Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe herken je oplichters op internet – 5 tips

#Online risico's

Geplaatst op 4 januari 2017

Op sites als Marktplaats komt het nogal eens voor dat malafide aanbieders proberen om geld te verdienen aan argeloze kopers. Het is niet altijd eenvoudig om oplichters te onderscheiden van "echte" aanbieders. Toch zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om veel schade te voorkomen.

  • Is de aanbieding echt?

De vuistregel is: “als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo”. Oftewel: die nieuwe iPhone voor 100 euro, dat kán natuurlijk niet. Wees prijsbewust en laat je niet verleiden door aanbiedingen waarvan je ergens wel weet dat het domweg niet kan.

  • Waar woont de verkoper?

De meeste oplichters geven niet als woonplaats een grote stad op. Liefst gebruiken ze een uithoek van het land - of het buitenland. Vaals, Schiermonnikoog, Cadzand... Natuurlijk zijn niet alle inwoners van die plaatsen oplichters, maar deze plaatsen worden door oplichters wél graag gebruikt, omdat het voor de meeste mensen te ver weg is om even langs te komen. Dat brengt me op het volgende punt:

  • Kan je het object ook afhalen?

Oplichters willen wel graag jouw geld incasseren, maar liever niet leveren. Ophalen is dan ook vaak niet mogelijk. Je kunt natuurlijk altijd even vragen wat de mogelijkheden zijn. De fictieve oom die toevallig vlak in de buurt woont kan hierbij helpen ;-)

  • Hoe lang is de verkoper actief?

Op Marktplaats kan je zien hoe lang het account van de verkoper al bestaat. Vaak zie je bij oplichters dat het account nog maar sinds een paar dagen actief is. Natuurlijk zijn niet alle nieuwe gebruikers oplichters, maar het is zeker een punt om op te letten.

  • Naar welk rekeningnummer moet je je geld overmaken?

Het bankrekeningnummer is niet iets wat oplichters snel wijzigen. Mensen die eerder opgelicht werden melden de nummers nog wel eens op fora. Kijk eens via Google of het rekeningnummer dat de verkoper aan jou gaf al ergens op internet wordt gemeld!

 

Handige links:

www.opgelicht.nl

www.opgeletopinternet.nl

http://oplichter.eu

 

Herman
Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Reacties (4)

Telefonische oplichting
11 juli 2018 16:31

Een andere manier is om het telefoonnummer van de verkoper even te checken via Google. Vaak staan er bij telefoonnummers van oplichters genoeg ervaringen die bevestigen dat het onzuivere koffie is. Natuurlijk kan een oplichter z'n nummer veranderen maar het is maar een kleine moeite dat het zeker waard is om te proberen!

Vince
13 april 2018 20:34

Zo komen mensen die dus geen kopie nodig hebben aan ID gegevens. De kans is erg groot dat dit geen zuivere koffie is! Heb je toevallig het rekeningnummer al opgezocht?

Kliksafe
31 januari 2018 09:25

Ha Annelies, dat is inderdaad wel een vaag verhaal. Ik hoop dat je toch je geld nog krijgt. Voor de volgende keer: als iemand perse een kopie van je rijbewijs wil, kan je dat het beste met de app KopieID van de overheid doen. Succes, we duimen mee!

annelies vervest
30 januari 2018 22:42

Hallo iemand wil van mij iets kopen via marktplaats, hij zou zondag avond via mobiel bankieren het geld over maken maar ik heb niks gekregen. Hij stuurde mij een kopie van zijn bankpas en kopie van zijn rijbewijs ik moest het zelfde doen, nu heb ik het geld nog niet en mijn bank vind dat erg vreemd omdat ik het al had moeten hebben. het gaat om een meneer die zich uitgeeft als rene van groningen, woont in utrecht kennen jullie hem of kent iemand hem graag een berichtje Annelies

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.