Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is doomscrollen?

#Online risico's

Geplaatst op 14 december 2023

Doomscrollen is het eindeloos scrollen door negatieve en deprimerende nieuwsberichten. In deze tijd van chaos, conflicten en oorlogen komt er onophoudelijk negatief nieuws voorbij. Volg je dit allemaal continu, dan doe je aan doomscrollen. In deze blog: wat is doomscrollen precies en waarom je ermee moet stoppen.

Wat betekent het woord doomscrollen precies?

Doomscrollen bestaat uit het woordje ‘doom’ dat doem of verdoemenis betekent. Het woord scrollen ken je vast wel (echt internetwoord), door berichten op je pc of telefoon ‘lopen’ of schuiven. Het hele woord betekent zoiets als scrollen tot het tot je ondergang leidt.

Hoe werkt doomscrollen?

Als je op internet surft, en je kijkt bijvoorbeeld naar het nieuws, dan klik je nieuws aan wat jou interesseert. Heb je weleens gemerkt dat je de volgende keer meer van dat soort nieuws te zien krijgt? Dat komt door allerlei algoritmes. Daar is een hele blog over geschreven. Er wordt door websites een profiel van jou gemaakt, en zo weten sites waar jouw interesses liggen. Dus kan een site jou dát laten zien, waarvan hij denkt dat jij dat gaat bekijken. Kijk je op Insta een keer een filmpje over de politiek? Gegarandeerd krijg je wekenlang soortgelijke filmpjes voorgeschoteld. Makers van websites weten dat jij er zeer waarschijnlijk weer op gaat klikken. En dus krijg je ze telkens weer, en blijft dat zo doorgaan.

Emoties  

Zo ook met nieuwsberichten. Berichten over bijvoorbeeld de oorlog in Israël, met alle gruwelijke beelden die erbij horen. Wie zou niet huiveren bij het zien van al die ellende? Het nieuws presenteert ook steeds vaker menselijke verhalen en beelden. Dat werkt goed op de emotie van de lezer/kijker. Je herkent er altijd wel iets van. Als je die foto van dat Syrische jongetje in rood shirtje steeds weer ziet, lijkt het op den duur of je hem persoonlijk kent. En dat wakkert jouw (negatieve) emoties aan. Kijk je voortdurend zulke treurige berichten, dan krijg je dus ook voortdurend wéér nieuwe berichten te zien.

Gevolgen van doomscrollen

Zo wordt het een vicieuze cirkel. Of anders gezegd, een verslaving. Natuurlijk is het heel verleidelijk om constant op de hoogte te willen blijven van alles wat er gaande is. Stel je voor dat je iets mist. Maar er zit een gevaar aan: je kunt er angstig van worden, je kunt een gevoel van hopeloosheid krijgen. De berichten voeden je zorgen en versterken je angst, het kan zelfs zover gaan dat je de realiteit uit het oog verliest. Je kan eenzaamheid ervaren, of zelfs in een depressie terechtkomen.

Waarom is doomscrollen slecht voor je

Uiteindelijk kun jij dingen in de wereld niet veranderen. Oorlogen, rampen, ellende, ongelukken, sterfgevallen waar je over hoort – je kan er niks aan doen. Ja, jezelf gek maken. Het nieuws gaat door, dag in dag uit. Ellende blijft, maar help jezelf door het in de juiste proporties te zien. En om een goede balans te houden.

Hoe kun je stoppen met doomscrollen

  • Neem je voor om één vast moment per dag het nieuws te kijken. Of twee maximaal.
  • Begin je dag niet met het lezen en kijken van het nieuws. Start je dag rustig met je koffie of havermout of wat dan ook.
  • Zet meldingen of pushberichten uit. Zo kom je niet in de verleiding om direct te kijken, maar houd je zelf de regie.
  • Om van je ‘scrollverslaving’ af te komen: ga iets leuks doen. Maak een legpuzzel, of een sudoku, ga schilderen, vissen of wat je ook maar leuk vindt. De boodschap is: verzin een alternatief voor het eindeloos scrollen, en neem afstand van al het nieuws.
Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.