Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

6x waarom je altijd updates moet uitvoeren

#Online risico's

Geplaatst op 4 januari 2024

Waarom is updaten zo belangrijk? Updates moet je uitvoeren, zodat je weer de nieuwste versie hebt. Updaten = actualiseren. Een update is een nieuwe versie. We richten ons in deze blog op het belang van updates uitvoeren. Krijg je op een apparaat een melding van een update, dan zijn hier 6 redenen waarom je dat altijd moet doen.

Wat moet je allemaal updaten?

Er zijn allerlei updates: van je pc, laptop, tablet, router of telefoon. Daarnaast moeten een smart tv, oordopjes, auto, slimme oven ook worden geüpdatet – oftewel alles dat verbonden is met internet. Maar ook programma’s, zoals Word of Adobe en browsers moeten worden geüpdatet. Je zou daar allemaal updates voor moeten krijgen. Maar in de praktijk is dat niet altijd zo. Sommige fabrikanten vinden het niet zo nodig. Dus: krijg jij ergens geen update van, dan is dat voor dat apparaat niet zo nodig.

6 redenen om updates uit te voeren

  1. Belangrijkste reden is dat er door updates allerlei beveiligingslekken worden gedicht. Bijvoorbeeld een zero day, of gijzelsoftware, of er zit een fout in de software - door de leverancier zelf ontdekt. Maar veiligheid is de absolute hoofdreden.
  2. Je apparaten staan vol met privacygevoelige gegevens. Die wil je niet op straat hebben toch? Als je updates altijd uitvoert, is de kans daarop heel klein.
  3. Bij een update krijg je ook nieuwe features (feature = functionaliteit). Bij iOS kreeg je bijvoorbeeld bij de laatste update een dagboek.
  4. Als je gaat bankieren, heb je altijd de nieuwste versie van je browser of besturingssysteem (Windows, MacOS, Android) nodig. Anders vindt de bank jouw verbinding niet veilig genoeg.
  5. Je bent een stuk veiliger voor misbruik door hackers etc.
  6. Prestatieverbetering van je apparaat. Het kan zomaar zijn dat na een update je accu langer meegaat, of dat je telefoon sneller wordt.

Waarom zou je updates niet uitvoeren?

Er is geen reden om updates niet uit te voeren. Misschien vraag jij je af: zijn updateverzoeken altijd te vertrouwen? Wij zeggen: yes, zolang het besturingssysteem het zelf zegt, en niet een of andere vage website. Soms krijg je een advertentie pop-up met daarin: je hebt een virus, klik hier om nu te updaten/je pc te scannen. En die moet je natuurlijk niet vertrouwen. Zoiets als hieronder (en dan in honderden varianten).

updates uitvoeren

Altijd doen

Een update wordt zeer zorgvuldig en uitvoerig getest, met betaversies etc. Als jij een update ophaalt, wordt hij tijdens dat ophalen ook nog eens gecheckt - is hij ondertekend door degene die het stuurt?

Uiteraard is er weleens iets misgegaan: dan men met het updaten van een 3CX (telefoonsysteem) een virus binnenhaalde. Wat ons betreft geen reden om geen updates binnen te halen. Stel je Apple eens voor. Even googlen levert op: er zijn ongeveer 1 miljard iPhone-gebruikers op de wereld. Die krijgen allemaal tegelijk een update. Kun je nagaan – daar kunnen ze geen risico’s mee nemen. Dus dat het misgaat, is sporadisch.

Illegaal!

Tja, de enige reden om een update niet uit te voeren is als je een illegale versie van Windows gebruikt. Dan heb je kans dat Windows dat door heeft, en dan werkt mogelijk je illegale versie niet meer.

Dus, wij van Kliksafe adviseren: updates altijd uitvoeren!

Lees ook: Wat is internet beveiliging? Veilig internet instellen.

 

Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Hanneke
30 januari 2024 11:54

Bedankt voor de aanvulling.

R.A. Steenbergen
27 januari 2024 20:25

Punt 3 vermeldt: "Bij een update krijg je ook nieuwe features (een feature is iets nieuws)." Een feature is niet iets nieuws, want dan staat er: ...... krijg je ook nieuwe iets nieuws. Feature betekent kenmerk of eigenschap. Dus je software krijgt nieuwe kenmerken of eigenschappen. Punt 6 vermeld: "Het kan zomaar zijn dat na een update je accu langer meegaat, of dat je telefoon sneller wordt." Het tegendeel kan ook, dat een apparaat slomer wordt en de accu sneller leeg gaat. En Apple heeft dat enige jaren terug vermoedelijk met opzet gedaan, na een update werden telefoons trager, opdat (met als doel) dat mensen een nieuwe telefoon zouden kopen. Hier zijn onderzoeken en rechtszaken over geweest. Ook kan het zijn dat na een update hardware ineens niet meer geaccepteerd wordt en je gedwongen wordt nieuw te kopen, zoals enige jaren terug bij de USB to Serial converter met een Prolific chip. En dat bepaalde Brother printers ineens niet meer werkten na een Windows update.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.