Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is een juicekanaal?

#Onderwijs #Online risico's

Geplaatst op 14 maart 2024

Juicekanalen zijn online mediakanalen waarop flink geroddeld wordt. Het heet ook wel juicechannel. De roddels gaan voornamelijk over bekende mensen. Juice betekent zoiets als sappig. Dus je raadt het al: sappige verhalen over bekende Nederlanders. Maar inmiddels krijgen ook scholen ermee te maken. Je leest het in deze blog.

Wat staat er op een juice channel?

Op een juicekanaal worden roddels verspreid over vooral bekende Nederlanders. De eigenaar van een juicekanaal gaat het gedrag van mensen uitgebreid analyseren en bekritiseren, en vaak ook belachelijk maken. Dingen worden gepost zonder dat er een echt onderzoek is geweest. Je vindt juice kanalen vaak op YouTube, TikTok of Instagram.

Veel slecht gedrag

Het past ook in deze tijd, waarin telkens bekende Nederlanders, zangers, acteurs, voetballers en politici etc. in het nieuws zijn door hun laakbare, autoritaire of ronduit slechte gedrag. Dit gedrag wordt op juicekanalen uitgebreid besproken. Natuurlijk zijn roddels van alle tijden, we kennen vast allemaal de verhalen in de roddelbladen van vroeger. Maar daar moest je nog een abonnement op nemen en voor betalen (of hij lag bij de tandarts). Nu kun je zo op een juicekanaal terecht.

Scholen en juicekanalen

Van veel scholen is er ook een juicekanaal gemaakt, zo’n kanaal heeft vaak in de naam iets met #gossip. Dat komt uit Amerika, daar had je destijds een serie Gossip girl, over een stel rijke tieners met een roddelblog. Gossip is roddel. Daar zijn Nederlandse jongeren door geïnspireerd, en zij hebben hun eigen (anonieme) gossip of juicekanaal opgezet. Er worden roddels verspreid over kinderen of docenten van school. Leerlingen worden opgeroepen om roddels te plaatsen. Het blijft niet bij een simpele roddel, sommigen omschrijven het als ‘complete smaad’ en ‘pure laster’. Heel pijnlijk. Afgelopen september is dat meerdere keren in het nieuws geweest. Steeds vaker ook zijn de berichten en roddels seksueel geladen.

Gevolgen

Als er over jou of je kind roddels via een juicekanaal van school worden verspreid, kan dat een enorm gevoel van onveiligheid geven. Het kan het lesgeven verstoren, onrust in de klas veroorzaken, eenzaamheid, angst en verdriet bij leerlingen teweegbrengen. Berichten worden veelal anoniem geplaatst; het is daardoor moeilijk om de daders te achterhalen.

Wat kunnen scholen eraan doen?

  • Scholen moeten signalen die ze opvangen, serieus nemen, en onderzoeken.
  • Het is verstandig om ouders hierover te informeren.
  • Als er serieuze roddels de ronde doen, moeten leerlingen worden geïnformeerd en opgeroepen om te stoppen met hun activiteiten.

Praat erover!

Het is belangrijk voor scholen om met hun leerlingen te spreken over hun onlinegedrag. Bijvoorbeeld met een mentorklas. Bespreek met je leerlingen wat ze doen op TikTok of op welke social media. Wacht daar niet mee tot er zich een incident voordoet. Praat met de kinderen over wat zij vinden wat wel of niet kan – en waarom. Waar liggen grenzen, wanneer moet je stoppen? Maak leerlingen weerbaar.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: