Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een Lootbox? Gokken voor kinderen

#Online risico's

Geplaatst op 21 april 2022

Wat is een lootbox?

Een lootbox is een virtuele schatkist of doos vol items die spelers in allerlei games kunnen kopen. De speler opent de lootbox in de game die hij of zij speelt, waarna hij de items kan gebruiken om zijn voordeel mee te doen tijdens de volgende spelronde. Soms zijn dat wapens, kleding voor hun personage of accessoires. Van tevoren weten spelers niet wat er in een lootbox zit.

Hoe krijg je een lootbox?

Over het algemeen kunnen spelers een lootbox op twee manieren verkrijgen. Door het spel te spelen en de lootbox te verdienen, of door het te kopen. Met echt geld.

Verdienen
Een spel maakt vaak gebruik van hun eigen valuta/speelgeld: V-bucks, coins, sharkcards – om er maar een paar te noemen. Door het spel veel te spelen, verdien je aan het eind van elke speelronde een x aantal speelgeld. Wil je een lootbox kopen, dan kan dat alleen met de valuta van dat spel. Je moet best veel rondes spelen voordat je genoeg geld hebt om een lootbox te kopen. Dat heet ‘grinden’. Daar kun je als speler geen zin in hebben, dus hebben gamemakers daar iets makkelijks voor bedacht.

Kopen
Om lootboxes te kopen, wissel je echt geld in voor speelgeld. Dit lijkt een goede ruil: voor bijvoorbeeld € 30,- krijg je 3000 speelgeld. Daar kun je veel lootboxes van kopen. Dat bespaart de speler vele uren grinden.

Zijn loot boxen gevaarlijk?

Lootboxen zijn vrij onschuldig, maar er schuilen wel wat gevaren achter.

Gokken
Het openmaken van een lootbox is echt een spektakel: mooie animaties, geluid en effecten. Daardoor is de vergelijking met de fruitautomaat of gokkast snel gemaakt. De elementen zijn ook vrijwel hetzelfde: sommige items zijn zeldzaam en dus meer “geld” waard. Je weet niet welk item in de lootbox zit, totdat je hem opent. Spannend! Geluid en effecten zorgen ervoor dat de speler blijft spelen. Het is dus best een verslavingsgevoelige bezigheid.


Een lootbox in het spel Overwatch

Kans op verliezen van geld
Je kunt je geld verliezen. Als je echt geld in het spel stopt, maak je kans dat je een jackpot wint. Je krijgt bijvoorbeeld items die je al hebt, die geen waarde hebben.

Verslaving
Het grootste risico van lootboxes is het verslavende karakter. Kinderen die spellen spelen, zijn extra vatbaar hiervoor en de kans is groot dat ze verslaafd raken aan het openen van lootboxes. Ze raken hun geld kwijt. Of spelen onaangebroken het spel om lootboxen te verdienen. Want hoe je het ook bekijkt: het is toch een vorm van gokken.

Zijn lootboxen illegaal?

Een lootbox is niet illegaal. Zolang je de items die je verdient, maar niet kunt verkopen. Dan stimuleert het spel namelijk gokken, volgens de Kansspelautoriteit. Want zodra je items kunt verhandelen, is het een overtreding van de Wet op de kansspelen.

Wat kun je als ouders doen?

Kansspelautoriteit adviseert aan ouders: laat je kind geen enkele lootbox openen! Of het nou mag van de wet of niet. Dat toont wel aan hoe verslavend zij het vinden. Toon als ouders interesse in je kind. Welke spellen spelen ze? Zitten er ook verslavende lootboxes in? Ga het gesprek met ze aan over de verslavende eigenschap van spellen.

Hulp tegen verslaving.

In een recent artikel van de Engelse BBC wordt het openen van lootboxes en problematisch gokken aan elkaar gelinkt. Herken je symptomen van gokverslaving bij jezelf of bij een dierbare? Maak het onderwerp bespreekbaar. Zoek samen naar professionele hulp. Kijk op:
GGZ.

Bron:
https://www.bbc.com/news/technology-56614281

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: