Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Skype? En is het veilig?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 8 april 2020

Wat is Skype? En is het veilig?

Al dat thuiswerken en thuisonderwijs vragen om andere manieren van communiceren met elkaar. Dus gaan we massaal bellen, appen en ook skypen. Maar wat is dat laatstgenoemde eigenlijk? En is het wel veilig om te gebruiken? In deze blog leg ik uit wat Skype is, en lees je tips over veilig chatten en videobellen met Skype.

Spring direct naar:

Wat is Skype?

Skype is een service waarmee je vooral kunt chatten en videobellen. Met Skype start je gratis bel- en videobelgesprekken met andere Skypegebruikers. Je kunt Skype op de computer gebruiken, of met een app op de smartphone. Er is ook een webversie voor je browser.
Naast bellen en chatten met andere Skypegebruikers, kun je ook bellen naar mobiele- en vaste telefoonnummers. Skype maakt daarvoor gebruik van Voice over Internet Protocol, afgekort VoIP. Die techniek maakt het mogelijk dat je gewone netnummers kunt bellen vanaf je computer. Voor die gesprekken moet je wél betalen. Skype gebruikt daar een prepaid model voor. Maak je veel gebruik van deze functie? Dan moet regelmatig je tegoed opwaarderen. Je kunt ook kiezen voor een abonnementsvorm, waarmee je vaste belminuten krijgt per maand.

Geschiedenis in vogelvlucht

Toen Skype in 2003 begon, stond VoIP nog in de kinderschoenen. Het platform is verscheidene keren van eigenaar veranderd. Uiteindelijk heeft Microsoft het platform in 2011 gekocht. Skype was ooit de populairste VoIP-dienst. Door de opkomst van mobiele communicatie heeft Skype echter het stokje moeten overdragen aan andere communicatiediensten, zoals de apps WhatsApp en Viber.
Is Skype dan achterhaald? Integendeel! Skype is nog steeds heel populair. Wereldwijd gebruiken maandelijks 300 miljoen mensen Skype, met dagelijks 4,9 miljoen gebruikers.

Hoe werkt Skype?

Skype was in het begin een aparte app en alleen beschikbaar voor de Mac en de pc. Vandaag de dag heeft Skype apps voor je tablet, laptop en telefoon. Oftewel op elk bekend apparaat is Skype te downloaden. En mocht je geen zin hebben om het appje te downloaden, dan is er zelfs een browserversie beschikbaar. Om gebruik te maken van de dienst, maak je een Microsoft-account aan om in te loggen (of gebruik je bestaande Microsoft-account). Het is handig om je profiel in te vullen, maar bedenk wel goed wat onbekende gebruikers van je mogen weten.
Met de zoekfunctie kun je contacten vinden, of je importeert je eigen contactenlijst in Skype. Om met een contact te chatten of videobellen kies je voor ‘Nieuwe Chat’ of dubbelklik je op die contactpersoon.  Ook kun je ervoor kiezen om een telefoonnummer te ‘draaien’.

Skype blijft constant in ontwikkeling. Dat betekent voor de gebruikers veel nieuwe functies om te proberen. Te veel om allemaal op te noemen. Een paar functies die ik handig vind:

Meet now:

Start met één druk op de knop direct een vergadering. Skype maakt een linkje die je kunt delen met bijvoorbeeld collega’s, zodat je in no-time klaar bent om te vergaderen. 

Scherm delen:

De naam zegt het al. Vanuit een Skypegesprek deel je gemakkelijk jouw scherm met de ander. Dit is ontzettend handig voor trainingen, vergaderen en ICT- gerelateerde problemen.

Skype-translate:

Dit is een bijzondere. Je kunt met deze functie in elkaars eigen taal een gesprek voeren.  Skype vertaalt live jouw gesprek, zodat de ander je kan verstaan.

Is Skype veilig te gebruiken?

Vraag je je af of Skype wel veilig is? Dat is niet vreemd, want als het gaat om de veiligheid heeft Skype nogal een geschiedenis. Van phishing scams tot Microsoftmedewerkers die met je gesprek meeluisteren; het is allemaal in het nieuws geweest. Gelukkig hebben ze geleerd van hun fouten, en nu kunnen we wel zeggen dat Skype redelijk veilig is. Ik zeg redelijk, want er zijn altijd kwaadwillenden die misbruik maken van de dienst. En gebruikers die slordig omgaan met hun gegevens, worden veel sneller doelwit van oplichters of scammers.

Privé

Jij hebt de controle over hoeveel persoonlijke informatie je laat zien aan de wereld. Je kunt kiezen wie jou als contact mag toevoegen, en of je e-mail en telefoonnummer openbaar is. Let wel op: weten mensen op Skype je naam, dan weten de meesten je te vinden.

Secuur met jouw data

Skype gaat volgens de richtlijnen zorgvuldig om met jouw data. Medewerkers houden verdachte accountactiviteit in de gaten. Skype controleert of er daadwerkelijk een persoon achter een account zit, of dat er een computerrobot achter schuilt.
Gesprekken in Skype zijn end-to-end beveiligd. Dat betekent dat onbekende personen niet kunnen meelezen. Let wel op: dit geldt alleen voor een gesprek tussen twee Skype-gebruikers. Ga je naar een netnummer bellen, dan ben je wel kwetsbaarder.

Hier moet je op letten:

  • Probeert een onbekend persoon met een verdacht (bijvoorbeeld een andere landcode) nummer je te bereiken? Blokkeer dan dit nummer direct.
  • Wees bedacht op phishing scams. Scammers contacten je vanuit het niets, en proberen ervoor te zorgen dat je op hun link klikt. Klik deze NOOIT aan. Vaak zit hier een virus of malware achter. Gewoon negeren en blokkeren dus. Lees hier meer over soorten scam.
  • Veiligheid heb je grotendeels zelf in de hand. Bepaal dus vooraf wat mensen van jou mogen weten, en wat juist privé moet blijven. Meer over veilig videobellen en chatten

 

Bron:

https://support.skype.com/en/faq/FA31/does-skype-use-encryption

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (4)

Robert
3 mei 2024 17:02

Dag Marcel,
Bedankt voor je verhaal! Helaas kunnen we hier niet veel tegen doen. Het beste wat we kunnen doen is bewustwording creëren over deze onderwerpen. Jou verhaal helpt anderen die hier ook mee in aanraking komen.
Groet,
Robert

Marcel
3 mei 2024 13:59

Hai er zijn vrouwen op skype die geld proberen afhandig temaken met een zielig verhaal na een week mailen . En dan komt met heb geen werk meer . Heb niets om te eten meer had en daarom een paar honderd € wilden storten als kado. .ik hoop dat jullie daar wat mee gaan doen ,want er zijn meer vrouwen uit het oost blok doe zo bezig zijn

Robert
14 april 2020 12:01

Goedendag,

U kunt het beste naar deze link gaan. Zo gaat u naar een handig artikel dat u helpt met Skype.

Succes!

willemien mekelenkamp
8 april 2020 19:51

ik wil graag skypen maar ik weet niet hoe het moet zou u mij willen helpen ik ben 74jaar

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: