Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een Botnet precies? De cyberbedreiging uitgelegd.

#Online risico's

Geplaatst op 3 januari 2020

Ooit wel eens Facebookberichten gezien die onder jouw naam geplaatst zijn? Of e-mails die je nooit verstuurd hebt, met jouw mailadres als afzender? Is je computer langzaam? Of gevuld met pop-up vensters? Dan is jouw computer misschien geïnfecteerd met een botnet virus. Maar wat is een Botnet eigenlijk? In deze blog lees je over wat het is, waarom botnets bestaan en wat je moet doen als je computer onderdeel is van een botnet. 

In deze blog lees je:

Wat is een Botnet eigenlijk?

Een botnet is een netwerk van geïnfecteerde apparaten die door een botnetbeheerder bestuurd wordt. Cybercriminelen/hackers sturen bot virussen op allerlei apparaten af om de beveiliging te kraken. Wanneer een apparaat geïnfecteerd is met het botnet virus, is de machine opgenomen in het netwerk. Een botnetbeheerder bestuurt met zijn botnet soms duizenden tot wel miljoenen apparaten. Waarvan de meeste gebruikers niet eens weten dat hun machine in zo’n netwerk zit.

wat is een botnet

De doelen van een botnet

DDos

Een botnetbeheerder geeft de opdracht aan alle botnet-apparaten om een bepaalde website de bezoeken. De website-server kan het aantal verzoeken niet aan en raakt overbelast.
Lees meer over DDOS

Spam mailingen

In naam van de besmette apparaten worden spam berichten verstuurd. Zonder dat je het doorhebt verstuur je bijvoorbeeld spam e-mailberichten of Facebookberichten naar familie en vrienden.
Lees meer over spam

Verkopen van jouw informatie

Wanneer je computer geïnfecteerd is, krijgt de hacker toegang tot je inloggegevens van al je accounts. Deze inloggegevens kunnen verkocht worden om bijvoorbeeld identiteitsfraude te plegen.
Lees meer over identiteitsfraude

Bitcoin mining

Met bitcoin mining wordt je computer gebruikt om berekeningen te maken. Omdat het veel rekenkracht vereist, merk dat je computer langzaam wordt in gebruik. De ventilator begint luidruchtig te blazen om hitte die vrijkomt kwijt te raken.

Malware verspreiden

Wanneer het botnet virus de computer geïnfecteerd heeft, wordt vervelende software verspreid naar andere apparaten. Deze malware kan nare dingen kan uithalen, zoals het wissen van bestanden, je computer traag maken, valse advertenties en/of pop-ups plaatsen tijdens het surfen.
Lees meer over malware

Is mijn computer onderdeel van een botnet?

Het zou zomaar kunnen dat jouw computer onderdeel is van een botnet. Hoewel het lastig te herkennen is, zijn er wel een paar kenmerken:

 • Je internetverbinding is zeer traag als je bijvoorbeeld een e-mailbericht verstuurt of een website bezoekt.
 • Er worden pogingen gedaan om je anti-virusprogramma of firewall uit te schakelen.

Zo voorkom je botnet fraude

 • Verwijder direct en ongeopend alle e-mail van personen of bedrijven die je niet kent of niet vertrouwt. Deze e-mails kunnen een bot bevatten, waardoor je computer besmet raakt.
 • Open nooit bijlages in e-mails die je niet vertrouwt, of van afzenders die je niet vertrouwt.
 • Zorg voor de laatste update van de besturingssoftware op uw computer.
 • Installeer antivirusprogramma’s, Anti-spywaresoftware en een firewall. Dit helpt bij het voorkomen van misbruik van lekken. De programma’s waarschuwen als er vreemde zaken worden waargenomen en voorkomen de installatie van malware.
 • Wees voorzichtig met het downloaden van bestanden via zogenaamde ‘peer-to-peer’-netwerken waarmee je bijvoorbeeld muziekbestanden kunt delen met andere gebruikers.

Wat te doen als je een bot op je computer hebt:

 • Verbreek alle verbindingen tussen je computer en netwerken als je constateert dat je computer geïnfecteerd is.
 • Schakel antivirussoftware in dat je systeem ontdoet van schadelijke software.
 • Formatteer desnoods je harde schijf(schijven) en installeer de antivirussoftware opnieuw.
 • Gebruik de back-up om je gegevens te herstellen.
 • Maak pas weer contact met internet als je zeker bent dat de schadelijke software van je systeem verwijderd is.

Onze Kliksafe-partners helpen je graag!

Wil je liever dat een computer expert je helpt? Met het uitgebreide partnernetwerk is er altijd een ICT-partner bij je in de buurt!

Schakel een expert in om je computer te controleren voordat je opnieuw gebruik maakt van een internetverbinding.

Bronnen:

https://www.techzine.nl/nieuws/infrastructure/401268/microsoft-ziet-botnets-als-grootste-cyberdreigingen/

 

 

Arnold
Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deel dit bericht op: