Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Zijn slimme apparaten veilig?

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 23 februari 2023

Helemaal hip: slimme apparaten. Ze zijn o zo handig, je kan alles vanaf een afstand regelen, met je telefoon. Slimme apparaten maken van je huis een smart home. Je komt in een warm en verlicht huis, in plaats van een koud en donker huis. Je kan de oven vast laten voorverwarmen, zodat bij thuiskomst, je eten er direct in kan. De babyfoon kun je meenemen waarheen je wilt, want je kan elke beweging van je baby op het schermpje zien. Allemaal IoT. Maar zijn die slimme apparaten wel veilig? We bespreken het in deze blog.

Hoe werken slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn alledaagse apparaten voor in huis, met extra functies. De belangrijkste is dat ze met internet verbonden zijn. Zo zijn ze onderdeel van the internet of things: huishoudelijke apparaten die met internet verbonden zijn en online gegevens versturen. Voor sommige slimme apparaten heb je een hub nodig. Je bedient slimme apparaten met een app. Je kan het ook domotica noemen: geautomatiseerde apparaten in huis.

Zijn slimme apparaten veilig?

Elk slim apparaat heeft een bepaalde mate van beveiliging. Stel je die goed in, ja, dan is het apparaat op zich veilig. Maar het gebeurt vaak als er een nieuw apparaat op de markt komt, dat de beveiliging nog zeer te wensen over laat. De fabrikant die er het eerste mee is, kan natuurlijk flink incasseren. Veel dingen worden gemaakt om jou te laten kopen, slimme apparaten ook. Dus heeft de beveiliging vaak niet de hoogste prioriteit gehad.

En 2) denk daarnaast aan je privacy. Dat is wat anders dan veiligheid. Beveiliging is dat er niemand ongeautoriseerd toegang heeft tot jouw spullen. Privacy is dat je bij aanschaf van apparaten telkens allerlei gegevens moet invoeren. Zo heb je op steeds meer plekken je gegevens staan. Weet jij waar al jouw gegevens en wachtwoorden zijn? En met wie je gegevens allemaal gedeeld worden?

Hoe kun je slimme apparaten beveiligen?

  • Je hebt daar zelf een grote rol in: lees de handleiding goed door en volg de stappen.
  • Voor alles geldt: als je een FRITZ!Box hebt, probeer dan zoveel mogelijk apparaten in het gastennetwerk te hangen. Wordt er dan iets gehackt, dan kunnen ze niet bij je gegevens. Lees ook onze blog over hoe houd ik mijn thuisnetwerk veilig?
  • Bij een hack van een apparaat in het gastennetwerk kunnen hackers niks van andere apparaten zien.
  • Updates, updates, updates! Installeer updates altijd, zeker beveiligingsupdates. (Tip: je kan in je agenda zetten dat je ze elk half jaar -of vaker!- allemaal controleert.)
  • Probeer van tevoren te kijken wat de beveiligingsrisico’s zijn van een apparaat. Ga op onderzoek uit. Voorbeeld: een goedkope winkelketen verkocht slimme camera’s, die nu op heel veel plaatsen hangen, terwijl ze helemaal niet veilig waren.
  • Je kunt rekening houden met bepaalde dingen, zoals een Zigbee*-protocol. Veel apparatuur van grote merken zijn daar standaard mee uitgerust.

Slim speelgoed: pas op!

We willen slim speelgoed er even uitlichten. Denk aan Hello Barbie, interactieve huisdieren, pratende poppen, speelgoedrobots. Prachtig dit speelgoed – en leerzaam. Maar slim? Kinderen vertellen van alles aan die poppen. En die slimme poppen sturen alles door naar de cloud. Er zijn gevallen bekend waarbij de eigenaar van die clouddienst alles meeluistert. En dat er daarna politie op de stoep staat, omdat het kind iets tegen die pop heeft gezegd wat verkeerd uitgelegd werd. Of dat er (iets onschuldiger) irritante reclames komen over onderwerpen die tegen die pop zijn gezegd. Of dat ouders een heel gezellig samenzijn hebben en die pop ligt in de buurt. Allemaal niet echt wat je wilt. Bedenk vooraf: wil je dat er wildvreemden 24x7 kunnen meeluisteren?

NB Dat meeluisteren geldt trouwens ook voor bijvoorbeeld Google Home, of Siri, of Alexa. Al is het hier alleen als je een codewoord hebt ingevoerd (“hé Siri…”).

Gekke waterkoker

Er was eens een waterkoker uitgerust met slimme techniek, zodat het water heet was als je naar beneden kwam. Toen gebeurde het dat de waterkoker gehackt werd, en hij spam verstuurde. De eigenaar stond op een gegeven moment op een blacklist omdat hij spam verstuurde – en dat bleek zijn waterkoker te doen. (Geniaal wel.) Je hebt ook kans dat zo’n waterkoker naar netwerken gaat speuren in de buurt.

Hoe gaat Kliksafe om met slimme apparaten?

Het klinkt misschien vreemd, maar slimme apparaten doen domme dingen op het internet. Tot nu toe werken sommige slimme apparaten niet zo goed met ons filter. Ons filter ziet aan een webverzoek (bijv. als je het licht op afstand aan doet) van een slim apparaat niet waar hij heen wil en snapt het verzoek niet. Dit kan liggen aan de software die verbinding maakt met internet. Wil je weten hoe het wel werkt? Ga je een slim apparaat aanschaffen? Vraag dan even bij ons kcc (bel of chat) of het werkt.

*Zigbee-protocol: is net als wifi een draadloos protocol. Waar wifi gemaakt is om met je laptop of mobiel draadloos te kunnen internetten, is Zigbee gemaakt voor draadloze slimme apparaten. Zoals bijvoorbeeld sensoren te kunnen uitlezen, en schakelaars en licht te kunnen bedienen. Bekende voorbeelden zijn bijvoorbeeld de lampen van Philips Hue, of van Ikea Trådri. Bij Zigbee heb je het voordeel dat het te besturen is zonder dat verplicht alles via de cloud gaat. Een wifi-lamp heeft een werkende internetverbinding nodig om bediend te kunnen worden. Een Zigbee-lamp van Philips of Ikea werkt ook nog als het internet het niet doet.

 

Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.