Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het gevaar van 5G- en WiFi-straling.

#Online risico's

Geplaatst op 13 juni 2019

Belachelijk. Wat een onzin. Je magnetron is gevaarlijker. Hee, het gaat wel om de gezondheid van mijn kinderen. Waarom moet die mast dan uit, als een monteur aan het werk gaat? Sinds die antenne op mijn dak staat, heb ik hoofdpijn. Stel je niet aan, dat kan niet.
Nou, nou, meningen, gevoel en niet naar elkaar luisteren. Daar zijn we goed in.

Er zijn onderwerpen waarover de meningen nogal verdeeld zijn en die ook veel maatschappelijke onrust geven. In die hoek zit ook straling en de mogelijke risico’s daarvan. Het is goed om serieus met deze vragen om te gaan. Ook als je als techneut en bioloog daar misschien met enige verbazing naar staat te kijken. Zijn er echt risico’s en wat zijn die nu precies? En ik zal eerlijk zeggen dat ik door het onderzoek voor deze blog wat anders denk over het onderwerp.

Meeluisteren met een rekenmachine

Mijn eerste ervaringen met de straling van apparatuur zijn van uit mijn schooltijd. Ik ontdekte dat je met een transistorradio mee kon luisteren met wat een rekenmachine aan het doen was. Dat vond ik best grappig. Je hoort tijdens het typen en rekenen rommelen en fluiten. Alle elektrische apparatuur zendt straling uit en sommige straling gebruiken we om signalen over te dragen. Bijvoorbeeld voor je telefoon of je draadloze netwerk. 

Bang

Veel mensen zijn een beetje bang voor onbekende dingen. Herkenbaar is dat onbekendheid ons geen vertrouwen geeft, maar eerder zorgt voor alertheid. Dat zit in ons. Zaken waar je door kennis of ervaring meer grip op hebt, treed je makkelijker tegemoet.
Daarmee hangt ook samen dat wij heel snel dingen die tegelijk optreden, aan elkaar verbinden. Of iets nu veroorzaakt wordt door dat andere wat ook toen gebeurde, of dat het een toevallige samenloop was, kunnen we erg moeilijk onderscheiden. Dan is het logisch dat je denkt: sinds die mast daar staat heb ik hoofdpijn, dus ik heb last van die straling.

Onderzoek naar 5g straling

Het lastige is dat goed onderzoek bijna onmogelijk is. Je hebt twee grote groepen mensen nodig. De ene groep stel je 10 jaar bloot aan die 5G signalen en de andere groep niet. Na 10 jaar kijk je dan naar de gezondheidssituatie in beide groepen. Dat ook nog eens met veel statistiek. Je kijkt naar effecten op de populatie en het individuele valt buiten het onderzoek. Maar misschien vind jij dat 10 jaar te kort is om effecten te zien. Moet het dan 20 jaar? En gaan we met iedere technische ontwikkeling eerst heel lang proeven doen? We zullen het moeten doen met beetje onderzoek en heel veel aannames. Men zal ervoor kiezen om met veel dingen aan de veilige kant te gaan zitten. Je kunt dan ook nooit met zekerheid zeggen dat 5G- of WiFi-straling schadelijk of veilig is.

Je lichaam

De gedachte was dat deze straling niet diep het lichaam kan binnendringen. Onderzoek van de Universiteit van Jerusalem heeft echter aangetoond dat de onderhuidse zweetkanalen als een antenne kunnen werken voor erg korte golven en zo de energie dieper het lichaam insturen. Onze huid houdt dan de hogere frequenties niet tegen, maar de lagere frequenties zoals bij WiFi wel. De conclusie is dat WiFi-straling alleen je huid warmer maakt en zeker niet schadelijk is. Dit geldt ook voor de huidige generatie 5G-straling. Die komt ook niet door je huid heen en zorgt alleen maar voor wat warmte.

Risico’s

Daarnaast zijn er onderzoeken die risico’s van radiostraling aan het licht brengen. Daar moet je wel altijd de kanttekening bij maken dat in de proefopstelling een vrij extreme situatie gebruikt wordt om snel resultaten te krijgen. Tussen 4G- en 5G-straling zitten wel grote verschillen. De zendmasten voor 4G sturen hun signaal een veel groter gebied in. Omdat je met 5G op een iets hogere frequentie zit (en in de toekomst nog hoger) is het bereik minder. Daarbij wil je ook af van de traagheid in het netwerk. Dit lost men op met meer antennes. Ook wordt er niet meer een hele sector bestreken, maar wordt het signaal als een bundel gericht op jouw telefoon. Jij zelf krijgt dus veel minder straling dan je telefoon. Deze techniek wordt in het groot gebruikt bij bijvoorbeeld onze radarsystemen. Dit zorgt er ook voor dat het energiegebruik van de antennes naar beneden gaat.

Ik twijfel

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik wel wat gaan twijfelen. Hiervoor had ik gezegd dat het allemaal niet uitmaakt en veilig is. Toch denk ik dat ook hier alles met de dosis te maken heeft. Net als met radioactiviteit moet je nergens te veel van krijgen, maar je moet wel opletten hoeveel je binnen krijgt. En er toch maar op vertrouwen dat er verstandige regels opgesteld worden.

Jan
Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Reacties (4)

Hanneke Hanneke
29 augustus 2019 11:08

Dag Hans, bedankt voor uw reactie. Een buitenlamp met sensor die problemen heeft, staat helemaal los van dit onderwerp. Ik heb wel vaker gezien dat een buitenlamp met sensor begint te knipperen. Dat kwam bij koud weer doordat iets verderop een uitlaat van een kachel zat. Daardoor kwam er warme en koude lucht langs de sensor, waar deze weer op reageerde. Ook kan de sensor niet goed meer zijn of te gevoelig staan. Migraine kan er een verband mee hebben. Maar dat is dan net anders dan u denkt. Psychische spanning en mentale druk hebben hun invloed op migraine, maar ook bijvoorbeeld spierspanning in de nek. Dat laatste heeft te maken met bijvoorbeeld een verkeerde houding. Dat eerste kan verband hebben met de plaatsing van die zendmast en uw angsten voor de gevolgen daar van. Een zendmast wordt heel nauwkeurig ingesteld zodat er niet te veel zendvermogen naar de verkeerde plekken gaat. Dat zou namelijk te veel energie kosten en ook zorgen voor slechtere verbindingen. Dat lijkt tegenstrijdig, maar te veel zendenergie zorgt voor slechtere verbindingen. En te veel verspild zendvermogen kost echt te veel geld, dus dat probeert de eigenaar ook te voorkomen. Vriendelijke groet, Jan

Hanneke Hanneke
29 augustus 2019 10:54

Mevrouw Schreven, bedankt voor uw reactie. [Wat ik me wel afvraag, is de een gevoeliger voor straling dan de ander? Zoals eerder werd aangegeven bij mensen met een zwakker weefsel?] - Daar kan ik niet zo veel over zeggen, want daar is geen goed onderzoek naar gedaan. Is het een toevallige samenloop van omstandigheden, of is het een het gevolg van het ander? Dat is erg lastig te onderzoeken. [En hoe kan het dat Wifi wel door een muur heen kan, maar niet door de huid heengaat?] - Dat is een goede vraag. Ik heb in het verleden gemerkt dat WiFi ook niet altijd door een muur heen gaat. Als de muur droog is wel, maar als er te veel vocht in een muur zit niet. En daar heb je meteen de oorzaak: WiFi geeft zijn energie af aan water, net zo als het in een magnetron werkt. Je huid bevat veel water en neemt daarom alle energie op. Je huid wordt ietsjes warmer, maar verder gebeurt er niets. [En hoe verklaar je dan het feit dat er hele bijennesten dood zijn gegaan, die naast een antenne stonden?] - Dit past bij de vorige vraag. Als de dieren te veel opgewarmd worden gaat dat inderdaad fout. Maar dat zal alleen kunnen als ze met het nest recht voor de antenne zitten. Als dat nest niet voor de antenne zat, is er echt iets anders aan de hand. Ik weet dat er veel bijen dood zijn gegaan door gewasbeschermingsmiddelen. Daar is wel veel onderzoek naar gedaan. Met vriendelijke groet, Jan

Avatar Hans
16 augustus 2019 07:33

Ik heb mijn twijfels, sinds de mast 200 meter van ons vandaan is geplaatst heb ik vaker migraine, mijn man vaker hoofdpijn? En de buiten sensorlamp van de buurvrouw en ons zijn zo nu en dan ontregeld, de lamp werd een veranderde in een discolamp. Omdat het geen dagelijkse klachten zijn, vraag ik me af of de frequentie zo nu en dan hoger wordt gezet.. Deelt iemand ook deze ervaringen??

Avatar I. Schreven
15 augustus 2019 15:53

Interessant artikel. Wat ik me wel afvraag, is de een gevoeliger voor straling dan de ander? Zoals eerder werd aangegeven bij mensen met een zwakker weefsel? En hoe kan het dat Wifi wel door een muur heen kan, maar niet door de huid heengaat? En hoe verklaar je dan het feit dat er hele bijennesten dood zijn gegaan, die naast een antenne stonden? Graag hoor ik van u, ik ben benieuwd naar uw antwoorden. Mvgr, I. Schreven

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.