nergens op. Discord is mega beveiligt en heeft 256bit en RC4 beveiliging dat mega sterk ik. Het is niet mogelijk om iemands Ip van discord te halen, tenzij je zelf op een link drukt dat een Iplogger bevat. Ook is het onzin over de sms praat. Discord stuur geen phising mails/sms

M
16 april 2021 17:29

Kan je bij het videobellen een opname maken, zonder dat de ander dat doorheeft? En dus ook zonder dat dat gevraagd is vooraf.

Mark
21 februari 2021 17:22

Ik gebruik het al via nog nooit problemen mee gehad door de super beveiliging

S. van Zundert
8 februari 2021 15:11

Ik gebruik discord ook voor familiegesprekken, samenspelletjes spelen. Het wordt ook gebruikt voor een online cursus . Gezamenlijke lesmomenten, en feedback op foto's vd werkstukken die men gemaakt heeft. Super handig. Gebruik het al 4 jaar en nooit problemen gehad. Ook geen rare mails enzo. Wachtwoord met mail en gebruikersnaam aangemaakt. Veel handiger dan Zoom.

Wim
2 februari 2021 15:40

Na registratie waarbij ik een prepaid telefoonnummer gebruikte dat lang niet in gebruik was kreeg ik meteen smssen van discord en een phishing mail dat mijn abn amro card, die ik niet heb, was verlopen enz. Hetbprepaidnummer is verder nergens bekend en al jaren met een paar euro als tegoed ongebruikt,behalve om geldigheid te houden. Pas op, als je registreert kun je je een hoop rotzooi op de hals halen.

FZero2
30 juni 2020 11:31

Mensen in de comments, doe ff rustig. Het is vrijwel onmogelijk om achter je ip te komen. Vertrouw je het niet, gebruik dan een vpn. Ik denk dat kinderen boven de 13/16 jaar prima zelf kunnen bedenken wat ze posten op social media. Meestal zijn het de VOLWASSENEN die ze stress opleveren. Je kind doet het prima, ze zijn niet zo dom om naam/woonplaats/school/leeftijd te delen. Er wordt door menig men ook gezegd dat Discord een platform is voor pedofielen/hackers. Oplossing: laat je kind geen hackers/datingserver joinen ¯\_(ツ)_/¯

vidal
21 juni 2020 21:38

ik heb zelf al 4 jaar lang Discord en dat mensen zeggen dat Discord safe is is helemaal niet waar op Discord kunnen mensen ook achter je IP komen en je ook hacken en je wifi plat gooien op het internet ben je gewoon nergens meer veilig op skype kunnen ze er achter komen via spellen zoals minecraft ook en zeker op Discord ook

Kliksafe
15 juni 2020 16:38

Oeh, dat is inderdaad een gevaarlijke situatie. Discord zelf heeft sowieso een leeftijdsgrens van 13 jaar. Daarbij adviseren wij alsnog alleen online contact te hebben met mensen die je ook offline kent, of zodanig anoniem te blijven dat je echte identiteit nooit te achterhalen valt. Dat betekent concreet: geen foto's, geen eigen naam of achternaam, geen school, geen woonplaats...

Remco Helsdingen
11 juni 2020 21:30

Schijnbaar is het voor smerige mannetjes ook mogelijk om contacten met jonge meisjes te leggen.. Wij ontdekte dat onze dochter van 11 gewoon een account heeft en in gesprek was met een smerige kerel die nogal vunzige verzoeken deed. Veilig?? Nee echt niet

Hans
3 juni 2020 19:28

Precies wat geheim ;) al zei! Buiten dat is Discord veel veiliger dan platformen zoals bijvoorbeeld Skype. Op Skype kan je namelijk een zogeheten "Skype resolver" gebruiken. Deze zijn online te vinden en het is een programma dat jouw Skype gebruikersnaam om kan zetten naar een IP adres. Zodra iemand jouw IP heeft kan die persoon dat invoeren in een GEO IP website om jouw locatie te krijgen. Deze locaties mogen dan niet 100% nauwkeurig zijn maar persoonlijk vind ik het nog een kwalijke zaak. Je geeft Skype namelijk toestemming om die gegevens in te zien, maar eventueel kwaadwillende individu niet terwijl zij via Skype dus wel achter deze gegevens kunnen komen!

Geheim ;)
19 mei 2020 13:30

Hey zelf ben ik het totaal niet eens met de zin dat het niet bedoelt is voor NIET gamers. op het punt Dat het ontwikkeld is voor gamers dat klopt. het is echter ook prima te gebruiken voor Non game activiteiten. GROETJES!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: