Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Nederland gaat over op glasvezel

#Nieuws

Geplaatst op 24 maart 2022

Nederland gaat over op glasvezel

Je hoort en leest continu over glasvezel. Straten liggen open, en er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe glasvezelnetwerken. Is dat nu echt nodig, denk je misschien, wat heb ik eraan? Maar het gaat gebeuren: Nederland gaat helemaal over op glasvezel. Glasvezel heeft de toekomst. Ook jij zult er op een dag aan moeten geloven. In deze blog lees je wat er gaat gebeuren, en wat dat voor jou betekent.

Eerst hadden we ADSL

Vroeger belde je in om te internetten. Dat werd ADSL en later VDSL. Internet via een koperdraadje. Dat ging lang goed. Internet werd steeds sneller. Maar internet werd ook steeds intensiever gebruikt. Intussen werd er gewerkt aan een nieuwe techniek: glasvezel.

Leestip: Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel in plaats van ADSL

In 2005 werd de eerste glasvezelkabel gelegd; en Nuenen was de eerste gemeente die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarna volgden meer gebieden. Langzaam maar zeker worden steeds meer gemeentes aangesloten op het glasvezelnetwerk. Glasvezel heeft de toekomst, om meerdere redenen. Dat lees je in deze blog De voordelen van glasvezel. Koper gaat eruit, ADSL en VDSL gaan verdwijnen. In 2021 is er een record behaald: 885.000 huizen zijn aangesloten op glasvezel. Daarmee waren er eind 2021 4,57 miljoen glasvezel-aansluitingen in Nederland.

Wat gaat er nu gebeuren?

Dat vragen we aan onze directeur, Bert Jan Peters. Bert Jan: “Doordat telecompartijen in Nederland zwaar investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken neemt het aantal DSL-verbindingen nu al snel af. Die trend zet zich voort, daardoor is er al een natuurlijke migratie naar glasvezel. Dit komt omdat veel mensen zelf al een hogere snelheid willen, en naar glasvezel overstappen. De groep DSL-ers wordt dus sowieso kleiner. Daarnaast gaat KPN actief bezig met het uitschakelen van koper, en het overzetten van klanten op glasvezel.

KPN wil vanaf 2023 op zo’n 2,4 miljoen adressen koper uitschakelen. Die groep klanten moet dus dit jaar al naar glasvezel overstappen. Dit geldt ook voor veel Kliksafe-klanten die gebruikmaken van het KPN-netwerk. Telecompaper verwacht dat er dit jaar meer dan een miljoen huishoudens naar glasvezel zullen gaan.”

Wat betekent dat voor mij?

Bert Jan: “Het betekent dat iedereen, ook jij, zult moeten overstappen op glasvezel. Mogelijk dit jaar al, maar in elk geval in de komende jaren. DSL gaat eruit. Wij gaan daarom onze klanten actief benaderen om over te zetten naar glasvezel. In mei 2022 starten we hiermee en gaan de eerste klanten over naar glasvezel."

Waarom zou je voor glasvezel kiezen?

Glasvezel heeft de toekomst. Er wordt steeds meer gevraagd van een internetverbinding. Onze internetverbinding moet stabieler en sneller zijn dan ooit. Denk aan de slimme apparaten die je in huis hebt, denk aan thuiswerken, aan online contacten, aan gamen, filmpjes, en streamen – en dat ook nog met z’n allen tegelijk in huis.

We vragen meer van de techniek. Daarom is glasvezel essentieel geworden. De techniek van glasvezel is toekomstbestendig, die kan enorm veel aan. Glasvezel biedt geweldige snelheden, en heeft vooralsnog geen limiet. Met glasvezel kun je even snel up- als downloaden. Doe je veel met filmpjes, of heb je een YouTube-kanaal: dan zul je die superhoge snelheden van glasvezel heel goed merken.

Leestip: Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Over de auteur:

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (8)

Robert
21 april 2022 12:25

Dag,

We sturen u persoonlijk een bericht. Onze klantenservice kijkt graag met u mee.

Robert
21 april 2022 12:23

Geachte heer Kooy,

Hartelijk bedankt dat u de moeite heeft genomen om te reageren. Wat betreft het aanspreken van klanten: in een-op-een contact spreken we de klant altijd met u aan. In algemene uitlatingen is er gekozen voor jij/jou, om daarmee vooral de jongeren aan te spreken. Een keuze van onze organisatie.


Wat betreft uw opmerking over gamen etc. Je ziet en hoort overal dat mensen worstelen met het tijd online doorbrengen. Wij horen dat ook regelmatig van klanten. En juist daarom schrijven we daar blogs over, om vooral advies te geven.

W. van den Brink
20 april 2022 15:55

Volgens mij heb ik al een aansluiting op glasvezel, klopt dat? Mijn TV is aangesloten op Ziggo, wten jullie wat Ziggo doet?

Fam Kooy
20 april 2022 15:47

Zeker willen wij reageren. Allereerst de onbeleefde manier om klanten aan te spreken met jij en jou. Ten tweede vragen wij ons af waar de normen en waarden van Kliksafe zijn gebleven. Alsof het leven bestaat uit gamen, filmen, You Tuben, alles nog sneller, en met elkaar in het gezin, dus zonder gewone persoonlijke omgang met elkaar. Door dit alles worden we nog meer opgejaagd, gaan buiten de werkelijkheid leven en schieten we volkomen voorbij aan het doel van ons leven.

Jaap Meuleman
20 april 2022 13:45

Goedemiddag. Ik woon in het buitengebied en daar kan ik geen gratis glasvezel meer krijgen. Wie gaat dat dan betalen? Gr. Jaap

Fam Honkoop
20 april 2022 08:55

Goedemorgen, Kan het glasvezel nu ook via kliksafe. Wij hebben namelijk glasvezel liggen tot in de meterkast maar dat kon nog niet via jullie worden geregeld omdat jullie in onze woonplaats niets met glasvezel deden.

J. Kaan
20 april 2022 06:49

Hallo m., Binnenkort word er gratis glasvezel aangelegd door bedrijf SPIE voor Delta Zeeland. We stappen niet over op Delta, maar als later moet via glasvezel kunnen we dan Kliksafe behouden via glasvezel van Delta? Graag uw antwoord a.u.b. Met groet, J.Kaan

W. Brouwer
19 april 2022 19:27

In Middelburg zijn ze op dit moment de glasvezel kabel aan het aanleggen van de Delta maar ik neem aan dat klik safe niet met Delta werkt maar met KPN. Vraag: moet ik nu wel Delta die kabel binnen laten leggen?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Bestel glasvezel

Benieuwd naar glasvezel op jouw adres? Bekijk ons aanbod.

Bestellen