Is je kind op zoek naar een nieuwe broek, maar twijfel je of de webshop wel betrouwbaar is? Wil je een jurk bestellen, maar weet je niet precies welke maat je moet kopen? Achteraf betalen met Klarna is een oplossing. Maar wat is Klarna? En hoe werkt Klarna precies? Is Klarna safe voor je kind? Je leest het in deze blog.
Wat is Klarna?
Klarna is een online betaalmiddel waarmee je tot 30 dagen later kan betalen. Als je bijvoorbeeld een shirt bij een webshop koopt, kan je ervoor kiezen om dit op afbetaling te doen. In eerste instantie is dit zonder rente. Maar ben je te laat? Dan komen daar extra kosten bij. Andere bekende achteraf betalingsplatforms binnen Nederland zijn:
- Riverty;
- Billink;
- Afterpay.
Hoe werkt Klarna?
Download de app en maak een account aan. Ga naar je favoriete webwinkel en kies wat je wil bestellen. Daarna ga je naar het afrekenscherm en kies je voor de betaaloptie Klarna. Je krijgt dan de keuze tussen ‘Betaal binnen 30 dagen’ of ‘Betaal nu’. De webshop stuurt de bestelling naar je op en na ontvangst betaal je via de app. Niet elke site biedt achteraf betalen via Klarna aan. Je kan dan eenmalig een soort creditcard aanmaken in de app en daarmee betalen.
Waarom (geen) Klarna?
Achteraf betalen brengt positieve en negatieve ervaringen met zich mee. Uit verhalen van gebruikers van Klarna komen deze voor- en nadelen naar voren:
Voordelen
- Je betaalt alleen voor wat je houdt;
- Klarna bemiddelt tussen de klant en de webwinkel;
- Je bent verzekerd van kopersbescherming.
Nadelen
- Klarna stimuleert impulsaankopen;
- De app brengt kosten in rekening voor te late betalingen;
- Je bouwt makkelijk schulden op;
- Je kan een negatieve registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) krijgen. Hierdoor kom je bijvoorbeeld minder makkelijk aan een hypotheek;
- Je persoonlijke gegevens worden niet goed beveiligd door Klarna.
Is Klarna veilig voor mijn kind?
De app lijkt heel safe, want om de app te gebruiken, moet je ouder dan 18 jaar zijn. Maar als minderjarige kan je dit makkelijk omzeilen. Met grote gevolgen: tieners komen op jonge leeftijd door schulden in de problemen. Om jongeren te beschermen, dienden de VVD en ChristenUnie op 28 februari 2024 een motie in. Deze wil bedrijven zoals Klarna en Riverty verplichten om leeftijdsverificatie aan het bestelproces toe te voegen.
Wat kan je als ouder doen?
Het is belangrijk om met je kind te praten over wat schulden, betrouwbare webshops en geldzaken zijn. Help hem of haar door tips te geven over hoe je deze het beste aanpakt. Leer je kind dat geld lenen grote gevolgen heeft. Maak het bespreekbaar.
Wil je weten hoe je makkelijk onbetrouwbare webshops kunt herkennen? Je leest het in onze blog over valse webshops.
PS Maak je je zorgen over het betalen van je rekeningen? Of heb je hulp nodig om van je schulden af te komen? Neem gratis contact op met Geldfit of vul de vragenlijst van Rijksoverheid in.
Gebruikte bronnen:
Reageren?