Op zoek naar een kinderfilter
Een kinderfilter op je pc? Is er eigenlijk zoiets als een kinderfilter? Zoek je ernaar op internet, dan krijg je pagina’s vol gevonden sites over kinderfilter, kinderfilter internet en zie je soms door de bomen het bos niet meer. We helpen graag een handje.
Kind en filter
Kinderen zijn van nature nieuwsgierig, ze moeten de wereld nog ontdekken. Wat doet een kind eigenlijk op internet, waar zoekt het naar? Op www.mijnkindonline.nl vind je er behoorlijk veel over. Er zijn brochures te downloaden. Er wordt onderscheid gemaakt in leeftijden. Zo zal een kind dat nog niet kan lezen, vooral dingen ‘aanklikken’. Plaatjes en beelden trekken zijn aandacht. Als het groter wordt, zijn spelletjes zeer aantrekkelijk. Er zijn speciale websites voor kinderen, die gemerkt zijn met ‘Veilig’.
Ook populair onder kinderen zijn vlogs. Ze zijn vaak grappig, maar over het algemeen komen er veel gevloek, grove taal of seksueel getinte opmerkingen in voor.
Omgaan met privacy
Je kunt je kind online beschermen met allerlei kinderfilters, wat op zich heel verstandig is. Alhoewel, het hoeft geen kinderfilter te zijn – maar kan een gewoon internetfilter zijn. Niet alleen kinderen hebben bescherming nodig, toch? In de laatste alinea meer daarover. Naast een kinderfilter of internetfilter zijn er nog allerlei andere regels die heel belangrijk zijn op internet. Bijvoorbeeld: omgaan met privacy (tip: lees onze blog over privacy hierover). Leer een kind al heel jong dat hij/zij geen persoonlijke gegevens mag achterlaten, zonder dat je er als vader of moeder naar hebt gekeken. Een formulier invullen lijkt leuk, maar is niet altijd veilig. Laat je kind altijd eerst overleggen met papa of mama en kijk dan samen naar de betrouwbaarheid van de site en gegevens. Zo leer je je kind al van jongs af aan nadenken over deze dingen.
Tips: wat kun je zelf doen?
Je kan zelf allerlei dingen doen om je kind te beschermen.
- Je kunt de veiligheidsmodus van YouTube aanzetten. Zeer aan te bevelen.
- Sommige pc’s hebben parental control functies. Daarmee kun je zelf functies inschakelen voor ouderlijk toezicht, zoals een lijst met geblokkeerde websites samenstellen.
- In plaats van YouTube kun je je kind kindertube.nl laten zien. Daar vind je duizenden filmpjes, speciaal voor kinderen. Zelfs al voor baby’s. (Of je dat moet willen, is een andere vraag.) Lees uitleg over Kindertube. Daarnaast heeft YouTube ook een kindvriendelijke variant: YouTube Kids.
- Stel ouderlijk toezicht, of parental control in. Met de app Qustodio kun je alles zien wat je kind online doet.
- Kijk eens op het videoportal van Kliksafe, hier vind je massa’s gescreende filmpjes.
- Praat met je kind over omgaan met internet. Misschien wel de belangrijkste tip. Lastig? Ook daarvoor verwijzen we graag naar tips op mijn kind online.nl
Begin bij het begin
Heeft alleen een kind bescherming op internet nodig? Dat kun je je afvragen. Je zou kunnen overwegen om een gefilterde internetverbinding te nemen. Dus niet een kinderfilter of een los filter, maar dat je internet vanaf de basis gefilterd is. Als je gefilterd internet van Kliksafe neemt, is je verbinding altijd gefilterd. Je kunt het filter niet uitschakelen. Overweeg je een kinderfilter aan te schaffen, verdiep je dan eens hierin. Bij Kliksafe kan je zelf je filter instellen; je kunt categorieën aan- en uitzetten. Dus je bepaalt zelf wat je wel en niet wilt zien. Wil je er meer over lezen, lees dan welke filter past bij mij? Je kunt ook gerust eens bellen met onze medewerkers, als je graag uitgebreid advies wilt. Kun je met Kliksafe geen ongewenste beelden meer tegenkomen? We garanderen niks, maar als je niet actief op zoek gaat – is de kans heel klein.
Het allerbeste kinderfilter is toch een totaalfilter: ga voor extra veilig. Met Kliksafe.
Bron: www.mijnkindonline.nl
Reageren?