
Wat is Bluesky? Alles wat je moet weten
Bluesky is een socialmedia-platform dat in 2021 is gelanceerd. De...
Wat is Tung Tung Tung Sahur? Bur Bur Patapim? Misschien heb je deze gekke kreten wel voorbij horen komen. Wat het is en betekent, waar het vandaan komt en of het slecht is voor kinderen, lees je in deze blog.
Kinderen en jongeren liggen in de kreukel van deze Italian Brainrot filmpjes, maar leraren worden gillend gek van de kreten. De internettrend uit 2025 bestaat uit surrealistische wezens die gemaakt zijn met AI. De namen zijn verzonnen en hebben iets weg van Italiaanse woorden. Rommelige beeldspraak, onnatuurlijk ogende beelden en vaak een Italiaanse voice-over zijn typische kenmerken van brainrothumor. Zo’n video wordt meestal bedoeld als grapje, maar soms ook met het doel om een beetje verontwaardiging op te roepen. Een voorbeeld van Italian Brainrot is Ballerina cappuccina: een ballerina met een cappuccino-hoofd die mi mi mi zingt.
De term Italian Brainrot bestaat uit twee delen: de brainrot (hersenrot), waarbij mentale verrotting wordt veroorzaakt door oppervlakkigheid op social media. En Italian omdat het gecombineerd wordt met bizar Italiaans klinkende combinaties van dieren of voorwerpen. Symptomen van brainrot zijn: moeite om je aandacht ergens bij te houden, verslaving aan het scrollen, je er bewust van zijn dat de beelden je geestelijk ‘verrotten’ maar dat je toch doorgaat.
De trend is waarschijnlijk begonnen in januari 2025 door TikTok-gebruiker @eZburger401. Dit account maakte Tralalero Tralala, een haai met Nike-sneakers. De haai groeide uit tot een ware meme: een bericht op internet dat massaal weer verder wordt verspreid. Tralalero Tralala werd zo popupulair, dat andere karakters werden bedacht.
Heb je al gehoord van Bombardiro Crocodillo, een oorlogsvliegtuig-vervormde krokodil? En ken je Tung Tung Tung Sahur al? Dit is een houten knuppel met armen, ogen en benen. Sahur is de maaltijd die moslims eten tijdens de Ramadan voor zonsopgang. Tung Tung Tung staat voor trommelen, wat op verschillende plekken in Indonesië gebeurt als herinnering dat Sahur gegeten mag worden. Dit zijn zomaar een paar karakters, er zijn er nog veel meer. Het is een combinatie van een woordgrapje met een dier of object.
Ook in Nederland is de trend populair. Soms hebben de memes een racistisch tintje. Zo heb je bijvoorbeeld de Marokhaan en de Marozwaan. Deze worden in beeld gebracht als typetjes die bijvoorbeeld je tasje of fiets stelen. Doordat het eigenlijk niet kan, is het juist populair (ja, zo werkt het helaas wel).
Op zichzelf is Italian Brainrot niet gevaarlijk, maar het kan wel negatieve effecten hebben. Je kind kan bijvoorbeeld eindeloos scrollen door de filmpjes of nonsenswoorden overnemen. Je ziet soms ook dat je kind minder interesse heeft in andere activiteiten.
Ook kunnen er verborgen boodschappen in de memes zitten. De meesten zijn onschuldig, maar er zijn ook teksten die mensen als ongepast of aanstootgevend ervaren. Kinderen zingen die teksten zonder te weten wát ze zingen. Een voorbeeld is: Bombardiro Crocodilo, un alligatore che bombarda i bambini di Gaza e della Palestina, non crede in Allah e ama le bombe. Dit betekent: ‘Bombardiro Crocodilo, een alligator die kinderen in Gaza en Palestina bombardeert, niet in Allah gelooft en dol is op bommen’. Je kind wordt dus onbewust blootgesteld aan schadelijke leuzen en beïnvloed door Italian Brainrot.
Volgens BMC Public Health, die in 2024 het grootste lange termijn onderzoek ooit deed in de VS over het brein van kinderen, kan (Italian) Brainrot wel echt schadelijk zijn voor je kind. Weinig nadenken, doelloos scrollen: het zorgt ervoor dat je minder lang je aandacht erbij kan houden. En wist je dat je ook een gevoel van mentale mist of leegte kan ervaren? Je raakt namelijk verslaafd aan korte prikkels en daardoor kan je moeilijk in een diepe focusstand komen. Maar dat niet alleen: het dopaminesysteem van je kind raakt gewend aan snelle beloningen.
Italian Brainrot zal nooit helemaal verdwijnen, want alles wat ooit op internet heeft gestaan, blijft bestaan. Wel zie je dat rages en trends vaak vanzelf weer afnemen. Ken je de fidgetspinner bijvoorbeeld nog? In 2017 waren deze speelgoedjes razend populair. Nu zie je ze bijna nergens meer. En brainrot dan? Gelukkig kan je daar ook weer vanaf komen. Je kind heeft wel hulp nodig om het aangeleerde gedrag van het eindeloos scrollen te veranderen. Hoe je dat doet? Beperk de schermtijd van je kind en start met een digitale detox. Zo raakt je kind minder gewend aan de dopamine die je van de korte filmpjes krijgt. En daarna? Leer je kind opnieuw lezen, concentreren en stilzitten.
Geef een reactie