Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Telefoonrecensie Punkt. MP02

#Getest door ons

Geplaatst op 14 februari 2020

Telefoonrecensie: Punkt. MP02. Terug naar een simpelere tijd?

Ik keek laatst een filmpje op internet over de opkomst van mobieltjes. Het filmpje is opgenomen in (wat lijkt) Amsterdam rond het jaar 1998. Daarin werd aan mensen gevraagd wat ze van de opkomende mobiele telefoon vinden, en of ze zelf ook een mobieltje wilden. Hun antwoorden waren eenduidig: ik red me zonder, dus niet nodig.

We spoelen door naar het heden. Kijk om je heen, en het lijkt of we met onze smartphones zijn vergroeid. In de trein, de bus of op school. Een verbod moet ervoor zorgen dat we niet op de fiets zitten te appen. Hoewel dit straatbeeld soms verontrustend oogt, snap ik het zelf wel heel goed. Waarom zouden we nog opkijken van onze schermen als alles wat we nodig hebben daarop te zien is? Het toestel is gewoon verdraaid handig in gebruik. De smartphone heeft heel wat apparaten vervangen: Je huistelefoon, antwoordapparaat, wekker, rekenmachine, foto- en videocamera, muziekspeler, je navigatie. Al deze apparaten (goed of slecht) zitten nu in je broekzak.

 

Ook ik ben langzaamaan zo vertrouwd geraakt met mijn telefoon, dat ik er bijna alles mee doe (als ik mijn baard ermee kon trimmen, zou ik dat ook nog doen). Heel handig, maar ook erg afleidend, merk ik. Een tijdje geleden heb ik al wat meer afstand genomen van social media, door (bijna) alle apps te verwijderen. De accounts heb ik nog steeds en ik zit nog steeds op Instagram, maar de drempel om de hele tijd te kijken, is nu iets hoger.

Maak kennis met de Punkt. MP02

Het bedrijf Punkt. heeft een telefoon gemaakt die de afleiding van de moderne smartphone moet tegengaan - zonder al te grote compromissen te hoeven maken. De MP02 is een telefoon die belt, sms’t en verbonden is met WiFi en 4g-internet. Maar zonder internetbrowser of socialmedia-apps.

Smartphone of mobiel?

De Punkt. MP02 is geen smartphone. Het kent geen groot (kleuren)scherm, touchscreen of internetbrowser. Maar een “ouderwets” mobieltje kun je het zeker niet noemen. Ik omschrijf de MP02 het liefst als het moderne mobieltje. Voorzien van de meest moderne hardware, verrijkt met alleen nuttige functies die niet je niet zullen afleiden.

Getest

Mijn smartphone heb ik voor een aantal dagen verruild met de Punkt. MP02. Twee redenen hiervoor: ten eerste wilde ik de MP02 testen in het dagelijks gebruik, en ten tweede wilde ik mezelf confronteren met mijn smartphonegebruik.
Oke, en wat vond ik ervan? Wat direct opvalt als je de Punkt-telefoon in handen hebt, is het ontwerp. Een kleine telefoon met fysieke knoppen en een rechthoekig, zwart-witschermpje. De afwerking is van hoge kwaliteit. Het geheel voelt robuust en solide aan.

Het toestel laat zich ontzettend makkelijk bedienen. Met drie klikken door het besturingssysteem heb je door hoe alles werkt. Deze handige en essentiële functies zijn zorgvuldig gekozen.

Wat heb ik gemist?

De apps die ik het meest dacht te missen, bleken prima misbaar. Met name social media (want ongemerkt zit ik toch het meeste van mijn tijd op sociale media): YouTube en Instagram (die ik via internetbrowser bezoek). Wat ik wel miste, was het gemak om informatie te googelen. De kleine encyclopedie in mijn broekzak. Ik miste sommige apps die misschien voor afleiding kunnen zorgen, maar wel handig of nuttig zijn. Zo miste ik WhatsApp, een muziekspeler, en de afspraken in mijn digitale agenda.

Vrije tijd

Ik ontdekte dat de hoofdbron van mijn entertainment mijn telefoon was. Nu deze wegviel, moest ik mijn vermaak elders zoeken. Dat was wel even wennen, want zeker ’s avonds zit de rest van het huishouden nog wel eens naar een schermpje te turen.

Voor wie?

De MP02 is voor mensen die beseffen dat hun smartphone de overhand neemt in hun leven; dierbare momenten worden beleefd door het schermpje van hun telefoon. Met deze telefoon maak je een bewuste keuze om internetgebruik te minderen. De Punkt MP02 is voor de mensen die veel liever investeren in relaties en menselijke interacties.

En... kunnen we terug?

Zo onverschillig als we eind jaren '90 waren over de opkomst van mobieltjes, zijn we allang niet meer. Bijna iedereen wil tenslotte continu bereikbaar zijn! Maar ik geloof wel dat mensen steeds vaker gaan opkijken van hun scherm, omdat ze beseffen dat we moderne slaven zijn geworden van onze uitvinding.. Soms is het nodig dat we een stapje terug doen. Terug naar geen onnodige afleiding, geen meldingen. Punkt. zet met de MP02 een stap in juiste richting: een gezondere relatie met onze telefoon. En dat is niet jezelf volledig ontkoppelen van de digitale wereld, maar bewust kiezen voor iets simpelers.

Bekijk de video over de mobiel 1998.

En ook leuk: Dezelfde geïnterviewden meer dan 20 jaar later

 

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
28 april 2020 10:24

Hoi Rik,

Bedankt voor je reactie! Ik ben na het testen inderdaad teruggegaan naar mijn smartphone als mijn dagelijkse telefoon. Twee hoofdredenen: communicatie en gemak.
De Punkt heeft geen Whatsapp en dat is een groot gemis voor mij, omdat ik die app als hoofdcommunicatiemiddel gebruik. Daarnaast het gemak: de snelheid waarmee je iets googelt, de ingebouwde muziekspeler, camera. Maar goed, dat is natuurlijk persoonlijk wat je belangrijk vindt aan een telefoon.
Succes met je keuze!
Robert.

Rik
27 april 2020 08:49

Hoi Robert, Bedankt voor je recensie. Ik overweeg de Punkt MP02 aan te schaffen en te verruilen voor mijn smartphone. Zoals je zelf als schreef: "De Punkt MP02 is voor de mensen die veel liever investeren in relaties en menselijke interacties." Toch heb ik de indruk dat ondanks je veel apps helemaal niet miste, en het belang van menselijke interacties inziet, je na een paar dagen weer terug bent gegaan naar je smartphone. Mijn vraag is: waarom?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: