Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is lifi? Het alternatief voor wifi?

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 17 september 2020

Wat is lifi?

Er is over draadloze communicatie heel veel te doen. Wij merken het aan onze blogs; hoe vaak iets gelezen wordt over 5G of wifi. Er worden vaak vragen gesteld over al die straling, of het schadelijk is en of het allemaal wel veilig is. Daarom wil ik iets vertellen over een mogelijk alternatief, of misschien juist een aanvulling op radiosignalen: lifi.

Telefoon uit

Er zijn plaatsen waar een zender stoort. Waar je dus je telefoon niet aan mag hebben. Je zet hem dan in de vliegtuigstand, bijvoorbeeld in het vliegtuig of ziekenhuis. Of op een andere plaats waar gevoelige apparatuur staat. Deze apparaten kunnen van de leg raken door jouw telefoon. Maar het zijn wel plaatsen waar draadloze communicatie erg handig is. Dat is dan een probleem, maar gelukkig: daar is een oplossing voor en die heet lifi.

Via lampjes

Nee geen liefie, maar lifi. Dat is een techniek die nu eens niet gebruik maakt van antennes, maar van lampjes. En lampjes die heel snel aan en uit kunnen gaan, kennen we allemaal: de LED. Het woord lifi komt van wifi, ons draadloze internet - maar dan met licht.

Veilig geflikker

Iemand kwam op het slimme idee om gebruik te maken van lampen. Onze ogen kunnen het knipperen van een lamp zien, tot hij heel snel knippert en dan lijkt het net alsof hij egaal licht geeft. Door het snelle knipperen, sneller of iets langzamer te doen, is het mogelijk om data te versturen. Het licht van een lamp heeft geen invloed op een elektrisch apparaat. Het verstoort dus niets in een vliegtuig of in een ziekenhuis. Op kantoor kan het ook voordelen hebben, doordat het niet door een muur heen kan. Wifi kan wel door de muur. Om ons heen zien we erg veel andere wifinetwerken in de buurt. Hier thuis zie ik er zo 30 langskomen en bij ons op kantoor nog meer.

Hoe werkt lifi?

Computers praten met elkaar in enen en nullen, dat wist je misschien al. Een letter kan je schrijven in een blokje van acht enen en nullen achter elkaar. In de computer of op een draad gebruik je een klok en zet je spanning op een draad. Zonder de klok weet je anders nooit wat een nul zou zijn, namelijk als er geen spanning op de draad staat. En zonder de klok weet je ook niet wanneer er twee enen achter elkaar komen. Die klok heb je met wifi ook een beetje, dat is de basisgolf die door de lucht gaat. Bij wifi kan dat ongeveer 2,4 GHz zijn of ongeveer 5 GHz (miljard trillingen per seconde). Een zogenaamd kanaal in je modem schuift die basisgolf of kloksignaal iets heen en weer, zodat je niet je buren in de weg zit. Met lifi is dat ongeveer ook zo. De ene lamp knippert en een elektronisch oogje ziet dat. Het knipperen gaat met een bepaalde snelheid, die je zelf dus niet kan zien - maar waar dat elektronische oog wel iets van maakt. Je moet voor lifi dus wel nieuwe apparatuur hebben. Je koopt bijvoorbeeld speciale lampen en een apparaatje wat het voor je laptop omzet.

Lifi een goed alternatief?

Is dat lifi wel een goed alternatief dan? Er zitten natuurlijk altijd nadelen aan techniek. Als je gebruik maakt van licht, moeten zender en ontvanger elkaar kunnen zien. Vooral als de snelheid erg hoog is. Dan wordt elkaar goed kunnen zien, steeds belangrijker. Dat heeft ermee te maken hoe duidelijk het signaal te onderscheiden is van andere lichtbronnen, en hoe veel licht je kunt gebruiken. Het wordt natuurlijk wat lastig als er een joekel van een schijnwerper staat te knipperen boven je hoofd. Bij minder snelle communicatie kan het licht ook via de witte muur door gegeven worden. Met licht door de lucht zijn door onderzoekers al erg hoge snelheden bereikt: 7,7 Gbps, wat veel sneller is dan onze huidige wifi. Het is dus snel.

Aanvulling op 5G-netwerk

Maar het kan ook gebruikt worden als aanvulling op het 5G-netwerk. Het 5G-netwerk heeft veel minder zendvermogen en moet veel beter dan 4G of wifi gericht worden op bijvoorbeeld jouw telefoon. Dat is nodig om een vlot reagerende verbinding te hebben, met een moeilijk woord een lage ‘latency of lag’. Daarvoor zijn ook veel meer zenders nodig. En die bouw je niet in een mast, want dat is veel te ver van jouw telefoon af. Misschien is het over een tijdje wel mogelijk om dit met de straatverlichting te doen.

Nou, ik ben benieuwd of ik straks nieuwe lampen in huis heb met lifi erin!

Over de auteur:

Jan is vader, techneut én bioloog. Hij komt uit het oosten van het land en doet veel met techniek, maar is ook geïnteresseerd in dingen buiten het internet. Hij wil mensen graag helpen als ze tegen ingewikkelde dingen aanlopen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: