Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Boekrecensie: Generatie angststoornis – Jonathan Haidt

#Getest door ons #Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 18 juni 2024

Als Gen Z’er herken ik veel in wat de schrijver zegt over de veranderingen die mijn generatie doormaakte door de komst van de smartphone. Dankzij dit boek begrijp ik beter hoe het kan dat mijn leeftijdsgenootjes banger, depressiever en minder gelukkig zijn. Ik las ‘Generatie angststoornis’, voordat het in winkel te koop is. Je leest de samenvatting hieronder. En: wat kan je als ouder of school leren van dit boek?

Zou jij je kind naar Mars sturen?

Haidt start het boek met een pakkend voorbeeld: stel je voor, je dochter is 10 jaar en ze meldt zich -zonder dat jij het weet- aan om deel te nemen aan de eerste permanente menselijke nederzetting op Mars. Zou je haar, zonder dat er onderzoek is gedaan naar haar veiligheid, laten gaan? Natuurlijk niet. Geen enkel bedrijf zou het voor elkaar krijgen om kinderen zonder toestemming mee te nemen en in gevaar te brengen toch? En al helemaal niet zonder volledig aansprakelijk te zijn. Maar hoe kan het dan dat het bedrijven binnen de online wereld wel gelukt is? Het is mij een raadsel.

Invloed smartphone – het verschil tussen jongens en meisjes

De schrijver schreef zijn boek nadat hij onderzoek deed naar de reden dat jongeren en jongvolwassen vanaf 2010 vaker depressief waren dan daarvoor. Hij kwam toen tot de ontdekking dat er een wereldwijd verband is tussen de komst van de mobiele telefoon en depressiviteit onder kinderen. Ook zag hij een verschil tussen jongens en meisjes. Waar jongens meer beïnvloed werden door gamen en daardoor geïsoleerd raakten van de echte wereld, hadden meisjes last van een slecht zelfbeeld of cyperpesten via sociale media. Daarnaast krijgen jongeren door een mobieltje slaapgebrek, aandachtsfragmentatie (snel afgeleid) en/of ontwikkelen ze een verslaving. Uiteindelijk uit deze problematiek zich ook in dat jongeren heel erg angstig zijn en daardoor zichzelf moeilijker kunnen redden in de gewone wereld.

De vier hervormingen van Haidt

Om de verschillende problemen die social media en smartphones veroorzaken tegen te gaan, heeft Haidt vier hervormingen bedacht:

  1. Geen smartphone voordat je kind naar de middelbare school gaat;
  2. Geen sociale media voordat je kind zestien jaar is;
  3. Telefoonvrije scholen;
  4. Veel meer spel zonder toezicht en meer zelfstandigheid in de kindertijd.

Naast een uitleg over hoe de problemen zijn ontstaan, wat de huidige situatie is en wat er allemaal bij komt kijken, vertelt de schrijver ook wat je als ouder, school of overheid kan doen om Gen Z en toekomstige generaties te helpen. Ik deel de belangrijkste tips voor ouders en scholen.

Wat kan je als ouder doen?

Volgens de schrijver is het belangrijk dat kinderen geen smartphone krijgen voordat ze naar de middelbare school gaan. Ze moeten volgens hem zelfstandiger worden. Dit doe je door je bijvoorbeeld niet met alles wat je kinderen doen, te bemoeien. Zorg dat je kind na schooltijd lekker kan spelen, ga met ze kamperen, zoek een zomerkamp zonder smartphones voor ze uit, en zorg voor een kindvriendelijke wijk waar buitenspelen normaal is. En wil je je kind toch een device geven? Stel dan scherm(tijd)limieten in. Leer bijvoorbeeld hoe je ouderlijk toezicht en contentfilters kan gebruiken. Het allerbelangrijkste is: praat met je kinderen over risico’s en luister naar wat ze te zeggen hebben.

Ik zie je al denken: maar dit is toch puur voor hele jonge kinderen? Je hebt helemaal gelijk. Is je kind ouder dan 13 jaar? Dan is het vooral belangrijk dat je de zelfstandigheid van je kind vergroot. Vertrouw thuis ook meer op je tiener. Tieners kunnen koken, schoonmaken en/of boodschappen doen. Op die manier zorg je ervoor dat je kind zich nuttig en gelukkig voelt. En heeft je kind social media? Help ze om er op een gezonde manier mee om te gaan.

Wat kan je als school doen?

Volgens Haidt is het belangrijk dat kinderen veel meer de gelegenheid krijgen om te spelen en om scholen telefoonvrij te maken. Hij geeft aan dat dan de geestelijke gezondheid van hun leerlingen zal verbeteren.

Wil je meer weten?

Ik kan je nog veel meer vertellen over het boek, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te lezen. En het mooiste is: het boek is vanaf 18 juni online en in boekwinkels te koop!

Over de auteur:

Marlies is medewerker marketing & communicatie. Ze is gek op koken en wandelen met haar hondje Tommy. In het bos komt ze helemaal tot rust. Als Marlies een spelletje speelt, wordt ze onwijs fanatiek. Haar motto is daarom ook: winnen is beter dan meedoen!

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: