Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Habbo Hotel?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 8 januari 2018

Wat is Habbo?

Habbo is een digitaal hotel, met verschillende ruimtes. In de ruimtes kun je met andere gebruikers praten (elkaar ontmoeten). Er zijn openbare ruimtes, die net zo zijn als in een echt hotel: een zwembad, een theater, een lobby etc. En er zijn gastenkamers. Zo'n gastenkamer kun je zelf maken en inrichten. Nieuwe meubels kun je aanschaffen met echt geld (waar je dan een Habbo-budget voor terugkrijgt), je kunt ruilen met andere hotelbewoners of credits verdienen door opdrachten uit te voeren in het spel. Dit werkt verslavend.

Hoe werkt Habbo?

De gastenkamers zijn ruimtes van de spelers. De spelers zijn hier eigenaar van. De speler moet eerst de kamer zelf bouwen en inrichten. Na het bouwen van de kamer wordt hij/zij meteen eigenaar en kan hij rechten toekennen aan andere spelers of rechten afnemen. De kamer kan je zelf openen met een deurbel, sluiten met een wachtwoord of onzichtbaar maken in de kamerlijst. De leden van de Habbo Club mogen ook de muren van hun eigen kamer veranderen of verwijderen. Ook is het mogelijk om huisdieren te kopen. Deze huisdieren kunnen zitten, spelen en eten. Er zijn onder meer honden, katten en varkens als huisdier verkrijgbaar. Elke speler kan het huisdier vóór de aankoop aanpassen door een ras en kleur te kiezen en hem een naam te geven. Eten voor de dieren is, net als diverse accessoires, ook verkrijgbaar in de catalogus (een digitale catalogus in het spel om allerlei dingen te kopen) of te ruilen.

Is Habbo veilig?

Toezicht

Het Habbo hotel heeft in elk land waar het beschikbaar is een eigen hotel. En per land waren er in dat hotel toezichthouders aanwezig (dat heet moderators). Zij hadden onderling contact met elkaar en gooiden mensen die zich niet aan de regels hielden, het hotel uit. Maar sinds april 2017 zijn deze toezichthouders er niet meer - het hotel wordt nu door een computer beheerd. 
Er is ook nog een filter: het bobba-filter. Dit filter checkt alle woorden en vervangt taalgebruik dat niet wordt toegestaan, door het woord 'bobba'.

Risico's

Het is natuurlijk meestal niet de bedoeling van de makers van een spel dat het wordt gebruikt voor fraude, en ook bij Habbo is dat niet het geval. Habbo doet zijn best om hackers en scammers tegen te houden, maar ook als gebruiker heb je hier zeker een taak in. Denk aan een veilig wachtwoord, en wees voorzichtig in de contacten die je legt. 
Omdat er met echt geld dingen kunnen worden gemaakt, is Habbo een aantrekkelijk platform voor phishing. Kijk dus goed voor je wat koopt: is dit de echte website van Habbo? De url moet altijd 'https' vooraan hebben staan, en de link 'habbo.nl'. Is dat niet zo, dan kun je ervan uitgaan dat het een malafide website is. Er vindt veel phishing plaats in Habbo, dus opletten is belangrijk.

Seks in Habbo

Habbo lijkt in eerste instantie een redelijk onschuldig spel. Het bobba-filter zorgt ervoor dat er geen vuile taal in het spel voorkomt. Habbo hanteert de regel dat je pas vanaf 12 jaar lid mag worden (al kan je dit makkelijk omzeilen door een andere geboortedatum op te geven). Toch vertellen verhalen in de media iets anders… Er is al veel aandacht gegeven aan het hardnekkige probleem dat er virtueel gestolen wordt. Zo worden spelers beroofd van hun spullen.
Het kan ook erger. Het komt regelmatig voor dat jonge meisjes aangesproken worden door spelers die zich voordoen als jongens van hun eigen leeftijd – met nare gevolgen. Bekend is het verhaal van zo’n meisje, dat een echte afspraak maakte, en toen bleek dat de speler in het echt een oudere man was- een groomer. Hij dwong het meisje tot seksuele handelingen.
Een ander voorbeeld is het meisje van twaalf dat een ruilhandel begon met naaktfoto’s van zichzelf om op die manier aan beren, hotelmeubeltjes en een hogere rang in het spel te komen. Het Nederlands Dagblad meldt dat er een grote kans is op confrontatie met seksueel getinte verzoeken tijdens het spelen van Habbo. Er werd eens een proef gedaan met fictieve spelers. Deze fictieve spelers, zogenaamd jonge meisjes, werden veelvuldig benaderd met seksueel getinte opmerkingen. Ze kregen de vraag of ze wilden zoenen, seksuele handelingen verrichten of hun telefoonnummer wilden geven.

Wees gewaarschuwd!

Al deze berichten geven signalen af dat Habbo niet zo onschuldig is als het lijkt. Daarom is mijn advies om te blijven praten met je kind als het Habbo speelt. Vraag waar het mee bezig is of wat er zo leuk aan is, en of er wel eens lastige dingen zijn. Op die manier kom je te weten wat ze doen op Habbo, en voorkom je hopelijk situaties dat je kind vrijwillig of niet-vrijwillig dingen doet – die jij helemaal niet wilt dat ze doen. Denk aan het meisje met de naaktfoto’s…

Habbo Hotel blokkeren/ dichtzetten

In ons filter kun je onder het kopje social media kiezen om Habbo open of dicht te zetten. Habbo, voluit Habbo Hotel.

Bronvermelding
Meisje van 12 ruilt naaktfoto's in ruil voor teddyberen
Steeds vaker grooming, maar geen aangifte
Veel seksverzoeken in Habbo Hotel

 

Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: