Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is BeReal? De generatie Z obsessie uitgelegd

#Getest door ons #Mediaopvoeding

Geplaatst op 4 augustus 2022

bereal logoDe BeReal socialmedia-app wint de laatste maanden ontzettend aan populariteit. Het jonge social media platform is vooral populair onder de jongere generatie. Wat is BeReal precies? En waarom is het zo populair? Wij hebben de app getest en zochten uit wat BeReal zo succesvol maakt.

Een overzicht:

Wat is BeReal?

BeReal is een socialmedia-app waar gebruikers één foto per dag maken. De app stuurt één notificatie per dag, op een willekeurig moment. Dan krijg je twee minuten de tijd om de foto te maken. Zo’n foto heet een ‘BeReal’ en bestaat eigenlijk uit twee foto’s: een gewone foto en een selfie. Die maak je tegelijkertijd. In tegenstelling tot Instagram en Snapchat zijn de foto’s heel puur, omdat deze zonder filters en in het moment gemaakt moeten worden. Vertaald doet de app zijn naam eer aan “wees echt”.

Hoe werkt BeReal?

BeReal werkt door een account aan te maken en vrienden uit te nodigen. Na het inloggen op de app zie je... niets. Je moet eerst een BeReal maken om de foto’s van anderen te zien. De volgende dag begin je weer met een lege app.

Dan is het wachten tot je een melding krijgt om een BeReal te plaatsen. Krijg je die? Wees er op tijd bij! Je krijgt namelijk twee minuten om een BeReal te maken en te posten. Al jouw vrienden krijgen diezelfde melding, zodat je tegelijk kunt zien wat jouw vrienden aan het doen zijn. Je krijgt pas de BeReals van je vrienden te zien nadat je zelf een BeReal hebt geplaatst. Voor wat, hoort wat tenslotte… Heb je de twee minuten gemist? Kan kun je alsnog een “Late BeReal” posten. Dat is een verlate BeReal, zodat je de BeReal van je vrienden alsnog kunt zien. Je te late BeReal krijgt ook een bijschrift dat de foto later is geplaatst. Vrienden kunnen met een Realmoji reageren op jouw BeReal. Een Realmoji is een klein fotootje van je gezichtsuitdrukking, als reactie op de BeReal van je vrienden.

Nadat je dit alles hebt gedaan, is er niet zoveel te doen op de app. De app heeft een “Discovery” pagina, waar je BeReal van totale vreemden kunt zien.

BeReal, de anti-instagram

Dat je niet zoveel kunt doen op de app, is ook een beetje het doel van de makers. Ze willen dat je op een unieke manier kunt zien hoe je vrienden in het echte dagelijkse leven zijn. Geen eindeloos gescrol totdat je iets van je vrienden ziet.

Waarom is BeReal zo populair onder jongere doelgroep?

De generatie Z is de grootste gebruikersgroep van de app. Dat heeft verschillende redenen. Jongeren zien social media niet als een plek waar je van je beste kant moet laten zien, maar waar je ongefilterd jezelf kunt zijn. Het gaan hun niet meer om de hoeveelheid likes en weergaven, maar het draait juist om ervaringen delen met je échte vrienden. Daar sluit BeReal perfect op aan. Onbewerkte foto’s, in het moment gemaakt. Geen gelikte plaatjes, nepfoto’s of filters. Je deelt ze alleen met je vrienden.
Daarnaast zien we dat, hoewel de app al twee jaar bestaat, pas na de pandemie in groei toenam. We kunnen er weer op uit en willen dit graag laten zien en delen.

Wat ouders moeten weten?

Zit je kind op BeReal, dan zijn er een paar dingen waar je op kunt letten.

Minimaal 13 jaar en ouder.

Als eerste heeft de app een wettelijke leeftijdsbeperking. Vanaf 13 jaar en ouder mag je een account aanmaken en de app gebruiken. Gebruikers moeten een geboortedatum opgeven, maar dit is gemakkelijk te omzeilen. Wees dus alert of je kind jonger dan 13 jaar is en BeReal gebruikt.

Let op je omgeving

Een foto maken binnen twee minuten, daar is soms enige haast bij geboden. Je kunt als gebruiker snel vergeten wat je op de foto zet. Let dus goed op wat/wie je op de foto zet.

Post met vrienden

Het is goed om te weten dat de app het beste te gebruiken is samen met vrienden. Plaats daarom alleen berichten naar bestaande vrienden en niet op de Discovery-pagina. Op die pagina staat je foto tentoongesteld voor de hele BeRealwereld.

Ongemodereerde foto’s

Omdat je foto’s altijd naar alle vrienden gaan, zal je niet snel ongewenste inhoud tegenkomen. Niemand kan jou privé iets sturen, en je kunt niet chatten. Moderators/censureren is niet aanwezig. Besluit je een kijkje te nemen op de Discovery-pagina, dan heb je kans dat je wel ongewenste foto’s ziet. Wij zijn nog niets geks tegengekomen, maar houdt dat in het achterhoofd.

Deel je ervaring

Heb jij de app al gedownload? Probeer de app zelf in de Play Store of App Store. Denk je dat BeReal in het lijstje met Instagram, Facebook en Snapchat hoort te staan? Deel je ervaringen in een reactie onder deze blog.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Robert
7 maart 2023 08:30

Hoi Dave,

Dat klopt helemaal!

We hebben een handig overzicht gemaakt met de leeftijdsgrenzen van alle grote social media. Hier vind je een overzicht.

Dave
7 maart 2023 07:23

Dit is niet de eerste app met leeftijdsbeperking.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: