Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe houd ik mijn thuisnetwerk (wifi) veilig?

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 22 juni 2023

Met deze tips houd jij je thuisnetwerk veilig. Houd digitale inbrekers buiten de deur en creëer je eigen veilige omgeving. We geven je 5 handige en praktische tips voor een veilig thuisnetwerk.

Wat is een thuisnetwerk?

Je thuisnetwerk bestaat uit alle apparaten die met elkaar verbonden zijn.

Waarom moet je je thuisnetwerk beveiligen?

Om een heleboel redenen. Mensen hebben niet altijd kwade bedoelingen, maar iemand die een virus op zijn telefoon heeft, kan jouw netwerk besmetten. En je in de problemen brengen. Ook als je geen bijna apparaten hebt, beveilig altijd je netwerk. Wie doet er geen bankzaken thuis? Dat is al reden nummer 1 om je netwerk te beveiligen. Of je hebt andere gevoelige zaken op je laptop staan. Redenen genoeg dus.

5 tips om je netwerk te beschermen

1. Maak een gastnetwerk voor vreemden

Standaard is dat je een netwerk hebt, waaraan alle apparaten verbonden zijn. In een FRITZ!Box heb je mogelijkheid om een gastennetwerk aan te maken. Doe dat altijd. Je kan kiezen voor een bekabeld- of een wifi-netwerk. Het is heel simpel: één vinkje aanzetten en je hebt een gastennetwerk. Gebruik je gastennetwerk voor gasten, bijvoorbeeld de oppas. Zij kunnen dan alleen naar internet, en verder nergens heen. En voor je IoT-apparaten. Daarmee maak je je eigen netwerk veiliger. Hier lees je hoe je een gastennetwerk instelt.

2. Gebruik een sterk wachtwoord

Een FRITZ!Box maakt van zichzelf al een lang wachtwoord. Die kun je gewoon gebruiken. Vind je het lastig om over te typen, pas het wachtwoord dan aan. En: maak het LANG. Hier lees je meer over veilige wachtwoorden.
Het wachtwoord om in te loggen op de FRITZ!Box staat onder op je modem. Pas deze (eventueel) aan.

3. Update je apparaten

We kunnen dit niet vaak genoeg herhalen: installeer updates. Waar ook maar een update van beschikbaar is: altijd doen (behalve bij illegale software :-)). Heb je een modem van Kliksafe, dan zorgen wij voor updates daarvan. Het updaten van je laptop en telefoon is wel heel belangrijk. Kleine note: Kliksafe geeft daar geen ondersteuning op. Je kunt wel hulp krijgen van een Kliksafe-partner bij jou in de buurt. 
Bonustip: agendeer dat je elke maand een update-check doet op al je apparaten.

4. Denk na over apps

Denk erover na welke apps je op je apparaten zet, en waar zij toegang toe hebben. Heeft de app om een fotocollage te maken, toegang nodig tot je agenda? Apps die onlogische/ onnodige rechten hebben, zijn meestal spyware – al lijken het gewone apps.

Mooi voorbeeld zie je in deze documentaire, waarbij er door iemand een gratis zaklamp wordt geïnstalleerd op de telefoon van argeloze voorbijgangers. Die zaklamp heeft toegang tot de camera, bestanden, microfoon, contacten en locatie. De meeste mensen hadden de app één keer gebruikt (een keer de zaklamp aan en uit en: oh leuk hij doet het!), maar ondertussen was die app constant bezig met alles naar een server te sturen. Een week later ging die persoon naar al die mensen toe (hij wist waar ze waren dankzij de locatie), en liet hun zien wat hun telefoon door die simpele app prijsgaf. Dat was behoorlijk schrikken!

Ander punt: download apps alleen via officiële kanalen. Dus geen gratis spel downloaden, in plaats van de officiële versie voor € 10. Je haalt rommel binnen.

5. Controleer regelmatig je netwerk

Controleer regelmatig welke apparaten er allemaal verbonden zijn geweest met jouw wifi. Dat kunnen alle bezoekers van je huis geweest zijn. Check of er niets geks tussen zit.

Kliksafe en je thuisnetwerk

Een aantal dingen regelt Kliksafe voor jou. Altijd, en voor elke klant die een modem van ons huurt.

  • Wij updaten jouw FRITZ!Box.
  • Wij zorgen ervoor dat die router standaard zo veilig mogelijk geleverd wordt.
  • Ons filter zorgt ervoor dat veel virussen hun werk niet kunnen doen, en jouw modem niet kunnen bereiken.
  • Wij kunnen op jouw verzoek met je meekijken in je thuiswerk, als jij vragen hebt over wat er allemaal verbonden is met jouw netwerk.
Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.