
Wat is Signal?
Wat is Signal precies? Signal is een gratis communicatie-app, die je...
In 2025 verschuiven onze levens nog steeds meer naar online. Ook online verliefd worden: we ontmoeten onze liefdes steeds vaker via internet. Als je online op zoek gaat naar een relatie, kan je op datingsites en social media gewaarschuwd worden voor catfishing. In deze blog leggen we alles haarfijn uit over catfishing: wat is het? Hoe gaan catfishers te werk? En hoe herken ik een nepprofiel van een catfish?
In 2025 verschuiven onze levens nog steeds meer naar online. Ook online verliefd worden: we ontmoeten onze liefdes steeds vaker via internet. Als je online op zoek gaat naar een relatie, kan je op datingsites en social media gewaarschuwd worden voor catfishing. In deze blog leggen we alles haarfijn uit over catfishing: wat is het? Hoe gaan catfishers te werk? En hoe herken ik een nepprofiel van een catfish?
Een catfish is een persoon die zich online anders voordoet dan hij/zij in werkelijkheid is. Ze gebruiken een verzonnen of gesloten identiteit.
Ze gebruiken foto’s van andere profielen en verzinnen daar vaak een compleet profiel bij. Die profielen kom je tegen op social media, zoals Facebook en Instagram.
Datingsites zoals Tinder zijn ook platformen waar veel catfishing voorkomt. Deze catfishprofielen nodigen andere mensen uit en gaan zo een gesprek met een slachtoffer aan. Het doel van catfishers is verschillend. Soms zijn het onzekere, eenzame mensen die op deze manier hopen om contact te krijgen met anderen. Soms zijn het scammers die uit zijn op je geld.
Je ben dus ‘gecatfished’ als jij in de leugen trapt van de persoon achter deze neprofielen. Je ontwikkelt een band met die persoon of raakt verliefd. Lees de tips verderop in deze blog hoe jij geen slachtoffer wordt van catfishing.
Catfishing kan twee betekenissen hebben. Catfish is de Engelse benaming voor de vissoort meerval.
De betekenis voor Catfishing op social media en in de datingwereld komt van de Amerikaanse MTV-show: Catfish. Deze show gaat over het gebruik van nepprofielen en confronteert de mensen achter die nepprofielen. Nu vraag je je misschien af: wat heeft een vissoort te maken met een datingshow? En wat wordt bedoeld met Catfish? Dat zochten we voor je uit:
De makers bedachten deze naam, omdat de vissers die kabeljauw vingen, erachter kwamen dat de lange terugreis naar het vaste land de vis niet goed deed. Ze stopten daarom de meervallen (catfish) bij de grote watervaten in. De vissen hielden elkaar in beweging en daardoor smaakten de vissen beter na de lange reis.
Volgens de makers van het programma hebben we ook catfishing in het echte leven nodig. Het houd je waakzaam en maakt het leven spannender. Of de naam goed aansluit, laat ik aan de lezer over 😉
Catfishen bestaat al zolang social media en datingsites bestaan. Het daten online is steeds gebruikelijker geworden, en daarmee groeit ook het aantal personen dat aan catfishing doet. Nepprofielen op Facebook zien we het meeste terug. Op de MTV-show Catfish zien we veel redenen waarom mensen kiezen voor een valse identiteit. Hieronder de meest gebruikte redenen.
Een persoon maakt een nepprofiel aan op social media vanwege persoonlijke onzekerheid. Ze vinden zichzelf ‘lelijk’ of ‘niet goed genoeg’. Ze kiezen dan liever voor foto’s van een persoon zie zij knapper vinden. Het kan ook zo zijn dan ze niet uit durven komen voor hun achtergrond en verzinnen een profiel dat ze mooier vinden.
Sommige mensen willen social media gebruiken, maar willen hun persoonlijke gegevens niet invullen op deze platformen. Voor hen is het dus makkelijker om een plaatje van het internet te gebruiken, een valse naam en andere gegevens te verzinnen – om een nepprofiel te maken. Sommigen gaan een stap verder, en gebruiken dit profiel om kritiek te uiten en andere mensen te pesten, ook wel internettrollen of cyberpesten genoemd. Andere reden dat mensen hun identiteit verbergen, is om andere mensen te ontmoeten buiten het weten van hun partner om.
Lees ook: Mijn foto’s op een datingsite.
En andere reden waarom mensen kiezen om te doen aan catfishing, is het opzoeken van hun ex op social media. Ze maken een nepprofiel waarvan ze weten dat hun ex-partner die leuk zal vinden, en leggen dan contact. En proberen zo een nieuwe relatie te saboteren.
Of ze proberen naaktfoto’s te krijgen, zodat ze deze op het internet kunnen verspreiden.
Internetcriminelen hebben ook datingsites en social media gevonden om geld los te peuteren. Ze maken een account aan en doen zich voor als vrouw. Ze sturen onwetende mensen een vriendschapsverzoek en vragen je via een berichtje of je seksueel getinte foto’s wilt zien. Daarvoor moet je wel even op een link klikken. Als je daarop klikt, moet je een aantal vragen beantwoorden. Uiteindelijk draait het altijd uit op één ding: jouw creditcardgegevens.
Lees meer over datingfraude; opgelicht in de liefde.
Hoe weet je of je nu een Catfish hebt? Daar komt je snel achter als je de signalen herkent. Hieronder een aantal tips waarmee je snel herkent of je te maken hebt met een catfish.
Nu heb je een idee wat catfishing is, en als je de tips gebruikt – kan je het sneller herkennen. Of ben jij al eens benaderd door een catfish? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen! Laat een reactie achter onder deze blog en deel je ervaring met andere lezers.
Bron: