Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Momio? Wat ouders moeten weten

#Online risico's

Geplaatst op 23 juni 2022

Inhoud

Wat is Momio?

Momio is een social mediaplatform met spelelementen, bedoeld voor gebruikers onder de 18 jaar. De doelgroep van Momio zijn dus jonge mensen, vooral tieners. Gebruikers kunnen vrienden maken en vrienden toevoegen. Momio is er als app voor de smartphone en voor de browser.

Hoe speel je Momio?

Momio speel je door eerst een account aan te maken. Registreren doe je door de app te downloaden of naar de website te gaan. Na het aanmelden creëer je je eigen personage (karakter).

Wat kan je allemaal op Momio?

  • Op Momio kun je een eigen karakter maken waarmee je het spel speelt.
  • Op je persoonlijke profiel zie je jouw geplaatste berichten, en kun je iets over jezelf vertellen. Je kunt ook foto’s van jezelf plaatsen.
  • Je kunt anderen uitnodigen om vrienden te worden. Je kunt op Momio op zoek gaan naar je vrienden in de vriendenvinder, en je kunt nieuwe vrienden maken door vreemden uit te nodigen.
  • Nadat je vrienden bent geworden, kun je met elkaar chatten.
  • Gebruikers kunnen elkaar een Momo sturen, een soort berichtje. Door een Momo te sturen, krijg je extra punten. En hoe meer punten je hebt, hoe sneller je naar het volgende level gaat.
  • Dat level bepaalt hoe actief je bent op Momio. Zit je op level 50, dan ben je superactief. Bij elk nieuw level krijg je cadeautjes.
  • Voor je karakter en het huis waarin hij woont, kun je spullen kopen, denk hierbij aan kleding. Of iets voor je interieur. Heb genoeg spullen? Dan geef je ze cadeau aan een van je vrienden. Je koopt spullen met Diamanten en Saffieren. Dat is het betaalmiddel van Momio.
  • Op Momio leven zogenaamde Animo’s. Dat zijn huisdieren die je kunt kopen. En die kun je een level laten stijgen door spelletjes met ze te spelen en door ze snoepjes te geven. Animo’s leven in de Animotuin.
  • Animo Plus is de betaalde versie van Momio. Daarmee ontgrendel je extra functies, en kun je makkelijker aan spulletjes komen.

Hoe lang bestaat Momio?

Momio is bestaat sinds 2013. Het is eerst uitgegeven als app, en beoogde de eerst social media-ervaring voor kinderen te zijn. Later is de desktop-app uitgekomen.

Is Momio gevaarlijk? Wat ouders moeten weten.

Zoals gezegd is Momio een social media platform gericht op kinderen. Dat brengt natuurlijk gevaren met zich mee. Denk aan kinderlokkers/pedofielen die misbruik willen maken van zo’n platform.
Zo gaan er berichten rond dat Momio gebruikt wordt door groomers (online kinderlokkers). Daarmee kun je al snel concluderen dat Momio een platform is waar je kind het beste van weg kan blijven. Is die aanname terecht? Laten we kijken wat de makers zelf doen om hun platform veilig te maken voor kinderen.

Lees ook: Wat is bereal? De generatie Z obsessie uitgelegd

Wat doet Momio aan de veiligheid van kinderen?

Jack de politieagent

Als eerste is er de zogenaamde Jack de politieagent. Jack is een slim ‘karakter’ AI (kunstmatige intelligentie) die ervoor zorgt dat bepaalde beelden en woorden direct gefilterd worden. Wat betekent dat? Als iemand begint over een verboden onderwerp, herkent Jack dat direct en wordt het niet geplaatst op Momio. Dat systeem is niet waterdicht, daarom heeft Jack hulpjes: Jackies. Dat zijn de moderators van het platform; echte mensen die Jacks gebreken aanvullen.

Veiligheidsmiddelen

Kinderen krijgen vanuit Momio verschillende tools om inhoud te melden en te verwijderen. Ze kunnen ook Jacks hulpjes raadplegen. Daarnaast sturen ze in campagnes op veiligheid en bewustwording onder kinderen.

Momio is ’s nachts gesloten

Momio is van 23.00 uur ’s avonds tot 05.00 uur ’s ochtends gesloten. De nacht is voor ongedierte en dan horen kinderen te slapen.

Is daarmee de veiligheid gegarandeerd? Helaas niet. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen liggen er gevaren op de loer voor kinderen. Groomers vinden nog steeds (hoewel in mindere mate) hun weg op Momio, langs allerlei slinkse wegen. Vanuit het onderwijs krijgen we het verzoek om hun leerlingen te beschermen tegen de risico’s van Momio. Dat is heel begrijpelijk, na het lezen van verhalen over Momio. Het is makkelijk om een account aan te maken. Er worden geen echte namen gebruikt. Chatten met vreemden gaat makkelijk, omdat kinderen eenvoudig ‘vrienden’ toevoegen.

Voor ouders

Als ouder vertrouw je je kind het liefst volledig, maar ben je je ook bewust van de gevaren van internet en social mediagebruik, zoals Momio. Hoe ga jij om met mediaopvoeding in je gezin? Heb je nuttige tips, zet ze dan vooral in een reactie onder deze blog. Volgens ons onderzoek ervaren veel ouders dat mediaopvoeding moeilijk is. Vind jij dat ook? Lees eens Mediaopvoeding: waar te beginnen? 5 pedagogische tips.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

jasminaster3
22 juli 2023 21:21

ohw ok maar wat is dit mijn accs op momio zijn gescammd mag ik ze terug of hoe moet ik om hulp vragen ik weet dat het hier hele maal niet gevraagd woord maar ik wil het wel even weten als het mag van jullie mensen:(

stan
25 maart 2023 17:26

leuk

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: