Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het verschil tussen deep web en dark web

#Online risico's

Geplaatst op 20 februari 2020

Het verschil tussen deep web en dark web van internet

Een klant belt met de melding “Mijn internet doet het niet”. Maar wij kunnen zien dat de klant belt via VoIP – een telefoniedienst die werkt via internet. Dus internet doet het wél. Zit de klant ernaast...? Deze blog legt uit hoe het zit!

deeb web dark webDe ijsberg

Iedereen heeft wel eens een foto van een ijsberg gezien. De meeste mensen weten dat wat je ziet van de ijsberg, letterlijk alleen “het topje van de ijsberg” is. Het overgrote deel van de ijsberg (80-90%) zit onder water.
Zoiets is het ook met wat wij “internet” noemen.
Als je naar een zoekmachine (bijvoorbeeld Google) gaat en daar een zoekopdracht intypt, dan komt Google met allerlei resultaten. Maar die resultaten zijn alleen afkomstig van het zichtbare deel van internet. Dat zijn publiek toegankelijke websites. Nu de verschillen: Een veel groter deel van internet vind je niet via Google. Het zit “onder water” – maar is wel noodzakelijk voor het functioneren van heel veel internetdiensten.

Wat is het Deep web: het onzichtbare deel

Het “onderwater deel” van internet wordt ook wel (hoe toepasselijk) het “deep web” genoemd. Wat moet je je daar nu bij voorstellen?
Nou, om maar even het voorbeeld terug te halen waar ik over schreef: telefonie werkt ook via internet. Daarvoor is allerlei apparatuur nodig. Die vind je niet terug via Google, maar is wél onderdeel van internet. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld e-mail: dat wordt ook verstuurd via servers die verbonden zijn met internet – het deep web.

Het deep web is dus niet eng of illegaal

Tegenwoordig hoor je vaak over het “Internet of Things”. Die “dingen” zijn apparaten die met elkaar communiceren via internet. Dat kunnen bijvoorbeeld camera’s zijn. Of auto’s. Of koelkasten. Dat vindt allemaal plaats via dat niet “zichtbare” deel van internet.
Alles bij elkaar is dat niet zichtbare deel van internet vele malen groter dan het deel met de websites. De vergelijking met de ijsberg gaat hier echt op: het is meer dan 90%!
Het deep web is dus niet eng of illegaal – het is de plek waar allerlei aan internet gekoppelde diensten zich bevinden en ook jij maakt er dagelijks ongemerkt gebruik van.

Wat is het Dark web: het enge deel

Eng en illegaal – dat mag je wél zeggen van een apart stukje van dat verborgen internet: het “Dark web” (dark = donker/duister). Op dat deel van internet bevinden zich ook websites, maar dan van het soort dat liever niet gevonden wil worden via Google. Vaak gaat het om sites met een criminele inslag: webshops met drugs of wapens. Sites waar je criminele diensten kunt inhuren, zoals het laten platleggen van een website of zelfs “diensten” van een moordenaar.
Het spreekt voor zich dat je die diensten vervolgens niet betaalt via Ideal of creditcard. Dat zou gemakkelijk te traceren zijn. De bitcoin is daar het meest gebruikte betaalmiddel. En om anonimiteit te waarborgen, vind je er ook geen websites met een .nl of .com registratie. Het zijn sites met een geheel eigen benaming, die je niet kan zien in een gewone browser zoals Chrome of Firefox.
Het is niet illegaal om rond te kijken op dit donkere deel van internet, maar risicovol is het wel. Zelfs programma’s die toegang verschaffen, waarschuwen hiervoor, bijvoorbeeld: “wees voorzichtig met downloads” en “laat geen persoonlijke informatie achter”.
Dat men op dark web zo voorzichtig en geheimzinnig te werk gaat, wil niet zeggen dat ze daar maar ongehinderd hun gang kunnen gaan: met enige regelmaat worden sites gesloten door bijvoorbeeld de FBI en worden servers “offline” gehaald.

Internet doet het niet

Nog een keer terug naar het voorbeeld. De klant had problemen om websites te kunnen zien, maar de internetverbinding werkte nog prima – anders had hij dus niet kunnen bellen. En waarschijnlijk kon hij ook nog gewoon mail versturen en ontvangen.
Internet is dus veel meer dan je op het eerste gezicht (!) denkt. Als niet-technische gebruiker heb je dat niet altijd door – en dat is op zich prima.
Het grootste deel van internet onttrekt zich aan je waarneming, maar is wel nodig om alles te laten werken. En een heel klein stukje van dat onzichtbare deel is een plek waar je maar beter van weg kunt blijven.

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Henk
20 september 2021 13:46

Wow gewelif

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: