Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is dropshipping? Zo herken je het

#Online risico's

Geplaatst op 11 januari 2024

Wat is dropshipping?

Dropshipping is een manier van producten verkopen, waarbij de winkelier zelf geen voorraad heeft. Als klant bestel jij een product bij een Nederlandse webshop. Als de webshop de bestelling ontvangen heeft, geeft zij haar leverancier de opdracht om het product direct naar jouw adres te versturen. De verkoper is dus een tussenpersoon. Deze producten komen vaak uit Aziatische landen, en de tussenpersoon rekent een flinke marge voor zichzelf.

Is dropshipping legaal in Nederland?

Dropshipping is in Nederland legaal. Nederlandse webwinkels -dus ook dropship webshops- hebben zich gewoon te houden aan de regels die gelden voor alle winkeliers. Als het gaat om garantie, verzenden en retourneren, dan heb je bij dropshipping websites net zoveel recht als bij gewone webshops.

Helaas zijn veel van zulke sites niet helemaal transparant over de manier waarop ze werken: productinformatie klopt niet, lange levertijden worden nauwelijks vermeld, en retourbeleid is vaak slecht.

Nadelen van dropshipping

- Je kunt rekenen op een lange levertijd. Doordat jouw product uit bijvoorbeeld Azië komt, duurt het even voor het in Nederland arriveert. Het kan weken, tot soms wel maanden duren voordat jij je item in huis hebt.

- De kwaliteit van je product kan tegenvallen. Producten die in de webshops te koop zijn, worden niet altijd gecontroleerd door de dropshippers zelf. De kans is groot dat het het materiaal of de bouwkwaliteit tegenvalt. Soms komt het product niet overeen met de plaatjes op de site.

- Het serviceniveau is laag. Wat je vaak zult merken, is dat in geval van garantie of omruilen de klantenservice slecht te bereiken is. Retourprocedures zijn vaak heel ingewikkeld en duur, waardoor het dan niet loont om je product terug te sturen. De dropshipper is vaak een one-man-show. Opgezet vanuit hun appartement/flat.

Voorbeeld van dropshipping

Het kan nogal tegenvallen als je er te laat achter komt dat je te maken hebt met een dropshipper. Bijvoorbeeld:

Een man bestelt bij een webshop een speelgoedrobot voor zijn kinderen. Eén meter hoog! De filmpjes zijn veelbelovend. En: magazijnopruiming, dus ook nog eens een hele aantrekkelijke aanbieding: 1 + 1 gratis. Na het overmaken van € 39,95 is het afwachten. Het pakketje met Chinese teksten komt uiteindelijk na 4 weken pas binnen, dat had hij niet verwacht. Maar! Die meterhoge speelgoedrobot blijk na het uitpakken nog geen 20 cm hoog en lijkt bovendien totaal niet op de productvideo’s en -foto’s. Valt dat even tegen! Hij besluit het product terug te sturen en geld terug te vragen. Na lang wachten op antwooord van de webshop kost retourneren € 7,95. Ai!

En na een korte zoektocht blijkt dat het speelgoedrobotje op AliExpess (een Chinese webshop) te koop is voor € 4,89.

Hoe herken ik een dropshipping website?

Er zijn heel wat dropshipping webshops die gewoon transparant zijn in wat ze doen, maar je moet wel goed lezen en een gezonde dosis achterdocht hebben als je wat bestelt op internet. Om te bepalen of je met een dropshipping website te maken hebt, volgen hieronder wat tips:

  • Kijk eens naar de verzendtijd; wat zegt de webshop daarover? Lees goed! Binnen 24 uur verzonden - is iets anders als binnen 24 uur in huis!
  • Elke webshop is verplicht informatie te verstrekken over hun retourbeleid, levertijden en garanties. Vaak lees je (bij eerlijke dropshipping sites) dat het producten zijn die direct uit China komen.
  • Check de KvK-gegevens. Een serieuze webshop heeft vaak een groot pand waarvanuit ze opereren, omdat ze hun voorraden op peil moeten houden. Als na een KvK-check blijkt dat het bedrijf op 3-hoog gesitueerd is in een grote woonwijk, kun je er al vanuit gaan dat het om een dropshipper gaat.
  • Via image.google.nl kun je de afbeeldingen die op de webshop gebruikt worden, zoeken. Vaak kopiëren dropshipping sites de plaatjes rechtstreeks van de Chinese sites.

Verkopers via bol.com en Amazon.nl

Grote webshops zoals bol.com en Amazon hebben een platform waarop andere verkopers hun producten kunnen verkopen. Officieel is dropshipping hier niet toegestaan, maar het systeem om dit te controleren, is niet 100% waterdicht. Let er ook hier op dat bepaalde producten niet helemaal eerlijk verkocht worden. Een klein voorbeeld: Een man kocht een winkelhaak voor € 12,95 via een bol.com partner. Nadat het product niet haaks was ;-), besloot de man te googelen. Wat blijkt: het product is gewoon te koop bij de Action voor € 2,-! Niet helemaal dropshipping. Maar wel iets om je vraagtekens bij te zetten.

Bonustip: gebruik je gezonde boerenverstand op internet. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat meestal ook zo!

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.