Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Dit zijn de populairste apps onder kinderen

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 6 juni 2024

Je herkent het vast wel: je kind kan zich uren vermaken achter een scherm. Als je zelf niet zegt dat de tablet toch echt weg moet, dan gebeurt het ook niet. En wat je kind nu precies met dat ding doet, je hebt geen idee. Daar gaan we iets aan doen. In deze blog neem ik je mee in de leukste weetjes* over sociale media, online videogebruik, gaming en educatieve trends onder kinderen. 

Wat doen kinderen online?

Kinderen zitten gemiddeld 4 uur per dag buiten schooltijd om achter een scherm. Maar hoe vullen kinderen die tijd in?  

Social media 

Je hebt de naam TikTok vast al voorbij horen komen. Geen verrassing, want TikTok is de populairste sociale media app onder kinderen. Gemiddeld gebruiken ze de app 112 minuten per dag. Maar niet alleen TikTok is populair. Ook Facebook, X (voorheen Twitter), Reddit en Instagram zijn in trek. 

Streaming 

Niet alleen social media zijn geliefd. Ook het kijken van video’s is iets wat kinderen bezighoudt. Gemiddeld kijken ze 57 minuten per dag naar filmpjes. Vooral YouTube en YouTube Kids scoren hoog. Kinderen die deze apps gebruikten, keken gemiddeld 96 minuten lang naar video’s. Ook Netflix en Disney+ zijn populair onder de jonge generatie. 

Games 

Naast social media apps en het bekijken van video’s, gamen kinderen ook veel. Misschien komen de namen Roblox, Minecraft, Among Us, Clash Royale en Stumble Guys je wel bekend voor. Niet zo gek, want dat zijn de populairste games onder kinderen. Roblox is het meest populair, met een gemiddelde speeltijd van maar liefst 130 minuten per dag! 

Educatief 

Is jouw kind dagelijks bezig met het leren van een nieuwe taal via Duolingo? Dan heb je een uitzonderlijk kind! Steeds minder kinderen gebruiken hun schermtijd voor educatieve ontwikkeling. Op school wordt dit juist gebruikelijker: digitale platforms helpen om de leerroutes van kinderen te personaliseren. Zo past de lesstof beter bij het kind. Buiten school om gebruiken kinderen per dag ongeveer 6 minuten een online leerplatform. Populaire apps zijn: Duolingo, Photomath, Kahoot!, Quizlet en Simply Piano.

Hoe krijg ik meer grip op het schermgebruik van mijn kind? 

Over hoe je meer grip kunt krijgen, hebben Henrieke en Robert al meerdere blogs geschreven. Ik heb per blog een korte samenvatting voor je gemaakt:  

  • Beginnen met mediaopvoeding (5 tips)
    Ben je op zoek naar de app die alle mediastrubbelingen oplost? Wij hebben hem nog niet gevonden. Henrieke deelt daarom in deze blog vijf pedagogische pijlers om te beginnen met mediaopvoeding. 
  • 7 tips om de schermtijd van je kind begeleiden
    Niets is zo aantrekkelijk en niets is zo ingewikkeld als al die schermen in je huis. Hoe voorkom je dat schermtijd een dagelijkse schermstrijd wordt? In deze blog geeft Henrieke tips over hoe je de schermtijd van je kind kan begeleiden. Denk bijvoorbeeld aan waarom een gezonde schermtijd belangrijk is en het belang van duidelijke regels en grenzen voor een kind. 

 Wil nog meer weten over schermtijd? Lees dan de blog van Robert ‘Wat is schermtijd? (en hoe je schermtijd kunt zien)’

 *Qustodio, een ouderlijk toezichtapp, heeft gekeken naar schermtijd, vermaak, sociale media, gaming en educatieve trends van 400.000 families in 2023 over de hele wereld met kinderen tussen de 4 en 18 jaar. Op basis daarvan maakte de organisatie het rapport ‘Born connected: The rise of the AI generation’

Wist je dat je Qustodio (en alle extra functies) nu één maand vrijblijvend kan proberen?

Over de auteur:

Marlies is medewerker marketing & communicatie. Ze is gek op koken en wandelen met haar hondje Tommy. In het bos komt ze helemaal tot rust. Als Marlies een spelletje speelt, wordt ze onwijs fanatiek. Haar motto is daarom ook: winnen is beter dan meedoen!

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: