Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is doxing?

#Online risico's

Geplaatst op 9 september 2021

De bel gaat. Je doet open en ziet een pizzabezorger met een stapel pizza’s staan. En of je nog even wilt betalen. Dat is vreemd, je hebt niks besteld! Verkeerd adres misschien? De bezorger kijkt naar de bezorgbon en herhaalt jouw adres en naam. Iemand heeft als grap een bestelling geplaatst op jouw adres. Maar hoe komen ze aan jouw persoonlijke gegevens? De kans bestaat dat je gedoxxed bent. Wat is doxxing? We leggen het je uit.

Wat is doxing?

Doxing (of doxxing) is het zoeken en publiceren van privacygevoelige informatie van personen op het internet. Dit gaat vaak gepaard met kwade bedoelingen.
In de huidige onlinewereld heb je vrij makkelijk toegang tot tools om persoonlijke informatie van mensen te achterhalen. Als kwaadwillenden die info gevonden hebben, publiceren ze die aan de rest van de wereld.

Welke informatie?

Aan welke informatie moet je denken? Sommige mensen -denk aan gamers- gebruiken online een alias. Mensen die doxxen (doxxers) gaan dan op zoek naar de echte naam die schuilgaat achter de alias. Zo achterhalen ze al snel social media-accounts, hobby’s, interesses, forumberichten en in bepaalde gevallen ook hun woonplaats en adres of zelfs telefoonnummer.

Hoe komen doxxers aan die informatie?

Eigenlijk vrij simpel: op social media, via alle verschillende -al dan niet openbare- accounts die mensen hebben. Een persoon die aardig bekwaam is en goed de puntjes kan verbinden, komt er snel achter waar je woont, wie je vrienden zijn, of hoe oud je bent. De eerste tip: bescherm jezelf hiertegen door al je account na te lopen en goed te bepalen wat anderen van je mogen weten.
In andere gevallen gebruiken doxxers meer geavanceerde methodes om persoonlijke gegevens te achterhalen. Om maar wat onderwerpen te noemen: het achterhalen van ip-adressen, domein look-up, phishing of social engineering.

Doxing betekenis

Doxing is een Engels woord. Het is een afgeleide van het woord “documenting” (documenteren): docs. Oftewel, het documenteren van de gegevens van een persoon: zijn/haar (echte) naam, adres of telefoonnummer. De spelling is gewijzigd van docs naar dox. Het woord wordt ook gebruikt als een werkwoord. “Hij is gedoxxed” heb je misschien wel eens gehoord.

Waarom doxen mensen iemand?

Eigen rechter spelen

Waarom doxen? Als mensen het gevoel krijgen dat hen of anderen op internet onrecht aangedaan wordt. Ze zien dat mensen de regels overtreden. Ze kiezen ervoor om eigen rechter te spelen. Ze publiceren de gegevens en laten aan het publiek over wat ze ermee doen.

Iemand is aan het schuilen

Stel: een persoon wordt door de autoriteiten gezocht. Hij/zij schuilt ergens, omdat hij een misdaad heeft begaan. Doxxers helpen de politie een handje. Ze gaan naar deze mensen op zoek en geven de locatie van die persoon door.

Haatgroepen

Groepen mensen kunnen haaks tegenover elkaar staan, denk aan iets politieks, racisme of haatgroepen. Doxers gaan op zoek naar de gegevens van mensen uit die groep en plaatsen die online. Een voorbeeld hiervan is de hackersgroep “Anonymous” die de namen van de KKK-leden publiceerden.

Wraak

Spanningen in een discussie of online ruzie kunnen erg hoog oplopen. Uit wraak publiceren doxers bijvoorbeeld het telefoonnummer van die andere persoon met als boodschap: wat deze persoon zegt of denkt, is niet goed! Ze worden gebeld en krijgen berichtjes van vreemde mensen. Dit komt echt intimiderend over en zorgt voor een onveilig gevoel.

Is doxing illegaal?

Over het algemeen is doxing niet illegaal, want de informatie die door doxers naar buiten wordt gebracht, is vaak al openbaar gemaakt door de persoon zelf. Maar als de intentie achter doxen duidelijk slecht is, dan bevindt de doxxer zich op glad ijs. Daarnaast heb je in Nederland te maken met de Wet bescherming persoonsgegevens. Die stelt strenge regels aan het verwerken van persoonlijke gegevens van mensen. Als jij dus online gegevens verzamelt van iemand en die ergens publiceert, dan moet jij voldoen aan die wet. Dus ook hier: glad ijs. ICTrecht schreef een blog over dit onderwerp: mag je doxen?.

Hoe doxing gevaarlijk fout ging

Doxing kan als (fout) geintje bedoeld zijn, maar doxxen kan ook met kwade bedoelingen. En dat kan snel erg fout aflopen. Dat blijkt uit het verhaal hieronder, waar een weddenschap over een online spelletje uiteindelijk leidde tot een dodelijk schietincident.
Twee gamers, Casey en Shane, kregen ruzie over een weddenschap die ze hadden tijdens een videospel. Na het potje ging de ruzie verder op social media. Daar dreigde Casey om Shane te doxxen. Shane reageerde door zijn adres door te sturen. Wat Casey niet wist: dit was Shanes oude adres, hij was verhuisd. Casey voegde de daad bij zijn woord. Hij huurde iemand in die naar de politie belde met de mededeling: “Ik heb mijn vader vermoord en mijn familie hou ik gegijzeld. Heb je mijn adres?” De politie reageerde op het belletje. Met een arrestatieteam reden ze naar het opgegeven adres. De man die op dat adres opendeed, wist niet wat hem overkwam. Hij werd door een agent neergeschoten. 18 minuten na het tragische incident overleed de man in het ziekenhuis. Zo werd in plaats van Shane een vreemde man slachtoffer van doxxing.

Over de auteur:

Robert werkt als online marketeer op de afdeling marketing & communicatie bij Kliksafe. Robert is altijd op hoogte van de laatste trends op het gebied van online media en hij is gek op gadgets: van computers tot drones.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (1)

Niels
27 september 2021 15:16

Dank voor deze nuttige info!

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: