Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Hoe herken je oplichters op internet – 5 tips

#Online risico's

Geplaatst op 4 januari 2023

Op sites als Marktplaats komt het nogal eens voor dat malafide aanbieders proberen om geld te verdienen aan argeloze kopers. Het is niet altijd eenvoudig om oplichters te onderscheiden van "echte" aanbieders. Toch zijn er een aantal punten waar je op kunt letten om veel schade te voorkomen.

Is de aanbieding echt?

De vuistregel is: “als het te mooi is om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo”. Oftewel: die nieuwe iPhone voor 100 euro, dat kán natuurlijk niet. Wees prijsbewust en laat je niet verleiden door aanbiedingen waarvan je ergens wel weet dat het domweg niet kan.

Waar woont de verkoper?

De meeste oplichters geven niet als woonplaats een grote stad op. Liefst gebruiken ze een uithoek van het land - of het buitenland. Vaals, Schiermonnikoog, Cadzand... Natuurlijk zijn niet alle inwoners van die plaatsen oplichters, maar deze plaatsen worden door oplichters wél graag gebruikt, omdat het voor de meeste mensen te ver weg is om even langs te komen. Dat brengt me op het volgende punt:

Kan je het object ook afhalen?

Oplichters willen wel graag jouw geld incasseren, maar liever niet leveren. Ophalen is dan ook vaak niet mogelijk. Je kunt natuurlijk altijd even vragen wat de mogelijkheden zijn. De fictieve oom die toevallig vlak in de buurt woont kan hierbij helpen ;-)

Hoe lang is de verkoper actief?

Op Marktplaats kan je zien hoe lang het account van de verkoper al bestaat. Vaak zie je bij oplichters dat het account nog maar sinds een paar dagen actief is. Natuurlijk zijn niet alle nieuwe gebruikers oplichters, maar het is zeker een punt om op te letten.

Naar welk rekeningnummer moet je je geld overmaken?

Het bankrekeningnummer is niet iets wat oplichters snel wijzigen. Mensen die eerder opgelicht werden melden de nummers nog wel eens op fora. Kijk eens via Google of het rekeningnummer dat de verkoper aan jou gaf al ergens op internet wordt gemeld!

 

Handige links:

www.opgelicht.nl

www.opgeletopinternet.nl

http://oplichter.eu

 

Onze belangrijkste tip: ben je opgelicht, of denk je dat je opgelicht bent? Doe dan direct aangifte. Of ga naar https://help.marktplaats.nl/help/veiligheid/veilig_handelen/i/meldpunt-internetoplichting.

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (31)

Frank
14 augustus 2019 00:41

Beste iedereen ik heb deze zaak over zaan computers een beetje onderzocht en ik kom tot de volgende conclusies: 1. Het telefoon nummer van zaan computers op google maps is 075 612 2211 en van alle andere sites en in de mail is het telefoonnummer 0752040037 (deze heeft trouwens ook meldingen bij de politie). 2. Het KvK nummer is veranderd van 74640631 (nummer is vermeld eerder in dit gesprek) naar 34258845 allebij geen meldingen bij de politie, maar alleen 34258845 is in gebruik. 3. Ik vroeg om foto's van het desbetreffende product waar ik interesse in had maar kreeg dezelfde mail als de rest hier namelijk deze: 'Goedendag Hartelijk dank voor uw reactie, de bestellingen stromen binnen maar we hebben ze nog op voorraad! Hoe wenst u het af te handelen? We gaan op maandag 26 augustus nog eenmalig open voor een laatste leegverkoop. Het is niet mogelijk om producten te reserveren of eerder dan 26 augustus langs te komen. De leegverkoop is die dag van 08:30 tot 17:30 in onze winkel: Zaan Computers Sparrestraat 72 1505AM Zaandam KvK: 34258845 Tel: 0752040037 Het is ook mogelijk om uw bestelling te laten bezorgen. We geven uw bestelling dan vanavond mee met PostNL zodat u het morgen in huis hebt. U mag uw aankoop binnen 14 dagen altijd naar ons retourneren. De verzendkosten zijn gratis. We zien uw reactie graag tegemoet en wensen u nog een fijne ochtend! Vriendelijke groet, Emma' Ze geeft dus geen antwoord op je vragen maar vraagt gelijk om je geld. Er wordt ook continu een nieuwe laatste heropening gedaan. Allemaal erg raar dus. CONCLUSIE Iemand die in de buurt van Zaandam woont zou eens om 26 augustus gaan kijken bij deze winkel om deze zaak voorgoed op te lossen.

Piet
13 augustus 2019 12:51

Weet er iemand wat ik nu moet doen?

Piet
13 augustus 2019 12:51

Ik ben opgelicht door Emin uit Venlo bestelling nooit ontvangen rekeningnummer NL27BUNQ2036277705

RRvdM
13 augustus 2019 00:21

IBAN: NL93RABO0341414034 Ten name van: L. Post Bedrag: € Ordernummer: deze gegevens net gehad toch maar even gezocht op revieuws

Arjan
12 augustus 2019 23:49

Dag mensen. Ook ik heb gereageerd op 1 van de marktplaats advertenties van "zaan computers" en heb exact dezelfde email gekregen van "emma". De mail is netjes geforumuleerd, er word geprobeerd aan te zetten tot bestellen,want de bestellingen stormen binnen.. maar je kan niet langskomen voor 26 augustes bla bla enz. Als een prijs te mooi is om waar te zijn, dan moet je heel erg op je hoede zijn, dus ik dacht al wel dat het niet klopte. Nu ik deze berichten allemaal lees heb ik mijn bevestiging. Trap ook niet in een paar enkele berichten van iemand die hier zegt dat hij zijn product geleverd heeft gekregen, dat zal de oplichter zelf zijn.. of misschien een vriend of wat dan ook. Ik zou zeggen, mensen.. geef alle informatie die je hebt door aan de politie. Dit figuur moet zsm gestopt worden, voor hij nog meer mensen oplicht. Gr Arjan

Rshn
12 augustus 2019 23:25

Ook ik heb contact met ene Emma gehad van Zaandam Computers, met hetzelfde verhaal alleen een eenmalige opening op 26 augustus. Is er iemand die een bestelling echt gelevetd heeft gekregen?

Nettie
12 augustus 2019 14:00

Grappig onderstaande reactie over het geleverde pakket. Fijn om te horen dat het pakket deze keer wel aangekomen is. Ik moet alleen eerlijk zeggen dat ik een dubbel gevoel bij deze reactie heb, aangezien de advertentie zelf op marktplaats op zondag geplaatst is en de vanmorgen (maandagochtend erna) alweer verwijderd is.

Nettie
11 augustus 2019 22:20

Pfff wat "fijn" om deze reacties te lezen, ook op dit moment is Zwaan computers weer zgn met een leegverkoop bezig, deze keer bieden ze drones aan !! Mijn zoon was bijna in zijn enthousiasme met ze in zee gegaan. Zou toch een ENORME domper geworden zijn. Immers de door hem gewenste drone van 1400,- waar hij al enige tijd voor enorm hard aan het sparen is, was ineens binnen handbereik voor 400,- op marktplaats... eigenlijk te mooi om waar te zijn. Nadat we jullie reacties hebben gelezen hebben we hem kunnen weerhouden om hier een bestelling te plaatsen, maar het is toch te gek voor woorden dat iemand telkens weer op dezelfde manier te werk kan gaan !! Ongelooflijk dat iemand bewust mensen op deze manier misbruikt om er zelf beter van te worden (en een ander hiermee leeg te plukken)

Daniel Sol
5 juni 2019 11:19

Alle dank voor jullie moeite en updates! Jammer om te lezen dat er mensen benadeeld zijn, ik hoop dat dit nog enigszins goed afloopt. Ook ik of wij eigenlijk, kwamen de advertentie tegen op Marktplaat, na wat checks zoals o.a. op KVK en een diepgaande Google speurtocht, kwam naar boven dat de winkel niet meer open was. Dit stinkt, want iedereen kan de gegevens van een gesloten winkel opgeven, dus zonder controle op of de aanbieder wel degelijk de persoon is die adverteert op bijv. Marktplaats, kan je niks uitsluiten. M.a.w, als ik bijv. niet kan bellen met het telefoon nummer wat ik online tref bij betrouwbare bronnen of de zaak binnen kan lopen, kan ik niet uitsluiten dat het om een ander gaat. Immers, bijv. KVK nummers bieden bedrijven zelf aan op hun o.a. website, op facturen, dus deze info zegt helaas niks, ik kan je er duizenden aanleveren, kost niks. Ja maar het domein klopte toch waarvan af Emma mailde??? Correct, echter zegt dat ook niks. Over enigentijd zal dit domein vast down gehaald worden waarna het weer vrijgegeven zal worden, m.a.w., "zaancomputers.nl" zou over enige tijd wederom misbruikt kunnen worden om de marktplaats advertenties legitiem te laten lijken. - Er was geen Emma te vinden in relatie met deze zaak - Het bedrijf was niet te contacten via bekende Telefoon nummers, nog was de fisieke locatie toegankelijk om navraag te doen - Het Marktplaats account was te/vrij nieuw - Betaal methode waren dubieus Dit alles zette me aan dit verhaal aandachtig te volgen met positief gevolg. Ik hoop dat bovenstaande mogelijke toekomstige slachtoffers van dergelijke Markplaats oplichting helpt geen toekomstige slachtoffer te worden. Mvg, Daniel

DB
4 juni 2019 22:52

@Mars, doe dan ook aangifte!

Mars
4 juni 2019 22:41

Ook ik heb een PlayStation 4 gekocht bij Zaan computers. Niets ontvangen. Zelfde mails ontvangen van Emma. Kan nu ook niet meer mailen en telefoon word niet opgenomen. En ook ik had vanalles vantevoren gecheckt. Kvk nummer, telefoonnummer en adres etc. Lijkt op een bestaand bedrijf. Beetje jammer weer!

DB
4 juni 2019 18:37

Ik heb zojuist aangifte gedaan bij de politie. Ik begreep van hen dat de kans groot is dat ze met dit dossier aan de slag gaan, aangezien ik beschik over het rekeningnummer en naam van de oplichter. Tevens werd mij verteld dat de benadeelden (@Dirk Jan Holwerda) allen aangifte moeten doen, dit vergroot de kans dat ze ermee aan de slag gaan.

DB
4 juni 2019 18:12

ik heb helaas ook niets ontvangen. Ik heb de reacties gisteren ook gezien - NIETS KOPEN DUS: OPLICHTERS

M.Maris
4 juni 2019 17:41

Ik wil niemand echt beschuldigen, maar gisteren stonden nog 2 reacties online in dit gesprek waarin werd verteld hoe goed en eerlijk Zaan Computers was. Deze ware enkele minuten na elkaar geplaats, waarschijnlijk was dit een van de verkopers. Ze zijn nu verwijdert, ik zou niets van hen kopen en ben vrij tot zeer zeker dat dit een oplicher is.

Dirk Jan Holwerda
4 juni 2019 16:49

Hier exact gelijk aan ander gevallen van Zaan Computers. Zou een xbox one x ontvangen. Na betaling geen contact meer. Mails kunnen niet meer worden bezorgd en marktplaats niks meer te vinden

M.Maris
2 juni 2019 16:54

M&M misschien is het slim om via de veiligoversteken service van postnl te werken. Ik woon in België en kan hier geen gebruik van maken, maar jullie misschien wel

Gregor
2 juni 2019 13:30

Beste M&M, Maris, A&M, Pivovarov, Ik heb ook dezelfde emails van Emma ontvangen. Het lijk te goed om waar te zijn 2080ti voor 350eur, nieuwe kaart kost rond 1500. Misschien probeer ik om 14juni langs te komen, maar gewoon geld verzeden is te veel risico. Ook, welke sort bedrijf antwoord op zondag binnen 20min?

M&M
2 juni 2019 12:23

Ik heb van ze het volgende ibannummer ontvangen NL16BUNQ2035369401. Ik vertrouw het nog steeds niet maar wellicht kan iemand er iets mee

M&M
2 juni 2019 12:14

Beste Allen, Zaan Computers wilt niet de betaling laten doen via Marktplaats en ook sturen ze geen rekeningnummer zodat ik deze kan controleren. Alleen een ideal link. Daarnaast wordt hun advertentie continu van Marktplaats verwijderd. Doe aub geen betalingen zomaar via de mail naar deze mensen. Ik weet bijna zeker dat het oplichters zijn!

M&M
2 juni 2019 11:35

Hallo, ik heb precies dezelfde mail ontvangen van Zaan Computers voor de Ps4. Ik heb nu maar verzocht via gelijkoversteken op marktplaats de betaling te doen omdat ik geen website kan vinden waar ik de betaling op kan doen. Ik wacht even hun reactie af. Anders weet ik denk ik wel genoeg.

M.Maris
1 juni 2019 16:41

ik heb vrijwel identieke mails ontvangen

A.M
1 juni 2019 15:30

Beste D.B, M Maris en P Pirovano Ik wilde samsung note 9 kopen bij deze bedrijf voor 350 euro. Het lijkt te mooi om waar te zijn en dus ik heb de naam enzovoort ook gegoogled. Naam en adres bestaan, maar telefoon nummer wordt niet opgenomen. Ik heb wel nette emails terug gehad van ene Emma. Hebben jullie ook van haar emails gehad? Ik zal ze even hieronder plakken. QUOTE Goedendag Hartelijk dank voor uw reactie, de bestellingen stromen binnen maar we hebben ze nog op voorraad! Hoe wenst u het af te handelen? We gaan op vrijdag 14 juni nog eenmalig open voor een laatste leegverkoop. Het is niet mogelijk om producten te reserveren of eerder dan 14 juni langs te komen. De leegverkoop is die dag van 08:30 tot 17:30 in onze winkel: Zaan Computers Sparrestraat 72 1505AM Zaandam KvK: 74640631 Tel: 075-2040037 Het is ook mogelijk om uw bestelling te laten bezorgen. We geven uw bestelling dan aanstaande maandag (3 juni) mee met PostNL zodat het de volgende dag bij u word bezorgd. U mag uw aankoop binnen 14 dagen altijd naar ons retourneren. De verzendkosten zijn gratis. We zien uw reactie graag tegemoet en wensen u nog een fijne middag! Vriendelijke groet, Emma UNQOUTE en QUOTE Goedendag U kunt het bedrag veilig betalen via iDeal. Dan zorgen wij er voor dat uw bestelling aanstaande maandag meteen word verzonden. Het pakket zal verzekerd worden verzonden zodat er niets mis kan gaan tijdens de transport. Zodra uw bestelling is verzonden krijgt u van ons de track en trace code. Graag ontvangen we uw adresgegevens en telefoonnummer zodat we uw bestelling in orde kunnen maken. Vriendelijke groet, Emma UNQUOTE Hebben jullie misschien soort gelijke emails gekregen? DB laat u aub iets weten of u de playstation ontvangt of niet? MVG AM

M.Maris
1 juni 2019 10:03

bij mij is het perfect dezelfde situatie, maar ik durfde het risico niet te nemen. Hartelijk dan als u ons op de hoogte wilt houden.

D. B
1 juni 2019 10:00

Hoi P. Pirovano en M. Maris, Ook ik heb een playstation besteld bij de winkel in Zaandam. Ik heb al betaald, en ze reageerden heel snel. Ik twijfel of ik ben opgelicht, er wordt niet meer gereageerd op de mails en ook is de winkel niet telefonisch bereikbaar. Daarentegen, het zou een lang weekend kunnen zijn ivm hemelvaart, ze zouden de ps4 pas maandag op de post doen. Ook is de winkel niet open tot ergens midden juni, tot dan enkel opsturen. Ik heb destijds alle gegevens gecheckt, KvK nummer, telefoonnummer etc, dus het leek (en lijkt) mij wel valide... Ik twijfel... ik zal jullie komende week laten weten of ik ben opgelicht.

M.Maris
1 juni 2019 07:44

beste P.Pirovano is de bestelling gelukt? Ik wil namelijk ook een product bij deze winkel bestellen.

Herman van Rhijn
27 mei 2019 12:30

Dit LIJKT een valide bedrijf: De gegevens lijken te kloppen – en er zijn reviews door de jaren heen over het bedrijf. Het is dus een echt bestaand bedrijf. Bij een liquidatie moet je wel uitkijken lijkt me: ik zou geen geld voorschieten maar betalen bij levering of ophalen.

P.Pirovano
25 mei 2019 14:38

Ik kan een nieuwe PS4 PRO kopen voor 150 euro ,omdat het gaat om een liquidatie van het bedrijf is het zo goedkoop. Er is een KVK nummer beschikbaar KvK: 74640631 er is ook nog een adres in totaal : Zaan Computers Sparrestraat 72 1505AM Zaandam KvK: 74640631 Tel: 075-2040037 Nu is mijn vraag : is dit nog te vertrouwen.

Telefonische oplichting
11 juli 2018 16:31

Een andere manier is om het telefoonnummer van de verkoper even te checken via Google. Vaak staan er bij telefoonnummers van oplichters genoeg ervaringen die bevestigen dat het onzuivere koffie is. Natuurlijk kan een oplichter z'n nummer veranderen maar het is maar een kleine moeite dat het zeker waard is om te proberen!

Vince
13 april 2018 20:34

Zo komen mensen die dus geen kopie nodig hebben aan ID gegevens. De kans is erg groot dat dit geen zuivere koffie is! Heb je toevallig het rekeningnummer al opgezocht?

Kliksafe
31 januari 2018 09:25

Ha Annelies, dat is inderdaad wel een vaag verhaal. Ik hoop dat je toch je geld nog krijgt. Voor de volgende keer: als iemand perse een kopie van je rijbewijs wil, kan je dat het beste met de app KopieID van de overheid doen. Succes, we duimen mee!

annelies vervest
30 januari 2018 22:42

Hallo iemand wil van mij iets kopen via marktplaats, hij zou zondag avond via mobiel bankieren het geld over maken maar ik heb niks gekregen. Hij stuurde mij een kopie van zijn bankpas en kopie van zijn rijbewijs ik moest het zelfde doen, nu heb ik het geld nog niet en mijn bank vind dat erg vreemd omdat ik het al had moeten hebben. het gaat om een meneer die zich uitgeeft als rene van groningen, woont in utrecht kennen jullie hem of kent iemand hem graag een berichtje Annelies

Reacties zijn gesloten.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.