
Wat is Signal?
Wat is Signal precies? Signal is een gratis communicatie-app, die je...
Lees in deze blog alles over het spel: wat is Roblox? Hoe werkt het? Is het wel veilig voor kinderen? En vanaf welke leeftijden?
Roblox, het spel wordt door heel veel mensen (en vooral kinderen en tieners) gespeeld: in maart 2023 waren er 214 miljoen mensen maandelijks actief op Roblox. We geven antwoord op de belangrijkste vragen: Wat is Roblox precies? Hoe werkt het? Is het wel veilig voor kinderen?
Roblox is een platform of app waarmee je je eigen spelletjes kan maken. Roblox games heten die spelletjes. En het leuke is dat anderen dan jouw spel ook kunnen spelen. En jij de spellen van anderen. Je leert er programmeren, en je kan (als je een premium-lid bent) dingen die je gemaakt hebt, ook verkopen. Ze noemen de Roblox munteenheid ‘Robux’, maar je koopt deze Robux wel met echt geld. Je kan spellen een duimpje omhoog geven als je ze leuk vindt, en zo ook zien wat anderen leuke spelletjes vinden.
En het leuke is dat anderen dan jouw game ook kunnen spelen.
Je moet een account aanmaken om op Roblox games te kunnen spelen en ontwerpen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten spellen, en die vind je ook allemaal terug op Roblox. Avontuur, iets bouwen, militair, sport, enzovoort. Er zijn aardig wat gratis dingen, die je kan gebruiken om een spel te maken, bepaalde bouwmaterialen bijvoorbeeld, maar die zijn dan al door anderen ontworpen. En dus is het dan niet meer helemaal van jezelf. Wil je wel helemaal zelf iets maken, dan kost dat veel meer tijd. En sommige dingen moet je kopen: zoals kleding voor je avatar (een soort online profiel), of toegang tot extra levels in spelletjes. Om Roblox te kunnen spelen heb je niet veel nodig, een computer/laptop, tablet of zelf een telefoon is genoeg. Daarnaast heb je een internetverbinding nodig. Recent is er ook ondersteuning voor een vr-headset bijgekomen.
Het handige van Roblox is dat je zonder hoge kosten een spel kunt maken om uit te proberen hoe mensen het vinden. Voordat je er als bedrijf allemaal kosten insteekt, kan je zo eerst je idee testen. En iedereen op de wereld kan jouw spel uitproberen, als je maar een telefoon, tablet of internettoegang hebt. Ook krijg je snelle feedback van deze spelers en kan je je spel aanpassen. Zo wordt het steeds beter.
In Roblox kan je met anderen contact maken. Zo kan je bijvoorbeeld vrienden worden met andere gebruikers. En je kan chatten met elkaar, samen een spel spelen, en een groep maken met vrienden.
Je kan Roblox, net als bijna alle andere dingen op internet, veilig spelen, maar er zitten ook risico’s aan. Het is dus belangrijk om vooral goed op te letten en verstandig te zijn (en daar je kind bij te begeleiden). Via Roblox kan je bijvoorbeeld in contact komen met onbekenden. En omdat er online altijd mensen met ‘snode plannen’ zijn, en deze mensen ook heel goed weten dat er op Roblox veel kinderen actief zijn, is het belangrijk extra alert te zijn op te contacten die je hebt en de informatie die je deelt.
Het leeftijdsadvies dat Roblox zelf geeft, is vanaf 7 jaar. De PEGI-leeftijdsclassificatie is PEGI 7, dus vanaf 7 jaar. Het is wel belangrijk om te weten dat deze beoordeling gemaakt is met de basis Roblox games. De spellen die door andere spelers zijn gemaakt, zijn niet in deze beoordeling meegenomen.
De ESRB is een andere organisatie die games classificeert. Zij geven Roblox een E10+ beoordeling; vanaf 10 jaar vanwege fantasie en geweld. Ze attenderen ouders ook op de communicatiekanalen van Roblox. Spelers chatten in het spel met elkaar, wat risico’s met zich meebrengt.
Een paar aandachtspuntjes.
Roblox stuurt er best op aan om aankopen in het spel te doen. Je kan het gratis spelen, maar krijgt wel steeds de verleiding om toch Robux-geld uit te geven. En ook spelers onderling kunnen hierop aandringen. Goed om daar van tevoren afspraken over te maken.
Omdat spelers zelf de games maken, is er geen leeftijdscontrole of leeftijdsclassificatie.
Roblox controleert de spellen wel, op bijvoorbeeld ongepaste afbeeldingen of godslastering. Maar spellen die een horror- of moordthema hebben, komen vaak nog wel door de controle. Je kan in je account wel accountbeperkingen aangeven dat je bijvoorbeeld alleen spellen wil die gemaakt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Maar dit is niet waterdicht.
Om te voorkomen dat je kind een gewelddadig spel speelt, kun je afspreken dat je alleen in de woonkamer online games doet, waar anderen mee kunnen kijken. Zo zorg je er ook voor dat je kind niet teveel gamet. Dit ‘sociale filter’ werkt uiteindelijk vaak nog het allerbest. Door belangstelling te tonen voor het spel dat je kind speelt, blijf je op de hoogte welke Roblox games worden gespeeld.
In het spel kun je ouderlijk toezicht aanzetten. Op de website van Roblox lees je hier meer over. Ze hebben een speciale pagina voor ouders, waarop ze uitleggen hoe het spel werkt en hoe je met je kinderen mee kan kijken en ze kan helpen. De speciale ouderpagina van Roblox vind je hier: https://corp.roblox.com/parents/.
Een aantal vaste regels voor welk online platform dan ook, zijn handig om in je gezin af te spreken. Denk aan:
Geef een reactie