Een tiener zonder telefoon? Je kan het je bijna niet meer voorstellen. Maar wat als Yubo op het mobieltje van je kind staat? Is deze social media app wel een veilige online ontmoetingsplek? Of lijkt het zoals sommigen zeggen, meer op een datingapp, maar dan voor kinderen? En wat kan je als ouders doen om je kind te beschermen? In deze blog lees je alles wat je als ouder moet weten over Yubo.
Wat is Yubo?
Yubo is een social mediakanaal met meer dan 50 miljoen gebruikers vanaf 13 tot en met 17 jaar. Wereldwijd helpt de app om vrienden te vinden binnen de wereld van Yubo: het Yuboverse. Als gebruiker maak je speelsgewijs kennis met onbekenden.
Wat betekent Yubo?
De app heette eerst Yellow, wat staat voor ‘Geel’ in het Nederlands. Dit past bij de gele kleur van de app. Elke dag koppelde de app je aan een onbekend persoon om zo nieuwe mensen te ontmoeten. De oprichters besloten dat een nieuwe naam nodig was: Yubo. In het Chinees betekent Yubo nasleep, gevolgen of weerslag. In andere talen heeft ‘Yubo’ geen betekenis.
Hoe werkt Yubo?
Alles binnen Yubo speelt zich af binnen het ‘Yuboverse’. Dit is een eigen wereld binnen de app. Hoe ziet dat eruit? Je kan op meerdere manieren in contact komen met elkaar:
Swipen
Dit lijkt een beetje op de dating apps Tinder en Bumble. Veeg naar rechts om een profiel van een andere gebruiker een ‘vind ik leuk’ te geven. Geeft de ander een ‘vind ik leuk’ terug? Dan kan je nu met elkaar praten.
Livestream
Een andere manier om met nieuwe mensen in contact te komen, doe je door een livestream te starten. Als je dit doet, kan je als livestreamer kiezen of je nieuwe vrienden wil toevoegen. Iedereen binnen het ‘Yuboverse’ kan de stream zien en berichten naar elkaar sturen.
Games
Om nog makkelijker vrienden met dezelfde interesses te vinden, heeft Yubo games toegevoegd aan de app. Zo kan je via de livestream het spel ‘To Be Honest’ spelen. Hierbij krijgt een streamer een willekeurige vraag op het scherm waar hij of zij binnen 30 seconden een antwoord op moet geven. Andere gamers kiezen daarna welk antwoord hun favoriet is, en daarna maakt Yubo het populairste antwoord bekend.
Bij de game ‘Would You Rather’ ontdekken gebruikers nieuwe vrienden met vergelijkbare interesses. Gamers beantwoorden 20 vragen en zien daarna de gebruikers die het meest dezelfde antwoorden gaven in een lijst op hun scherm staan.
Ook biedt Yubo ‘Draw Quiz’ aan. Spelers proberen een woord te raden door tekeningen van een andere speler te bekijken. Raad je het goede antwoord of raad iemand jouw tekening goed? Dan krijg je punten! Diegene met de meeste punten wint.
De laatste game binnen Yubo heet ‘Let Them Guess’. Hierbij krijgt een gebruiker één minuut om zoveel mogelijk woorden te omschrijven die op hun scherm komen, zonder het woord zelf te noemen. Ook hier geldt: hoe meer woorden je goed raadt of omschrijft, hoe meer punten je haalt.
Is Yubo gevaarlijk voor mijn kind?
Is Yubo wel veilig voor kinderen? Het gebruik van Yubo brengt verschillende risico’s met zich mee:
Onjuiste leeftijd
Ben je jonger dan 13 jaar of ouder dan 17 jaar? Normaal gesproken krijg je dan geen toegang tot de app. Wel is het mogelijk om met een valse geboortedatum in de ‘Yuboverse’ te komen. De makers bedachten daarom een oplossing: leeftijdsverificatie door middel van een selfie. Omdat je dit makkelijk kan omzeilen, is het niet 100% betrouwbaar.
Gedeelde locatie
Via Yubo is het makkelijk om vrienden in de buurt te vinden. Je ziet namelijk de naam, leeftijd en locatie van potentiële ‘vrienden’. Risico hierbij is dat alle gebruikers van de app jouw locatie kunnen zien.
Catfishing en grooming
Het volgende waar gebruikers op moeten letten, is of iemand op Yubo een catfish is. We spreken van een catfish als iemand zich online anders voordoet dan wie hij of zij in werkelijkheid is. Wil je weten hoe je makkelijk een catfish kan herkennen? Lees dan deze blog.
We zien verschillende redenen waarom iemand kiest om een valse identiteit te gebruiken. De persoon wil graag zijn of haar identiteit verbergen, wraak nemen, je oplichten of is soms onzeker. Als een ouder iemand uit is op seksueel contact en een kind online benadert, dan noem je dit grooming. Dit is een vorm van kinderlokken. Wil je weten hoe een groomer te werk gaat? Of wat de doelgroep is? En wat je kan doen als ouder? Lees dan onze blog over grooming.
Sextortion en oplichting
Doordat niet iedereen goede bedoelingen heeft, moet je goed opletten wat je online deelt. Vooral naaktfoto’s, seksfilmpjes of gesprekken met een seksuele lading gebruiken oplichters om je af te persen. Dit wordt ook wel sextortion genoemd. Meer weten over sextortion? Lees het verhaal van Jesse (15) die op Instagram gechanteerd werd met seksfilmpjes.
Veiligheidsvoorschriften Yubo
Wat doet de app om te voorkomen dat onveilige situaties ontstaan? Toen Yubo startte, werkte de app samen met Snapchat. Omdat Yubo overging naar een eigen platform bedachten de makers ervan verschillende manieren om hun gebruikers veilig te houden:
- Een apart platform voor tieners tussen de 13 en 17 jaar;
- Leeftijdsverificatie door een foto met gezichtsherkenningsalgoritmes;
- De mogelijkheid tot het instellen van privacygevoelige gegevens;
- Het monitoren van livestreams en chats door AI. Vermoedt AI een onveilige situatie? Dan lossen medewerkers van Yubo het op.
Wat kun je als ouder doen om je kind te beschermen?
- Stel samen met je kind de privacyinstellingen in. Hiermee leer je ze hoe zij zelf ervoor kunnen zorgen dat de app veilig is;
- Bespreek met je kind welke livestreams ze zien, welke vrienden ze maken en wat ze inhoudelijk delen met anderen op het platform;
- Neem zelf een kijkje in de ‘Yuboverse’. Zo weet je hoe de app werkt, en ook welke stappen je kan ondernemen als jouw kind ondersteuning nodig heeft;
- Praat samen over veiligheid. Soms is het lastig om te praten over catfishing, sextortion, pesten, haatzaaiing of ander gedrag. Als je er samen over praat voordat zoiets gebeurt, weet jouw kind hoe hij of zij daarmee om moet gaan.
Reageren?