Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is YouTube eigenlijk?

#Mediaopvoeding #Online risico's

Geplaatst op 18 april 2024

Misschien heb je deze blog gevonden omdat je stiekem niet aan je kind durft te vragen wat YouTube eigenlijk is. Daarom heb ik het voor je uitgezocht! Wist je bijvoorbeeld dat elke dag 3,6 miljoen mensen in Nederland* dit online platform gebruiken? In deze blog lees je wat je met YouTube kan, wanneer het is opgericht, welk filmpje het meest bekeken is, welke risico’s er zijn voor kinderen en wat je kan doen om YouTube kindvriendelijk te maken.

Wat is YouTube nou precies?

YouTube is een website waar iedereen gratis video’s kan bekijken. Wil je een video uploaden (plaatsen)? Dat kan, als je gratis een account aanmaakt. YouTube wordt niet alleen gebruikt om filmpjes te kijken. Je kan er ook muziek mee luisteren. Dit kan alleen niet overal. Wist je dat je bijvoorbeeld in China vanwege censuur geen liedjes of video’s kan streamen via het kanaal? En wat denk je van Syrië? Er is daar zo weinig internet beschikbaar dat het gebruik van YouTube onmogelijk is.

Wanneer is YouTube opgericht?

Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim bouwden de site in 2005. Wist je dat de eerste video is opgenomen in de dierentuin van San Diego? Het filmpje ‘Me at the Zoo’ is al meer dan 150 miljoen keer bekeken. Na een jaar nam Google het social mediakanaal over.

Welk YouTubefilmpje is het meest bekeken?

Wereldwijd is de video ‘Baby Shark Dance’ van Pinkfong Baby Shark het meest bekeken. Het filmpje is leuk voor peuters om naar te kijken, want je kan het dansje makkelijk nadoen. ‘Baby Shark Dance’ is ruim 13 miljard keer bekeken. Bizar hè? En welke Nederlandse video denk je dat het meest bekeken is? Met ruim 146 miljoen kijkers staat ‘Spoorwegovergang Laag Zuthem’ op de eerste plek. Had jij dit verwacht? Wij (ook) niet!

Welke risico’s zijn er (voor mijn kind)?

De meeste filmpjes zijn leuk en (soms) ook nuttig om naar te kijken. Niks gevaarlijks aan. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten:

 • Niet alles wat je ziet, is echt
  Bij veel bekende YouTubers (bekende mensen die vaak iets op YouTube plaatsen) is een heel team betrokken. Door de kijker direct aan te spreken en zelf te filmen vanuit een keuken of slaapkamer, komt een video heel persoonlijk en spontaan over. Dit is dus vaak geacteerd.
 • Niet alle video’s zijn waar
  Soms is informatie in filmpjes maar de halve waarheid of helemaal onzin. Wij schreven een blog over wat nepnieuws is en hoe je het herkent.
 • Je kind kan onzeker worden
  Op YouTube en Instagram zie je veel mooie mensen met een leuk, gelukkig leven. Maar vaak maken YouTubers het mooier dan de werkelijkheid door filters en/of Photoshop. En wat denk je dat ze online delen? Alleen de leukste momenten natuurlijk!
 • (Verborgen) reclame in video’s
  Gelukkig is het sinds 2020 verplicht op YouTube om in of bij de video aan te geven dat iets gesponsord is. Dat haalt niet weg dat je er makkelijk door beïnvloed kan worden. Vooral kinderen en tieners zijn hier gevoelig voor.
 • Gevaarlijke trends worden verspreid
  Op YouTube duiken trends onder jongeren op. Niks mis mee. Maar soms lopen deze trends uit de hand. Een voorbeeld hiervan was de Tide Pod-challenge, waarbij je een waspod in je mond stopt en dit filmt. “De pods – een verpakte dosis vloeibaar wasmiddel in wateroplosbare folie – zijn extreem gevaarlijk en moeten hoog, gesloten en weg van kinderen bewaard worden,” zegt Procter & Gamble, in ons land bekend met de merken Dash en Ariel.
 • Nare berichten onder filmpjes
  Iedereen kan video’s zien. Om een reactie achter te laten, heb je wel een YouTubeaccount nodig. Met een e-mailadres heb je het account zo gemaakt. Je kan daardoor heel makkelijk anoniem haatreacties achterlaten onder een filmpje.
 • Automatisch afspelen filmpjes
  Als automatisch afspelen aanstaat, speelt YouTube automatisch een gerelateerde video af, nadat de vorige video is afgelopen. Hierdoor zie je soms onbedoeld video’s met verkeerde content.

Hoe kan ik YouTube kindvriendelijk maken?

Er zijn verschillende manieren om YouTube voor kinderen in te stellen. In onze blog YouTube kindvriendelijk maken: 3 manieren lees je uitgebreid hoe je dit kan doen. Ik heb een korte samenvatting voor je gemaakt:

 1. Gebruik YouTube Kids
 2. Schakel de beperkte modus in
 3. Gebruik de ouderlijk toezicht app Qustodio

Wil je YouTube kindvriendelijk maken? Probeer Qustodio nu één maand gratis!

* Volgens het Nationaal Social Media Onderzoek 2024 van Newcom

Over de auteur:

Marlies is medewerker marketing & communicatie. Ze is gek op koken en wandelen met haar hondje Tommy. In het bos komt ze helemaal tot rust. Als Marlies een spelletje speelt, wordt ze onwijs fanatiek. Haar motto is daarom ook: winnen is beter dan meedoen!

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: