Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is houseparty? En is het veilig?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 23 april 2020

Wat is Houseparty?

Ineens duikt er een razend populaire app op: Houseparty. Het is een app waarmee je met meerderen kunt videobellen en spelletjes kunt spelen. Nu we massaal thuis zitten, worden we heel creatief met nieuwe mogelijkheden om digitaal ‘bij elkaar te zijn’. Daar is deze app heel geschikt voor. Maar is Houseparty ook veilig…? Daar lijkt het niet op.

Update: Houseparty is vanaf oktober 2021 gestopt. Lees hier waarom.

Overzicht:

Wat is de Houseparty app precies?

Houseparty is een app waarmee je met meerderen tegelijk kunt videobellen. Dat kan met max 8 personen. Je kunt elkaar allemaal zien, via gedeelde schermpjes. Heel gezellig dus en je kunt onder het bellen ook nog een spelletje met elkaar doen. Je kunt zo dus een soort ‘feest’ geven, een echte Houseparty. Bij andere apps is het maximale aantal vaak 4. Misschien vind je 8 nog niet zo heel veel voor een fuif, dan niet getreurd: je kunt ook meerdere party’s tegelijk aan hebben.

Hoe werkt Houseparty?

Je moet Houseparty downloaden op je telefoon of tablet. Dan maak je een account aan. Je kunt je contacten delen, zodat je gelijk kan zien wie er nog meer Houseparty gebruikt. Ook kun je Houseparty koppelen aan je Facebook-account en nog meer vrienden zien. Nu kun je vrienden uitnodigen en toevoegen.

Videobellen

Heb je je vrienden toegevoegd (via telefoonnummer in je contacten of via een gebruikersnaam), dan krijg je een notificatie als zij de app geopend hebben. Dan zijn ze ‘in the house’ zoals de app zegt. En dan kun je direct videobellen. Een nieuw gesprek of party begin je door de link die daarbij hoort, naar je vrienden ter versturen via een appje, Facebook Messenger of sms’je. Elke deelnemer heeft een schermpje.

Berichten sturen

Je kunt ook chatberichten versturen naar elkaar. Je tikt dan op een vriend en stuurt een bericht. Naast een berichtje versturen, kan je onder in je scherm kiezen uit drie verschillende acties:
Bellen -> start een gesprek
Zwaaien -> ‘zwaai’ naar iemand en hij krijgt daar een notificatie van
Facemail -> hiermee kan je een korte videoboodschap versturen. Die kan ook later worden teruggekeken. Door te klikken op ‘bellen’, wordt er een videogesprek gestart.

Spelletjes spelen

Er is een aantal gratis spelletjes beschikbaar binnen Houseparty. Ze zijn Engelstalig, dat is de app tenslotte ook. Het zijn vrij simpele, sociale spelletjes zoals raden wat een ander heeft getekend, of de Engelse variant van Wie is het? Je kunt zelf ook spelletjes bijkopen. Zo kom je nog aardig in de buurt van een avond spelletjes aan de keukentafel doen. Alleen hoef je aan het eind geen chipsresten op te ruimen ;-).

Invoegen in bestaand gesprek of feest

Als jij de app hebt geopend, zien je vrienden dus dat je ‘in the house’ bent. Jij kunt zien wie er al aan het bellen zijn, en kunt daarbij aanhaken door te ‘joinen’. Is het feestje saai, dan veeg je jezelf gewoon van het scherm.
Ook als jij zelf met iemand belt, of met meerderen, kan er zomaar iemand aansluiten. Wil je liever niet dat er anderen het gesprek binnenkomen, dan kun je onderin op het slotje tikken, en daarmee sluit je de ‘room’. Zodra de app open staat, kun je dus gebeld worden voor een gesprek, ook als je geen zin hebt. Dan moet je de ‘room’ sluiten, en beland je niet ongewild in een videogesprek.

Wil je niet meer zien dat iemand de app heeft geopend en wil je daar geen notificaties meer van ontvangen, dan stel je dat in bij de ‘manage notifications’. Je kunt daar ook instellen dat anderen niet meer zien wanneer jij de app hebt geopend.

Is Houseparty gratis?

Ja, je kunt de app gratis downloaden. Een aantal spelletjes binnen Houseparty is ook gratis. En daarnaast kun je nog spelletjes bijkopen, de duurste is 3,49.
Of het echt gratis is…. wel qua geld dus. Maar je privacy? (Lees evt. deze blog over betalen met privacy). Want….

Is Houseparty veilig?

Dat is precies de grote vraag. Wat je erover leest, zijn allemaal waarschuwingen dat house party gevaarlijk is. Dat Houseparty heel veel data verzamelt van gebruikers. De Consumentenbond heeft onderzocht met welke advertentienetwerken Houseparty contact heeft. En dan schrik je wel een beetje. Daar komen een aantal grote dataverzamelaars (o.a. Doubleclick.com (van Google)) voorbij. Die netwerken zijn druk met info verzamelen om advertenties te tonen. Houseparty zegt in zijn voorwaarden dat ze je gepersonaliseerde advertenties mag laten zien en meer nog dan dat.

De Consumentenbond heeft onderzocht met welke advertentienetwerken Houseparty contact heeft. En dan schrik je wel een beetje. 

Wil je dat? Voor je een account aanmaakt en gaat Houseparty’en, denk er even goed over na. Als je de app wilt verwijderen, is je account nog actief en kunnen je gegevens nog gebruikt worden voor reclame.
Dus wat ons betreft: wees gewaarschuwd. Misschien kies je toch beter voor een veiliger alternatief. Bijvoorbeeld Facetime. Of lees hoe het met de veiligheid van Skype zit, en besluit daarna wat je wilt. 

Houseparty gehackt…?

Wat de laatste tijd ook in het nieuws was, is dat Houseparty gehackt is en dat daardoor allerlei andere apps ook gehackt zouden zijn. Maar die berichtgeving over lijkt niet te kloppen. Houseparty zegt zelf dat het een lastercampagne is en ze looft zelfs 1 miljoen dollar uit voor degene die weet wie er achter dit verhaal zit.
Wat je hier wel van kunt leren: maak voor elke site, elke app en wat dan ook een ander wachtwoord aan. Dan loop je de minste kans om gehackt te worden.

Hoe download ik Houseparty?

Je kunt Houseparty downloaden in de Google Play Store voor Android,  App Store voor Apple iOS, Chromebrowser op je pc of laptop of voor je Mac.  

Downloaden voor je telefoon/tablet

De app is beschikbaar voor zowel Samsung(Android) en iPhone.  Voor Android kun je Houseparty downloaden in de Play Store. De iPhone variant download je in de App Store

Downloaden voor pc/laptop

Houseparty kun je gebruiken op je computer, maar daarvoor heb je Google Chrome nodig. Start dus je Chrome browser op, en ga vervolgens naar de website om aan te melden. Of als je al een account hebt, kunt je direct inloggen. Er is ook een gratis Houseparty app in de Chrome Web Store. Na het installeren loop je door de aanmeld instructies en je bent zo klaar voor je eerste party!

4 praktische tips

  • De app vraagt vrij veel van de batterij van je telefoon, dus zorg dat je een volle batterij hebt als je begint met je party.
  • De app gebruikt veel notificaties (als iemand online komt bijvoorbeeld). Hoe meer vrienden, hoe meer geluidjes dus… Bedenk dus goed wie je allemaal toevoegt.
  • Je kunt onaangekondigd worden gevideobeld. En dan ben je gelijk in beeld! Dus zorg ervoor dat je er beetje toonbaar uitziet als de app open staat ;-).
  • Je kunt je microfoon uitzetten als je niet praat, dan horen de anderen niet elk geluidje uit jouw omgeving.

Bron: https://www.consumentenbond.nl/smartphone/houseparty#no7

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: