Belachelijk. Wat een onzin. Je magnetron is gevaarlijker. Hee, het gaat wel om de gezondheid van mijn kinderen. Waarom moet die mast dan uit, als een monteur aan het werk gaat? Sinds die antenne op mijn dak staat, heb ik hoofdpijn. Stel je niet aan, dat kan niet.
Nou, nou, meningen, gevoel en niet naar elkaar luisteren. Daar zijn we goed in.
Er zijn onderwerpen waarover de meningen nogal verdeeld zijn en die ook veel maatschappelijke onrust geven. In die hoek zit ook straling en de mogelijke risico’s daarvan. Het is goed om serieus met deze vragen om te gaan. Ook als je als techneut en bioloog daar misschien met enige verbazing naar staat te kijken. Zijn er echt risico’s en wat zijn die nu precies? En ik zal eerlijk zeggen dat ik door het onderzoek voor deze blog wat anders denk over het onderwerp.
Meeluisteren met een rekenmachine
Mijn eerste ervaringen met de straling van apparatuur zijn van uit mijn schooltijd. Ik ontdekte dat je met een transistorradio mee kon luisteren met wat een rekenmachine aan het doen was. Dat vond ik best grappig. Je hoort tijdens het typen en rekenen rommelen en fluiten. Alle elektrische apparatuur zendt straling uit en sommige straling gebruiken we om signalen over te dragen. Bijvoorbeeld voor je telefoon of je draadloze netwerk.
Bang
Veel mensen zijn een beetje bang voor onbekende dingen. Herkenbaar is dat onbekendheid ons geen vertrouwen geeft, maar eerder zorgt voor alertheid. Dat zit in ons. Zaken waar je door kennis of ervaring meer grip op hebt, treed je makkelijker tegemoet.
Daarmee hangt ook samen dat wij heel snel dingen die tegelijk optreden, aan elkaar verbinden. Of iets nu veroorzaakt wordt door dat andere wat ook toen gebeurde, of dat het een toevallige samenloop was, kunnen we erg moeilijk onderscheiden. Dan is het logisch dat je denkt: sinds die mast daar staat heb ik hoofdpijn, dus ik heb last van die straling.
Onderzoek naar de gevaren van 5g straling
Het lastige is dat goed onderzoek bijna onmogelijk is. Je hebt twee grote groepen mensen nodig. De ene groep stel je 10 jaar bloot aan die 5G signalen en de andere groep niet. Na 10 jaar kijk je dan naar de gezondheidssituatie in beide groepen. Dat ook nog eens met veel statistiek. Je kijkt naar effecten op de populatie en het individuele valt buiten het onderzoek. Maar misschien vind jij dat 10 jaar te kort is om effecten te zien. Moet het dan 20 jaar? En gaan we met iedere technische ontwikkeling eerst heel lang proeven doen? We zullen het moeten doen met beetje onderzoek en heel veel aannames. Men zal ervoor kiezen om met veel dingen aan de veilige kant te gaan zitten. Je kunt dan ook nooit met zekerheid zeggen dat 5G- of WiFi-straling schadelijk of veilig is.
Je lichaam
De gedachte was dat deze straling niet diep het lichaam kan binnendringen. Onderzoek van de Universiteit van Jerusalem heeft echter aangetoond dat de onderhuidse zweetkanalen als een antenne kunnen werken voor erg korte golven en zo de energie dieper het lichaam insturen. Onze huid houdt dan de hogere frequenties niet tegen, maar de lagere frequenties zoals bij WiFi wel. De conclusie is dat WiFi-straling alleen je huid warmer maakt en zeker niet schadelijk is. Dit geldt ook voor de huidige generatie 5G-straling. Die komt ook niet door je huid heen en zorgt alleen maar voor wat warmte.
Risico’s
Daarnaast zijn er onderzoeken die risico’s van radiostraling aan het licht brengen. Daar moet je wel altijd de kanttekening bij maken dat in de proefopstelling een vrij extreme situatie gebruikt wordt om snel resultaten te krijgen. Tussen 4G- en 5G-straling zitten wel grote verschillen. De zendmasten voor 4G sturen hun signaal een veel groter gebied in. Omdat je met 5G op een iets hogere frequentie zit (en in de toekomst nog hoger) is het bereik minder. Daarbij wil je ook af van de traagheid in het netwerk. Dit lost men op met meer antennes. Ook wordt er niet meer een hele sector bestreken, maar wordt het signaal als een bundel gericht op jouw telefoon. Jij zelf krijgt dus veel minder straling dan je telefoon. Deze techniek wordt in het groot gebruikt bij bijvoorbeeld onze radarsystemen. Dit zorgt er ook voor dat het energiegebruik van de antennes naar beneden gaat.
Ik twijfel
Tijdens het schrijven van deze blog ben ik wel wat gaan twijfelen. Hiervoor had ik gezegd dat het allemaal niet uitmaakt en veilig is. Toch denk ik dat ook hier alles met de dosis te maken heeft. Net als met radioactiviteit moet je nergens te veel van krijgen, maar je moet wel opletten hoeveel je binnen krijgt. En er toch maar op vertrouwen dat er verstandige regels opgesteld worden.