Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Roblox? En is het veilig voor kinderen?

#Mediaopvoeding

Geplaatst op 30 juli 2023

Roblox, het spel wordt door heel veel mensen (en vooral kinderen en tieners) gespeeld: in maart 2023 waren er 214 miljoen mensen maandelijks actief op Roblox. We geven antwoord op de belangrijkste vragen: Wat is Roblox precies? Hoe werkt het? Is het wel veilig voor kinderen?

Wat is Roblox?

Roblox is een platform of app waarmee je je eigen spelletjes kan maken. Roblox games heten die spelletjes. En het leuke is dat anderen dan jouw spel ook kunnen spelen. En jij de spellen van anderen. Je leert er programmeren, en je kan (als je een premium-lid bent) dingen die je gemaakt hebt, ook verkopen. Ze noemen de Roblox munteenheid ‘Robux’, maar je koopt deze Robux wel met echt geld.
Je kunt spellen een duimpje omhoog geven als je ze leuk vindt, en zo ook zien wat anderen leuke spelletjes vinden.

En het leuke is dat anderen dan jouw game ook kunnen spelen.

Hoe werkt Roblox?

Je moet een account aanmaken om op Roblox games te kunnen spelen en ontwerpen. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten spellen, en die vind je ook allemaal terug op Roblox. Avontuur, iets bouwen, militair, sport, enzovoort. Er zijn aardig wat gratis dingen, die je kunt gebruiken om een spel te maken, bepaalde bouwmaterialen bijvoorbeeld, maar die zijn dan al door anderen ontworpen. En dus is het dan niet meer helemaal van jezelf. Wil je wel helemaal zelf iets maken, dan kost dat veel meer tijd. En sommige dingen moet je kopen: zoals kleding voor je avatar (een soort online profiel), of toegang tot extra levels in spelletjes. Om Roblox te kunnen spelen heb je niet veel nodig, een computer/laptop, tablet of zelf een telefoon is genoeg. Daarnaast heb je een internetverbinding nodig. Recent is er ook ondersteuning voor een vr-headset bijgekomen.

Game-makers

Het handige van Roblox is dat je zonder hoge kosten een spel kunt maken om uit te proberen hoe mensen het vinden. Voordat je er als bedrijf allemaal kosten insteekt, kun je zo eerst je idee testen. En iedereen op de wereld kan jouw spel uitproberen, als je maar een telefoon, tablet of internettoegang hebt. Ook krijg je snelle feedback van deze spelers en kan je je spel aanpassen. Zo wordt het steeds beter.

Contact met anderen

In Roblox kun je met anderen contact maken. Je kunt vrienden worden met andere gebruikers. En je kunt chatten met elkaar, samen een spel spelen, en een groep maken met vrienden.

Is het veilig?

Je kan Roblox, net als bijna alle andere dingen op internet, veilig spelen, maar er zitten ook risico’s aan. Het is dus belangrijk om vooral goed op te letten en verstandig te zijn (en daar je kind bij te begeleiden). Via Roblox kan je bijvoorbeeld in contact komen met onbekenden. En omdat er online altijd mensen met ‘snode plannen’ zijn, en deze mensen ook heel goed weten dat er op Roblox veel kinderen actief zijn, is het belangrijk extra alert te zijn op te contacten die je hebt en de informatie die je deelt.

Vanaf welke leeftijd kun je Roblox spelen?

Het leeftijdsadvies dat Roblox zelf geeft, is vanaf 7 jaar. De PEGI-leeftijdsclassificatie is PEGI 7, dus vanaf 7 jaar. Het is wel belangrijk om te weten dat deze beoordeling gemaakt is met de basis Roblox games. De spellen die door andere spelers zijn gemaakt, zijn niet in deze beoordeling meegenomen.
De ESRB is een andere organisatie die games classificeert. Zij geven Roblox een E10+ beoordeling; vanaf 10 jaar vanwege fantasie en geweld. Ze attenderen ouders ook op de communicatiekanalen van Roblox. Spelers chatten in het spel met elkaar, wat risico’s met zich meebrengt.

5 tips voor ouders

Een paar aandachtspuntjes.

Aankopen in het spel

Roblox stuurt er best op aan om aankopen in het spel te doen. Je kunt het gratis spelen, maar krijgt wel steeds de verleiding om toch Robux-geld uit te geven. En ook spelers onderling kunnen hierop aandringen. Goed om daar van tevoren afspraken over te maken.

Let op met de zelfgemaakte spelen van spelers

Omdat spelers zelf de games maken, is er geen leeftijdscontrole of leeftijdsclassificatie.
Roblox controleert de spellen wel, op bijvoorbeeld ongepaste afbeeldingen of godslastering. Maar spellen die een horror- of moordthema hebben, komen vaak nog wel door de controle. Je kan in je account wel accountbeperkingen aangeven dat je bijvoorbeeld alleen spellen wil die gemaakt zijn voor kinderen onder de 13 jaar. Maar dit is niet waterdicht.

Online games in de woonkamer

Om te voorkomen dat je kind een gewelddadig spel speelt, kun je afspreken dat je alleen in de woonkamer online games doet, waar anderen mee kunnen kijken. Zo zorg je er ook voor dat je kind niet teveel gamet. Dit ‘sociale filter’ werkt uiteindelijk vaak nog het allerbest. Door belangstelling te tonen voor het spel dat je kind speelt, blijf je op de hoogte welke Roblox games worden gespeeld.

Ouderlijk toezicht

In het spel kun je ouderlijk toezicht aanzetten. Op de website van Roblox lees je hier meer over. Ze hebben een speciale pagina voor ouders, waarop ze uitleggen hoe het spel werkt en hoe je met je kinderen mee kan kijken en ze kan helpen. De speciale ouderpagina van Roblox vind je hier: https://corp.roblox.com/parents/.

Vaste regels

Een aantal vaste regels voor welk online platform dan ook, zijn handig om in je gezin af te spreken. Denk aan:

  • Nooit je echte naam gebruiken;
  • Nooit vertellen waar je woont, of op welke school je zit;
  • Nooit offline afspreken met mensen die je alleen online kent;
  • Nooit foto’s sturen van jezelf, je omgeving, je identiteitsdocumenten etc.;
  • Wees je er altijd van bewust dat niet iedereen goede bedoelingen heeft;
  • Krijg je een rare chat van iemand, rapporteer hem dan. Roblox kan dan zien wat er misgaat en de gebruiker erop aanspreken of hem blokkeren.
Over de auteur:

Nelleke werkt op de afdeling marketing en communicatie bij Kliksafe. Ze houdt van schrijven, lezen, snowboarden, muziek en reizen. Snapt niks van proxyservers en dat soort dingen, en op haar kantoor hangt de muur vol met vellen papier. Met quotes, met tekeningen: alles wat inspireert en motiveert.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (19)

jelle bootsman
10 maart 2023 19:07

Roblox is echt het beste spel dat ik ooit hep gespeelt

Carla
26 januari 2023 07:51

Hallo mij kleindochter speelt al tijdje roblox ik betaal ook wel eens wat voor haar maar nu kan ze in eene niet meer inloggen wat kan dat zijn

Robert
5 december 2022 17:05

Hoi Tessa,
Hoe je een eigen game/spel maakt kunnen wij helaas ook niet! Maar als ik op internet zoek kom genoeg filmpjes tegen. Misschien kun je daarmee starten? Heel veel succes! Wij zijn benieuwd naar je creatie.
Groetjes, Robert

Tessa
30 november 2022 12:30

Hoi ik heb Roblox. Ik vind het leuk maar ik kan geen game maken. Kan je een stuk blog maken hoe je zelf een game kan maken. Aldaar super bedankt Groetjes tessa

Elodie Herskovic
18 juli 2022 10:36

Roblox is de beste game ever

BBQ
23 juni 2022 10:04

Hello there WooWoo

🤣
12 mei 2022 13:31

jo bro😃

jayson
19 maart 2022 08:32

hallo ik hou van roblox ,het is de beste app ever.

Fleurbuur
25 oktober 2021 13:13

Ik ben ge banned maar ik heb niks ge daar er staat dat ik heb ge zecht dat ik zijn can hack you you noob but i didt say that pls help me now 😭😭😭😭😭😭😭

jesse
5 oktober 2021 13:53

ik ben roblox verslaaft

Max
5 mei 2021 16:09

Hallo mijn kind heeft roblox. En ik zij dat hij niet zijn echte naam moet gebruiken of achternaam. Tip: je hoeft geen robux te geven want soms gaan ze je de kleren van roblox niet geven dus dat hoeft niet. Ik hoop dat je mijn reactie leuk vond en doei!

Max
5 mei 2021 16:08

Hallo mijn kind heeft roblox. En ik zij dat hij niet zijn echte naam moet gebruiken of achternaam. En toen was alles in orde👍 Tip: je hoeft geen robux te geven want soms gaan ze je de kleren van roblox niet geven dus dat hoeft niet. Ik hoop dat je mijn reactie leuk vond en doei!

paula
15 maart 2021 00:10

Mijn kleindochter wilde zojuist Roblox leeuwarden joinen alleen ze wilt een haakaa47 of iets in die richting maar het lukt niet helemaal. hoe kan dit heeft iemand hier verstand van??

Keaney
30 januari 2021 23:44

Jo

kris
19 januari 2021 14:28

nadine kris hier mijn kinderen spelen ook roblox en hetzelfde is bij hun gebeurd ik heb wat research gedaan en het blijkt dus dat of de kinderen hebben de kleren uit gedaan of ze zijn gedelete omdat het niet nette kleren waren ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie!

Boefiesem
1 januari 2021 18:07

Hoe kan mijn kleinzoon deelnemen aan roblox Leeuwarden, want er komt een melding dat er toestemming moet worden gegeven als je mee wil doen, bijv, aan een team!

Nadine
26 november 2020 19:37

Hoi Hoi, even een vraagje.....ik heb helemaal geen verstand van roblox maar mijn kinderen spelen het. Ze hebben een robux kaart van mij gekregen van 10 Euro. Nu is het zo dat mijn zoontje zijn poppetje heeft veranderd met robux. Hij heeft dat gisteren gedaan en sinds net heeft zijn poppetje die kleren niet meer aan (zowel broek als shirt) terwijl dat wel van zijn robux is afgehaald. Kan iemand mij vertellen hoe dit kan? Alvast bedankt!

Nelleke
25 november 2020 09:10

Ha Maarten, wat eigenlijk het allerbelangrijkst is, is dat je in gesprek blijft over wat je kind online meemaakt. Kijk mee, speel eens mee. Laat vooral zien dat je open staat voor de online belevenissen en dat het goed is om die te delen. Verder is het makkelijk om de leeftijdsregels aan te houden die apps zelf geven. En de standaard online regels, die kun je samen eens doorlopen. Zoals: Geen profielfoto waar je herkenbaar opstaat, geen echte naam, geen achternaam, niet je leeftijd, school of woonplaats delen - dat soort dingen. Helpt dat een beetje? Hartelijke groet, Nelleke

Maarten
24 november 2020 18:18

Hallo hoe kan ik zorgen dat me dochter van 10 veilig op het internet kan en wel robloxs en tips van robloxs veilig te spelen want ik snap er gewoon niks van en you tube bv’s kan gebeuren groetjes Maarten

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: