Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Het gevaar van 5G- en WiFi-straling.

#Online risico's

Geplaatst op 13 juni 2019

Belachelijk. Wat een onzin. Je magnetron is gevaarlijker. Hee, het gaat wel om de gezondheid van mijn kinderen. Waarom moet die mast dan uit, als een monteur aan het werk gaat? Sinds die antenne op mijn dak staat, heb ik hoofdpijn. Stel je niet aan, dat kan niet.
Nou, nou, meningen, gevoel en niet naar elkaar luisteren. Daar zijn we goed in.

Er zijn onderwerpen waarover de meningen nogal verdeeld zijn en die ook veel maatschappelijke onrust geven. In die hoek zit ook straling en de mogelijke risico’s daarvan. Het is goed om serieus met deze vragen om te gaan. Ook als je als techneut en bioloog daar misschien met enige verbazing naar staat te kijken. Zijn er echt risico’s en wat zijn die nu precies? En ik zal eerlijk zeggen dat ik door het onderzoek voor deze blog wat anders denk over het onderwerp.

Meeluisteren met een rekenmachine

Mijn eerste ervaringen met de straling van apparatuur zijn van uit mijn schooltijd. Ik ontdekte dat je met een transistorradio mee kon luisteren met wat een rekenmachine aan het doen was. Dat vond ik best grappig. Je hoort tijdens het typen en rekenen rommelen en fluiten. Alle elektrische apparatuur zendt straling uit en sommige straling gebruiken we om signalen over te dragen. Bijvoorbeeld voor je telefoon of je draadloze netwerk. 

Bang

Veel mensen zijn een beetje bang voor onbekende dingen. Herkenbaar is dat onbekendheid ons geen vertrouwen geeft, maar eerder zorgt voor alertheid. Dat zit in ons. Zaken waar je door kennis of ervaring meer grip op hebt, treed je makkelijker tegemoet.
Daarmee hangt ook samen dat wij heel snel dingen die tegelijk optreden, aan elkaar verbinden. Of iets nu veroorzaakt wordt door dat andere wat ook toen gebeurde, of dat het een toevallige samenloop was, kunnen we erg moeilijk onderscheiden. Dan is het logisch dat je denkt: sinds die mast daar staat heb ik hoofdpijn, dus ik heb last van die straling.

Onderzoek naar de gevaren van 5g straling

Het lastige is dat goed onderzoek bijna onmogelijk is. Je hebt twee grote groepen mensen nodig. De ene groep stel je 10 jaar bloot aan die 5G signalen en de andere groep niet. Na 10 jaar kijk je dan naar de gezondheidssituatie in beide groepen. Dat ook nog eens met veel statistiek. Je kijkt naar effecten op de populatie en het individuele valt buiten het onderzoek. Maar misschien vind jij dat 10 jaar te kort is om effecten te zien. Moet het dan 20 jaar? En gaan we met iedere technische ontwikkeling eerst heel lang proeven doen? We zullen het moeten doen met beetje onderzoek en heel veel aannames. Men zal ervoor kiezen om met veel dingen aan de veilige kant te gaan zitten. Je kunt dan ook nooit met zekerheid zeggen dat 5G- of WiFi-straling schadelijk of veilig is.

Je lichaam

De gedachte was dat deze straling niet diep het lichaam kan binnendringen. Onderzoek van de Universiteit van Jerusalem heeft echter aangetoond dat de onderhuidse zweetkanalen als een antenne kunnen werken voor erg korte golven en zo de energie dieper het lichaam insturen. Onze huid houdt dan de hogere frequenties niet tegen, maar de lagere frequenties zoals bij WiFi wel. De conclusie is dat WiFi-straling alleen je huid warmer maakt en zeker niet schadelijk is. Dit geldt ook voor de huidige generatie 5G-straling. Die komt ook niet door je huid heen en zorgt alleen maar voor wat warmte.

Risico’s

Daarnaast zijn er onderzoeken die risico’s van radiostraling aan het licht brengen. Daar moet je wel altijd de kanttekening bij maken dat in de proefopstelling een vrij extreme situatie gebruikt wordt om snel resultaten te krijgen. Tussen 4G- en 5G-straling zitten wel grote verschillen. De zendmasten voor 4G sturen hun signaal een veel groter gebied in. Omdat je met 5G op een iets hogere frequentie zit (en in de toekomst nog hoger) is het bereik minder. Daarbij wil je ook af van de traagheid in het netwerk. Dit lost men op met meer antennes. Ook wordt er niet meer een hele sector bestreken, maar wordt het signaal als een bundel gericht op jouw telefoon. Jij zelf krijgt dus veel minder straling dan je telefoon. Deze techniek wordt in het groot gebruikt bij bijvoorbeeld onze radarsystemen. Dit zorgt er ook voor dat het energiegebruik van de antennes naar beneden gaat.

Ik twijfel

Tijdens het schrijven van deze blog ben ik wel wat gaan twijfelen. Hiervoor had ik gezegd dat het allemaal niet uitmaakt en veilig is. Toch denk ik dat ook hier alles met de dosis te maken heeft. Net als met radioactiviteit moet je nergens te veel van krijgen, maar je moet wel opletten hoeveel je binnen krijgt. En er toch maar op vertrouwen dat er verstandige regels opgesteld worden.

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (10)

roeland
30 december 2019 15:14

Leuk iemand die een iPad heeft met 5G. Die dingen worden in 2021 verwacht. Je bent in de war met 5 GHz als frequentie voor WIFI. Als je daar dan last van hebt (twijfelachtig maar dat mag je voor jezelf bepalen) dan zet je 5GHz gewoon af in je iPad en je wireless wifi-spullen. Er is nog geen 5G op wat test-setups na dus als iemand ergens last van heeft dan moet je maar even verder zoeken. Sommige mensen zouden last van rf kunnen hebben (electrosensiviteit). Ik heb het niet onderzocht/getest. Laten we gewoon eens stoppen met doemdenken en beren op de weg te zien voor wat betreft de onderzoeken.

Anonymous
29 november 2019 22:08

Ik heb nu een ipad met 5g en heb binnen 3 minuten extreme hoofdpijn Hiervoor had ik een samsung met 2.4g en had geen probleem

PJ
10 november 2019 09:38

Beetje jammer dat ik wat typfouten maak door gebruik van mobiele telefoon. Ohja, je probeerde zelfs het dode bijennest verhaal te ontkrachten. Ik zie een patroon dat je aangeeft het niet te weten maar altijd eindigt met dat het waarschijnlijk door iets anders komt. Ik heb ook verhalen gehoord van mensen wie kanker hebben opgelopen door zendmasten welke bij hun huizen zijn geplaatst. Leuk om dan te zeggen dat het mogelijk allemaal komt door er bang voor te zijn, dat we om die reden er last van krijgen. Je maakt inderdaad veel aannames en ook nog eens ongegrond (eigenaar zendmasten wil niet verspillen, etc) mvg wederom, P.J.

PJ
10 november 2019 09:18

Beste Jan, Wat mij opvalt is dat je in jouw artikel aangeeft dat het niet bewezen kan worden in hoeverre aangetoond kan worden dat Wi-Fi en 5G schadelijk zijn en dat je zelf twijfelt in je conclusie, om vervolgens de verhalen van anderen te ontkrachten in de reacties. Ik lees hier en heb meer verhalen gehoord over en van mensen wie hoofdpijn, migraine of zelfs erger gekregen hebben van zendmasten te dichtbij hun huis. Natuurlijk kan hoofdpijn en migraine op veel verschillende ontstaan, maar dus óók op deze manier. Je zegt dat men ervoor zorgt dat er niet te veel zendvermogen naar de verkeerde plekken gaan, maar het gebeurt natuurlik wel dat het zendvermogen naar de straat en huishoudens gaan. Er is namelijk ool bereik daar en wat is dan exact 'niet te veel' zendvermogen? Iets waar dus gebrek aan bewijzen voor is, maar wel veel verhalen over. Denk je overigens dat het goedkoper is om technologische apparatuur te ontwikkelen en aan te schaffen welke de zendvermogen zo efficiënt mogelijk verspreid in plaats van verspilt? Overal is er straling. De eigenaar ervan kan niet zo makkelijk dat voorkomen. We willen ook óveral bereikbaarheid, dus het is er óveral. Ik ben het niet eens op welke wijze je de verhalen van andere mensen aan het ontkrachten bent. Deze mensen en ook andere mensen hebben serieuze klachten hieronder. Ik snap niet zo goed wat je doel van het artikel is. Ook begrijp ik de intro niet en wat je daarmee wilde doen. Zowel de schrijver van het artikel als degenen wie erop gereageerd hebben, spreken twijfels uit. Twijfel komt niet zonder reden. Het instinct weet veel. Met vriendelijke groet, P.J.

Robert
23 oktober 2019 15:35

Beste Ab, Als techneut en bioloog kijk ik toch wat sceptisch naar dit soort filmpjes. Het eerste wat van belang is: in Nederland staat er vrijwel, op een paar testgebieden na, geen enkele 5G installatie. En aantoonbaar niet in Almere. En al zou die er wel zijn, dan gaat het altijd om de eerste generatie 5G installaties. Deze installatie zit nog steeds in dezelfde reeks golflengtes als de oudere 3G en 4G installaties. Straling van deze apparatuur dringt niet door de huid heen en heeft geen effect in het menselijk lichaam. Het tweede wat mij opvalt is de zeer tendentieuze informatie die de persoon op papier bij zich heeft. En waar ook steeds naar verwezen wordt. Ik weet uit ervaring hoe lastig het is om een harde wetenschappelijk verantwoorde uitspraak te doen over risico's op de populatie en op individuen. Zelfs als het gaat om bepaalde chemische stoffen of ioniserende straling bijvoorbeeld. De tabel op papier die in het filmpje gebruikt wordt is echt aan de fantasie van iemand ontsproten en ik vind dit zelfs verwerpelijk en paniekzaaierij. Als dit waar zou zijn, dan ligt echt half Nederland in het ziekenhuis. Test locaties van 5G installaties zijn te vinden op: https://www.antennebureau.nl/actueel/nieuws/2019/juli/8/overzicht-5g-experimenteerlocaties De apparatuur die gebruikt wordt in het filmpje is de Gigahertz Solutions HF35C en kost ongeveer €375. Het is een niet geijkt en -gekalibreerd meetapparaat met een frequentiebereik van 800 MHz tot 2700 MHz. Het getal wat het apparaat weergeeft is het totaal van het gemeten elektromagnetische veld, zonder onderscheid wat het is. De 5G apparatuur mag in Europa werken op 700 MHz, 3,5 GHz en 26 GHz. Alleen de eerste twee worden nu gebruikt voor testen, want voor de hoogste frequenties is er nog geen apparatuur. En al deze frequenties vallen buiten het bereik van de in het filmpje gebruikte tester. Mijn conclusie is dan ook: laten we vooral nuchter blijven. Hartelijke groet, Jan

Ab
23 oktober 2019 10:47

Beste Jan, dank je voor een leesbaar en informatief artikel. Ouders op onze school maken zich zorgen om bijgaand filmpje van de “gele hesjes”. Zij doen metingen en beweren stellig dat ze de stralingsintensiteiten kunnen leggen naast onderzoek dat onder meer risico’s op leukemie bij kinderen aantoont. Ik heb hun bronmateriaal op hun website gedownload, maar dat document noemt alleen namen van onderzoekers en niet hun artikelen zelf. Ik zou graag jouw mening horen over de beweringen van deze groep. https://www.youtube.com/watch?v=MeT_pqyWoZY

Hanneke
29 augustus 2019 11:08

Dag Hans, bedankt voor uw reactie. Een buitenlamp met sensor die problemen heeft, staat helemaal los van dit onderwerp. Ik heb wel vaker gezien dat een buitenlamp met sensor begint te knipperen. Dat kwam bij koud weer doordat iets verderop een uitlaat van een kachel zat. Daardoor kwam er warme en koude lucht langs de sensor, waar deze weer op reageerde. Ook kan de sensor niet goed meer zijn of te gevoelig staan. Migraine kan er een verband mee hebben. Maar dat is dan net anders dan u denkt. Psychische spanning en mentale druk hebben hun invloed op migraine, maar ook bijvoorbeeld spierspanning in de nek. Dat laatste heeft te maken met bijvoorbeeld een verkeerde houding. Dat eerste kan verband hebben met de plaatsing van die zendmast en uw angsten voor de gevolgen daar van. Een zendmast wordt heel nauwkeurig ingesteld zodat er niet te veel zendvermogen naar de verkeerde plekken gaat. Dat zou namelijk te veel energie kosten en ook zorgen voor slechtere verbindingen. Dat lijkt tegenstrijdig, maar te veel zendenergie zorgt voor slechtere verbindingen. En te veel verspild zendvermogen kost echt te veel geld, dus dat probeert de eigenaar ook te voorkomen. Vriendelijke groet, Jan

Hanneke
29 augustus 2019 10:54

Mevrouw Schreven, bedankt voor uw reactie. [Wat ik me wel afvraag, is de een gevoeliger voor straling dan de ander? Zoals eerder werd aangegeven bij mensen met een zwakker weefsel?] - Daar kan ik niet zo veel over zeggen, want daar is geen goed onderzoek naar gedaan. Is het een toevallige samenloop van omstandigheden, of is het een het gevolg van het ander? Dat is erg lastig te onderzoeken. [En hoe kan het dat Wifi wel door een muur heen kan, maar niet door de huid heengaat?] - Dat is een goede vraag. Ik heb in het verleden gemerkt dat WiFi ook niet altijd door een muur heen gaat. Als de muur droog is wel, maar als er te veel vocht in een muur zit niet. En daar heb je meteen de oorzaak: WiFi geeft zijn energie af aan water, net zo als het in een magnetron werkt. Je huid bevat veel water en neemt daarom alle energie op. Je huid wordt ietsjes warmer, maar verder gebeurt er niets. [En hoe verklaar je dan het feit dat er hele bijennesten dood zijn gegaan, die naast een antenne stonden?] - Dit past bij de vorige vraag. Als de dieren te veel opgewarmd worden gaat dat inderdaad fout. Maar dat zal alleen kunnen als ze met het nest recht voor de antenne zitten. Als dat nest niet voor de antenne zat, is er echt iets anders aan de hand. Ik weet dat er veel bijen dood zijn gegaan door gewasbeschermingsmiddelen. Daar is wel veel onderzoek naar gedaan. Met vriendelijke groet, Jan

Hans
16 augustus 2019 07:33

Ik heb mijn twijfels, sinds de mast 200 meter van ons vandaan is geplaatst heb ik vaker migraine, mijn man vaker hoofdpijn? En de buiten sensorlamp van de buurvrouw en ons zijn zo nu en dan ontregeld, de lamp werd een veranderde in een discolamp. Omdat het geen dagelijkse klachten zijn, vraag ik me af of de frequentie zo nu en dan hoger wordt gezet.. Deelt iemand ook deze ervaringen??

I. Schreven
15 augustus 2019 15:53

Interessant artikel. Wat ik me wel afvraag, is de een gevoeliger voor straling dan de ander? Zoals eerder werd aangegeven bij mensen met een zwakker weefsel? En hoe kan het dat Wifi wel door een muur heen kan, maar niet door de huid heengaat? En hoe verklaar je dan het feit dat er hele bijennesten dood zijn gegaan, die naast een antenne stonden? Graag hoor ik van u, ik ben benieuwd naar uw antwoorden. Mvgr, I. Schreven

Reacties zijn gesloten.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.