MijnKliksafe Webmail Bestel direct

Nederland gaat over op glasvezel

Je hoort en leest continu over glasvezel. Straten liggen open, en er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe glasvezelnetwerken. Is dat nu echt nodig, denk je misschien, wat heb ik eraan? Maar het gaat gebeuren: Nederland gaat helemaal over! Glasvezel heeft de toekomst. Ook jij zal er op een dag aan moeten geloven. In deze blog lees je wat er gaat gebeuren, en wat dat voor jou betekent.

Je hoort en leest continu over glasvezel. Straten liggen open, en er wordt flink geïnvesteerd in nieuwe glasvezelnetwerken. Is dat nu echt nodig, denk je misschien, wat heb ik eraan? Maar het gaat gebeuren: Nederland gaat helemaal over! Glasvezel heeft de toekomst. Ook jij zal er op een dag aan moeten geloven. In deze blog lees je wat er gaat gebeuren, en wat dat voor jou betekent.

Eerst hadden we ADSL

Vroeger belde je in om te internetten. Dat werd ADSL en later VDSL. Internet via een koperdraadje. Dat ging lang goed. Internet werd steeds sneller. Maar internet werd ook steeds intensiever gebruikt. Intussen werd er gewerkt aan een nieuwe techniek: glasvezel.

Leestip: Wat is glasvezel en hoe werkt het?

Glasvezel in plaats van ADSL

In 2005 werd de eerste glasvezelkabel gelegd; en Nuenen was de eerste gemeente die werd aangesloten op het glasvezelnetwerk. Daarna volgden meer gebieden. Langzaam maar zeker worden steeds meer gemeentes aangesloten op het glasvezelnetwerk. Deze techniek heeft de toekomst, om meerdere redenen. Dat lees je in de blog over de voordelen ervan. Koper gaat eruit, ADSL en VDSL gaan verdwijnen. In 2021 is er een record behaald: 885.000 huizen zijn aangesloten op glasvezel. Daarmee waren er eind 2021 4,57 miljoen glasvezel-aansluitingen in Nederland.

Wat gaat er nu gebeuren?

Dat vragen we aan onze directeur, Bert Jan Peters. Bert Jan: “Doordat telecompartijen in Nederland zwaar investeren in de aanleg van glasvezelnetwerken neemt het aantal DSL-verbindingen nu al snel af. Die trend zet zich voort, daardoor is er al een natuurlijke migratie naar glasvezel. Dit komt omdat veel mensen zelf al een hogere snelheid willen, en direct overstappen. De groep DSL-ers wordt dus sowieso kleiner. Daarnaast gaat KPN actief bezig met het uitschakelen van koper, en het overzetten van klanten op glasvezel.

KPN wil vanaf 2023 op zo’n 2,4 miljoen adressen koper uitschakelen. Die groep klanten moet dus dit jaar al naar glasvezel overstappen. Dit geldt ook voor veel Kliksafe-klanten die gebruikmaken van het KPN-netwerk. Telecompaper verwacht dat er dit jaar meer dan een miljoen huishoudens naar glasvezel zullen gaan.”

Wat betekent dat voor mij?

Bert Jan: “Het betekent dat iedereen, ook jij, zal moeten overstappen op glasvezel. Mogelijk dit jaar al, maar in elk geval in de komende jaren. DSL gaat eruit. Wij gaan daarom onze klanten actief benaderen om over te stappen. In mei 2022 starten we hiermee en gaan de eerste klanten over naar glasvezel.”

Waarom zou je voor glasvezel kiezen?

Het heeft de toekomst! Er wordt steeds meer gevraagd van een internetverbinding. Onze internetverbinding moet stabieler en sneller zijn dan ooit. Denk aan de slimme apparaten die je in huis hebt, denk aan thuiswerken, aan online contacten, aan gamen, filmpjes, en streamen – en dat ook nog met z’n allen tegelijk in huis.

We vragen meer van de techniek. Daarom is glasvezel essentieel geworden. De techniek ervan is toekomstbestendig, die kan enorm veel aan. Het biedt geweldige snelheden, en heeft vooralsnog geen limiet. Je kunt er even snel mee up- als downloaden. Doe je veel met filmpjes, of heb je een YouTube-kanaal: dan zal je die superhoge snelheden heel goed merken.

Leestip: Welke internetsnelheid heb ik nodig?

Over de auteur

Hanneke is medewerker marketing & communicatie. Ze werkt al vanaf 2004 bij Kliksafe. Hanneke houdt van lezen en zingen. Ze schrijft graag, en kan eindeloos bellen met zussen. Als ze de eerste zonnestralen voelt of een vlinder ziet, is ze dolblij. Ze is graag thuis en bakt daar de lekkerste dingen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde artikelen

social media kinderen en jongeren

Wat er écht speelt onder kinderen en jongeren op het gebied van social media

Wat speelt er in de maatschappij? Die zorgen leven niet alleen bij...

ideal wero

iDEAL wordt straks Wero – alles wat je moet weten

iDEAL, wie kent het niet? Dit betaalmiddel gebruik je waarschijnlijk...

mediagebruik onderzoek CHE

Onderzoek mediagebruik en risico’s: ‘6-9 jaar meest kwetsbare leeftijd’

Studenten van de CHE hebben in opdracht van Kliksafe onderzoek gedaan...