Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hacking is niet gevaarlijk

#Online risico's

Geplaatst op 26 maart 2018

Hacking is niet gevaarlijk - dat klinkt controversieel. Want worden we niet door iedereen (ook door ons!) gewaarschuwd voor hackers? Waarom doet de overheid dat, waarom doen bedrijven die gespecialiseerd zijn in online veiligheid dat? 

Wat is hacking?

De term ‘hacking’ wordt door het gros van de Nederlanders eigenlijk onjuist gebruikt. Want ‘hacking’ betekent in feite niets anders dan: een voorwerp of systeem gebruiken voor iets anders dan waar het voor bedoeld is. Bijvoorbeeld een netwerk binnendringen buiten de beveiliging om. Of een strijkijzer gebruiken om een kaarsvet vlek te verwijderen. Een wasknijper om een spijker mee vast te houden, zodat je niet op je vingers slaat. Allemaal hacks. Bedoeld om dingen te versimpelen. De mensen die wij hackers noemen, zijn niet onze moeders of oma’s met hun gouden huishoudtips, het zijn meestal mensen die extreem bedreven zijn in het illegaal binnendringen van netwerken. Met hun eigen redenen.

Crackers

Waar wij met z’n allen bang voor zijn, dat zijn crackers. Mensen die op illegale wijze en met illegale doeleinden informatie uit een netwerk halen. Ze worden ook wel Black hat hackers genoemd. De ‘Black hat’ is een term uit de tijd van de Westernfilms: daarin had de slechterik meestal een zwarte hoed op, en de ‘good guy’ en witte of lichte hoed. En dan heb je ook nog scriptkiddies: crackers die er eigenlijk geen verstand van hebben maar ‘tools’ van echte crackers gebruiken om hun eigen ding mee te doen. Met niet zulke goeie bedoelingen. Dus: de ene hacker is de andere niet. In de hackerswereld zijn vier categorieën te onderscheiden: White hat hackers, Grey hat hackers, Black hat hackers - en de Blue hat hackers.

Vier soorten hackers

White hat hacker: een white hat hacker is een zogenaamde ‘ethical hacker’. Bij Kliksafe werkt er ook eentje, Jelte. Deze hackers hebben als doel te kijken waar in het netwerk zich een eventueel lek bevindt. Deze informatie geven zij door aan de organisatie, zodat deze het lek kan repareren. Dit zijn dus hackers die meehelpen aan de beveiliging van netwerken. De meeste bedrijven zijn daar erg blij mee. En wij ook met Jelte! White hat hackers werken bijna altijd in opdracht, en gebruiken alleen legale methodes. Hier lees je het interview met ethisch hacker Jelte
Grey hat hacker: de Grey hat is een mix van White- en Black hat hackers. Ze kunnen zowel behulpzaam zijn als schadelijk.
Black hat hacker: iemand die bewust een netwerk binnendringt (op legale of illegale wijze) met als doel informatie te vergaren en deze te gebruiken voor illegale doeleinden. De echte crackers, zoals ze ook worden genoemd.
Blue hat hacker: iemand die voor de lol probeert hoe ver hij kan komen in een systeem, of om wraak te nemen op een persoon of bedrijf waar hij kwaad op is.

Waar we dus eigenlijk voor waarschuwen

Wanneer we waarschuwen voor hackers, bedoelen we dus crackers of scriptkiddies. Maar omdat de term zo ingeburgerd is, zullen we het naar het grote publiek toe toch hackers blijven noemen. Want dat je ervoor oppast is voor ons belangrijker dan de precieze terminologie. Iedereen veilig online, niet voor niets onze missie.

 

Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

mike
30 januari 2022 17:47

waarom noemt iedereen het dan hacken in plaats van cracken

fanny
11 november 2019 14:56

wat leuk om te hecken.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.