Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Habbo Hotel?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 8 januari 2018

Wat is Habbo-hotel?
In ons filter kun je onder het kopje social media kiezen om Habbo open of dicht te zetten. Habbo, voluit Habbo Hotel. Vandaag neem ik jullie mee in deze virtuele wereld.

Hoe werkt het spel?
Habbo is een spel dat zich afspeelt in een hotel. In het hotel zijn chatrooms waar je berichten kan uitwisselen. Er zijn twee types vertrekken: openbare ruimtes en gastenkamers. Deze openbare ruimtes zijn gelijk aan werkelijke openbare ruimtes van echte hotels, zoals lobby's, zwembaden, een ontvangstruimte en een theater. Daarnaast kunnen gebruikers zelf een kamer aanmaken en deze inrichten met eigen spullen. Nieuwe meubels kun je kopen met zogenoemde ‘credits’. Die credits moet je eerst aanschaffen met echt geld. Daarnaast kun je hier Habbo Clublidmaatschappen kopen. Of je kan gekochte meubels ruilen met andere gebruikers.

De gastenkamers zijn ruimtes van de spelers. De spelers zijn hier eigenaar van. De speler moet eerst de kamer zelf bouwen en inrichten. Na het bouwen van de kamer wordt hij/zij meteen eigenaar en kan hij rechten toekennen aan andere spelers of rechten afnemen. De kamer kan je zelf openen met een deurbel, sluiten met een wachtwoord of onzichtbaar maken in de kamerlijst. De leden van de Habbo Club mogen ook de muren van hun eigen kamer veranderen of verwijderen. Ook is het mogelijk om huisdieren te kopen. Deze huisdieren kunnen zitten, spelen en eten. Er zijn onder meer honden, katten en varkens als huisdier verkrijgbaar. Elke speler kan het huisdier vóór de aankoop aanpassen door een ras en kleur te kiezen en hem een naam te geven. Eten voor de dieren is, net als diverse accessoires, ook verkrijgbaar in de catalogus (een digitale catalogus in het spel om allerlei dingen te kopen) of te ruilen.

Veiligheid tijdens het spelen van Habbo

Toezicht
In elk land wordt op Habbo toezicht gehouden door betaalde moderators, die aanwezig zijn als het hotel open is. Zij verbannen de mensen die zich niet houden aan de regels. Dit doen ze met speciale commando's. Hiermee kunnen moderators onderling contact hebben en op afstand mensen uit het hotel sturen. Maar deze moderators zijn sinds april 2017 helemaal verdwenen - sinds die tijd wordt het hotel door een computer beheerd.
Verder gaan alle woorden eerst door het zogenaamde bobba-filter. Als er een woord wordt gezegd dat niet door de beugel kan, wordt het woord vervangen door het woord bobba. In het hotel zijn moderators herkenbaar aan een speciale staff-badge, en het voorvoegsel MOD- voor hun Habbonaam.

Misbruik en fraude
Habbo probeert de gebruikers te beschermen tegen hackers en scammers op de site, zodat de gebruiker niet de dupe kan worden van zijn eigen onvoorzichtigheid. Het is natuurlijk belangrijk om een veilig wachtwoord te hebben en je moet altijd naar de URL kijken, als je ergens je wachtwoord moet invoeren. Staat er geen https voor het webadres, dan is het noodzakelijk om zo snel mogelijk de site te verlaten en je computer te checken op virussen en spyware.

Phishing
Habbo is gevoelig voor phishing omdat er echte betalingen worden gedaan. Hackers kunnen phishing sites maken: spelers worden doorverwezen naar een website die sprekend lijkt op de echte inlogpagina. Er wordt beloofd dat de speler gratis ‘credits’ krijgt. Logt de speler in op zo’n pagina, dan worden de gegevens van die gebruiker doorgestuurd naar een document waar hackers inzicht in hebben. Dit zorgt ervoor dat de spelers van Habbo samen of alleen iemand beroven. Habbo Hotel heeft laten weten dat veel spelers slachtoffer zijn van phishing en waarschuwt zijn spelers duidelijk dat de URL moet beginnen met https. Ook moet er altijd habbo.nl in de adressenbalk staan.

Veiligheidsslot
Habbo maakt ook gebruik van een ‘veiligheidsslot’ waarmee een speler kan voorkomen dat zijn meubels worden gestolen. Als er op een account wordt ingelogd anders dan waarmee je bent geregistreerd, wordt het account geblokkeerd en worden enkele hotelfuncties uitgeschakeld. Na het invoeren van de antwoorden op de twee veiligheidsvragen wordt de blokkade weer vrijgegeven.

Seks in Habbo
Habbo lijkt in eerste instantie een redelijk onschuldig spel. Ook het bobba-filter zorgt ervoor dat er geen vuile taal in het spel voorkomt. Habbo hanteert de regel dat je pas vanaf 12 jaar lid mag worden (al kan je dit makkelijk omzeilen door een andere geboortedatum op te geven). Toch vertellen verhalen in de media iets anders… Er is al veel aandacht gegeven aan het hardnekkige probleem dat er virtueel gestolen wordt. Zo worden spelers beroofd van hun spullen.
Het kan ook erger. Het komt regelmatig voor dat jonge meisjes aangesproken worden door spelers die zich voordoen als jongens van hun eigen leeftijd – met nare gevolgen. Bekend is het verhaal van zo’n meisje, dat een echte afspraak maakte, en toen bleek dat de speler in het echt een oudere man was, die het meisje dwong tot seksuele handelingen.
Een ander voorbeeld is het meisje van twaalf dat een ruilhandel begon met naaktfoto’s van zichzelf om op die manier aan beren, hotelmeubeltjes en een hogere rang in het spel te komen. Het Nederlands Dagblad meldt dat er een grote kans is op confrontatie met seksueel getinte verzoeken tijdens het spelen van Habbo. Er werd eens een proef gedaan met fictieve spelers. Deze fictieve spelers, zogenaamd jonge meisjes, werden veelvuldig benaderd met seksueel getinte opmerkingen. Ze kregen de vraag of ze wilden zoenen, seksuele handelingen verrichten of hun telefoonnummer wilden geven.

Wees gewaarschuwd!
Al deze berichten geven signalen af dat Habbo niet zo onschuldig is als het lijkt. Daarom is mijn advies om te blijven praten met je kind als het Habbo speelt. Vraag waar het mee bezig is of wat er zo leuk aan is, en of er wel eens lastige dingen zijn. Op die manier kom je te weten wat ze doen op Habbo, en voorkom je hopelijk situaties dat je kind vrijwillig of niet-vrijwillig dingen doet – die jij helemaal niet wilt dat ze doen. Denk aan het meisje met de naaktfoto’s…

Bronvermelding
Wikipedia
Meisje van 12 ruilt naaktfoto's in ruil voor teddyberen
Steeds vaker grooming, maar geen aangifte
Veel seksverzoeken in Habbo Hotel

 

Henrike
Over de auteur:

Het schrijven zit Henrike in haar bloed. In haar vrije tijd schrijft ze o.a. voor haar eigen blog. Ze werkt op het klantcontactcentrum en is daar technisch helpdeskmedewerker.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.