Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Een update voor je pc

#Techniek

Geplaatst op 22 januari 2018

Traag internet?

Waarom de ene webpagina meteen verschijnt, terwijl het bij een andere pagina eindeloos duurt voor je ‘m hebt. Dit komen we nog weleens tegen en daarom is het een mooi onderwerp voor een blog.  Traag internet is heel irritant en niet altijd even makkelijk op te lossen. Het kan namelijk aan allerlei dingen liggen…

Om mee te beginnen: ligt het aan de Kliksafe-verbinding?
Als wij een telefoontje krijgen met de melding: ik heb traag internet, weten we precies wat we moeten doen. Standaard kijken we dan een aantal dingen na. Bijvoorbeeld: werk je draadloos of bekabeld? Wat voor type verbinding is er op je locatie? Zit de bekabeling goed? Staat het modem wel bij het IS/RA-punt? En laten we je apparatuur niet vergeten.
De snelheid van internet wordt beïnvloed door meerdere factoren. Ik leg de belangrijkste factoren uit  en ik noem een paar dingen waar je misschien zelf wat aan kan doen.

Afstand ten opzichte van de wijkcentrale

Vanaf de wijkcentrale ligt er een kabel naar je huis. Deze kabel wordt in de meeste gevallen afgemonteerd in de meterkast; dit wordt het IS/RA-punt genoemd. Hoe langer deze kabel is, hoe lager de snelheid is die op je locatie geleverd kan worden. Dus woon je ver van de wijkcentrale af, dan is de kans groot dat je internet wat trager is. Maar er is hoop: in sommige gebieden komen nieuwe technieken die het wél mogelijk maken om een hogere snelheid te leveren op locatie. Ook wordt er in steeds meer buitengebieden in Nederland glasvezel aangelegd. Tip: woon je in een buitengebied? Kijk dan hier of er in het gebied waar jij woont, al een vraagbundeling loopt.

Bekabeling

Plaats het modem maximaal 2 meter vanaf het IS/RA-punt. Hoe dichter bij het IS/RA-punt, hoe stabieler de verbinding vanaf de wijkcentrale in het modem komt. Vanaf het modem kun je op twee manieren je apparatuur aansluiten: bekabeld of draadloos. Mijn advies voor het beste resultaat is om zoveel mogelijk bekabeld te werken.

Maar mobiel, tablet en laptop werken meestal wel draadloos. Om draadloos zo optimaal mogelijk te laten werken, verwijs ik graag naar een andere blog.

Oude apparatuur?

Heel belangrijk is je apparatuur. Een verouderd apparaat kan voor meerdere problemen zorgen, zoals o.a.: de hoeveelheid van het interne geheugen wordt te klein, de snelheid van je netwerkkaart is te laag en/of je hebt bijna geen opslagruimte meer. Toch kun je proberen om je verouderde apparaten sneller te laten werken.  

Tips om je apparatuur sneller te maken

Alle apparatuur is voorzien van een besturingssysteem (= de motor van je computer) en daar komen regelmatig updates op voor. Door die te installeren, worden o.a. beveiligingslekken gedicht, stuurprogramma’s bijgewerkt - maar ook programmaonderdelen worden geüpdatet naar de meest recente versie.
Als je je apparatuur niet onderhoudt, kun je een makkelijke prooi worden voor cybercriminelen. Een  bezoek van een verkeerde site kan dan al fataal zijn, cybercriminelen kunnen daarmee allerlei malware op je computer uitvoeren. Het is belangrijk om met enig regelmaat te controleren of er updates beschikbaar zijn voor je apparatuur. Hieronder lees je wat je moet doen met een update.

Voor Windows: Het starten van Windows update is per versie verschillend. Je start de update het snelste door te klikken op de ‘Windows’ toets en dan update te typen. Hier vind je nog een handige link waarin je ziet per Windows-versie hoe de update gestart kan worden.

Voor Android: Er zijn twee soorten updates voor Android, een voor apps en een voor het besturingssysteem. Beiden zijn belangrijk voor een goed werkend apparaat. 

  • Het updaten van apps gaat via Playstore. Tik in het menu op ‘Mijn apps en games’. Apps waar update achter staat, kunnen geüpdatet worden naar de nieuwste versie van de app.
  • Het updaten van het besturingssysteem gaat als volgt:
    • Ga naar 'Instellingen'.
    • Kies 'Over de telefoon'
    • Kies 'Software-update'.

Dus: zorg ervoor dat je altijd de updates op je apparaten installeert! Daarmee ben je al een heel eind.

Handige links:

Updaten voor Samsung
Updaten voor Apple

Bronnen:
Support Microsoft
Wikipedia: Stuurprogramma
Windows updates
Support Google Play Store
AVM: de Fritzbox

Over de auteur:

Arnold is trotse vader van vier kinderen. Hij houdt van fotograferen en werkt bij Kliksafe op twee afdelingen (niet tegelijk 😉): het klantcontactcentrum en de afdeling techniek. En dat klopt precies met wat hij het liefste doet: mensen helpen met ict-problemen. Bedenkt graag nieuwe manieren om onze klanten zo goed mogelijk te informeren en te helpen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.