Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Likee?

#Online risico's

Geplaatst op 6 oktober 2022

Likee, zusje van TikTok

Een nieuwe hype, een nieuwe app, een nieuw social mediaplatform: Likee. Wat is het precies, wat kun je ermee, is het gevaarlijk, en meer van zulke vragen komen aan bod in deze blog. We willen graag dat je weet dat Likee bestaat. Wel vinden wij van Kliksafe het veiliger om Likee in het filter te zetten.   

Wat is Likee precies?

Likee, google je erop, dan zie je “short video community” en dat is precies wat het doet – het gaat om korte video’s. Likee belooft: let you shine. Je gaat natuurlijk ook schijnen als je veel volgers en likers hebt. Likee is een app, waarmee je korte video’s maakt en plaatst. Eerst heette het Like, en nu Likee. Het is sinds 2019 bekend aan het worden. In Azië is het al jaren populair; nu lijkt het over te waaien naar Europa. Likee heeft meer dan 350 miljoen downloads wereldwijd. Likee lijkt op TikTok, maar werkt met betere en meer geavanceerde techniek, en ziet er daardoor nog fraaier uit. Je kunt allerlei mensen volgen, en zelf natuurlijk ook een groep fans verzamelen.

Wat zie ik op Likee?

Ik google op Likee, en klik op de eerste beste link: likee.video. Zonder dat je je hoeft aan te melden of een account aanmaken, zie je een hele lijst met video’s. Oeps! Het eerste videootje dat ik zie, is een strak achterwerk van een zwartharige vrouw, die een spin vangt. Op het filmpje eronder zie ik ook als eerste een achterwerk van een blonde vrouw, die iets uit een kastje pakt. Vervolgens draait ze zich om en gaat staan wiebelen, zodat haar ene erg grote botox-borst bijna uit haar strakke grijze pakje wiebelt. Het filmpje eronder is een sexy dancefilmpje van een Aziatische vrouw. De volgende video is redelijk onschuldig, mensen moeten op een bal gaan staan, alleen vallen ze er allemaal af. Op zich niks mis mee, maar het gaat wel gepaard met flink wat beats. Als ik nog een stukje naar beneden ga, zit er een enkel onschuldig filmpje bij, maar de rest heeft een hoog borst- en billengehalte.

Voor wie is het?

Je moet 16 jaar zijn om een account te mogen. Maar er is geen leeftijdscontrole. Je kunt makkelijk 16 jaar invullen. Als je de app wilt downloaden, zie je dat het een 12+ app is. Ik vind hem echter al vrij heftig voor 12-jarigen.

Wat kun je met Likee?

Het is dus de bedoeling dat je filmpjes maakt, bewerkt als je wilt, en plaatst. Die kunnen mensen dan liken. Aan de linkerkant zie je suggesties van mensen (Creators) die je misschien leuk vindt. En die je dan kunt volgen. Daaronder zie je een lijstje hashtags, ook suggesties. Je kunt interesses invullen, waarover je dan filmpjes te zien krijgt. Verder zie je allemaal filmpjes onder elkaar. De makers ervan kun je volgen. De filmpjes zijn stuk voor stuk voorzien van harde muziek. Ook zie je veel gezichten die bewerkt zijn met een filter.

Is het veilig?

Wat mij betreft niet. Enkele belangrijke dingen:

  • Je krijgt direct bloot voorgeschoteld. Daar hoef je niet eens naar te zoeken. Een kind dat hier al dan niet onbedoeld belandt, krijgt dat dus ook te zien.
  • Je kunt makkelijk invullen dat je 16 jaar of ouder bent – ook al ben je dat niet.
  • Je profiel is openbaar en kan niet op privé; iedereen kan alles van je zien. En iedereen kan jou dus benaderen, ook onbekenden en kwaadwillenden.
  • Je locatie is openbaar.
  • Als je googelt op Likee, zie je veel berichten over gevaren en onveiligheid. Dat zegt ook wel iets.

Geld verdienen met Likee

Het is mogelijk om geld te verdienen met Likee. Je kunt content maken en daar geld mee verdienen. Ook kun je Likee-geld gebruiken, diamonds en beans. Die kun je inwisselen voor echt geld. Daarmee kun je andere Likee-gebruikers betalen of je verdient er geld mee aan hen.

Likee: go or no-go?

Zoek je naar info over Likee, dan lees je vooral een heleboel mitsen en maren over de app. De privacy-instellingen deugen van geen kant. En ga zo maar door. Wij zeggen: blijf weg van de nepwereld van Likee. En, heb je je een Kliksafe-abonnement, dan ben je altíjd veilig online en heb je sowieso geen last van Likee.

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: