Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Internet-hygiëne: 10 tips

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 22 februari 2024

We geven je graag 10 tips voor een fris internetgebruik. Neem ze ter harte en schoon de boel op!

1. Uniek wachtwoord!

Het allerbelangrijkste is: gebruik voor elk account dat je hebt een ander, uniek wachtwoord. Criminelen zijn altijd op zoek naar lekken op websites. Het liefst hebben ze een lijst inlogcodes met wachtwoorden. Zo kan jouw wachtwoord ongewild op straat liggen. De hacker zal proberen die gegevens op darkweb te verkopen. Op darkweb is hij vrij anoniem, en daar is veel belangstelling voor zulke dingen. De hacker verkoopt het en verdient er flink aan. Degene die die lijst heeft, kan zijn gang gaan. Hij gaat nu allerlei inlogpogingen doen met al die gegevens, tot het ergens raak is. Als jij altijd hetzelfde wachtwoord gebruikt, kan de kwaadwillende hacker overal met jouw gegevens inloggen. En wie weet, kan hij zo bij jouw geld. Lees hier wat een sterk wachtwoord is.

 2. Gebruik tweefactor-authenticatie (2fa)

Met 2fa bouw je een extra beschermlaag voor jezelf in. Als je wachtwoord dan uitlekt, ben je toch nog beschermd. Het liefst gebruik je een externe 2fa methode, zoals een authenticator app. En niet via sms, daar kun je alsnog mee gehackt worden (dat heet SIM-swapping).

3. Maak een back-up

Maak regelmatig een back-up van je systemen. Een back-up is heel belangrijk, voor als je wachtwoord toch ergens gelekt is of als je om welke reden dan ook je spullen kwijt bent. Weten hoe je een back-up kan maken?

4. Bewaak je privacy

Zet geen persoonsgegevens op internet. Niet op Facebook, niet op TikTok, nergens. Moet je ergens een account aanmaken, geef dan zo min mogelijk gegevens. Wat je nooit moet delen: locatiegegevens. Ben je in elk geval niet te vinden. En natuurlijk nooit je creditcardnummer ;-). Zorg dat gegevens die je achterlaat, niet te combineren zijn, en jij te makkelijk vindbaar bent. Voorbeeld: als je op Facebook zet dat je lekker een paar dagen weg bent, op LinkedIn staat waar je werkt en mopper je dat je man altijd veel te laat thuis is, op Insta foto's van je huis en achtertuin te zien zijn, en bij een ticketcounter is je adres gelekt, dan is het voor een inbreker de moeite waard om eens een kijkje bij jouw huis te gaan nemen...

5. Wat je op internet zet, blijft staan!

Alles wat je op internet post, blijft bestaan. Misschien denk je nu: maar ik heb inmiddels al heel veel verwijderd? Heel goed, maar dat is wat je ziet. Bij de website-eigenaar blijven je gegevens staan. Het is dus eigenlijk geen verwijderen, maar onzichtbaar maken. Daarom is het des te belangrijker om dingen helemaal niet op internet te zetten. Hoef je ook niks te verwijderen. Wees dus zeer kritisch op jezelf!

6. Denk na voor je een app downloadt

Als je een app installeert, heeft die app rechten nodig. Wist je dat? Heb je weleens naar beneden gescrold en gezien waar de app toestemming voor vraagt? Doe dat maar eens. Dan zie je waar een app allemaal toegang tot wil. Je kijkt misschien alleen maar de ‘Download’-knop. Natuurlijk moet een navigatie-app je locatie weten, maar neem de zaklamp… heeft die je locatie nodig? En je contacten? Helemaal niet. Of die handige app om je drone te besturen, heeft die je microfoon nodig? Wees ook hier kritisch op.
Tip: je kan in de instellingen van je telefoon onder het kopje ‘Privacy en beveiliging’ zien welke app wat nodig heeft, en daar kun je ook dingen dichtzetten.

7. Vergrendel je apparaten

Zorg ervoor dat jij alleen je apparaten kan ontgrendelen. Gebruik een pincode, een wachtwoord, je vingerafdruk of wat dan ook om je apparaten te ontgrendelen. Kan er op dit moment iemand op jouw telefoon, tablet of pc? Verander dat.

8. Https

Als je gaat bankieren, check dan altijd of je op https zit, en of het domein echt is. Klopt de domeinnaam met wat je verwacht? Zo nee: wegwezen.

9. Gebruik je gezonde boerenverstand

Als iemand op straat jou staande houdt en je allerlei privé-dingen vraagt, vertel je hem dat dan? Natuurlijk niet. Doe dat dan ook niet internet. Oftewel: wat je offline niet zou doen, doe dat ook online niet. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het dat ook vaak. Gebruik je verstand. Geen pakketje besteld? Dan hoef je ook dat sms’je van een pakketservice niet te openen. Mail gehad dat je de 100.000 hebt gewonnen, terwijl je nergens aan meegedaan hebt? Dat klopt niet.

10. Beveilig je wifi

Zorg dat je thuisnetwerk veilig is. Mensen met een virus op hun telefoon kunnen jouw netwerk besmetten. Voorkom dat. In deze blog lees je hoe je je wifi beveiligt.

Hoe hygiënisch ben jij…?

En nu de grote vraag: als je alles hebt gelezen, hoe zit het met jouw internet-hygiëne? Beetje smoezelig? Geef je online leven dan nu een grote schoonmaak:

  • Verwijder accounts waar je niks meer mee doet.
  • Check en wijzig je wachtwoorden.
  • Maak een back-up.
  • Maak 2fa aan waar dat kan.
  • Agendeer dat je elk half jaar je wachtwoorden wijzigt en een back-up maakt.
Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.