Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Telefoonverslaafde Laura (23): “Ik zou minder op mijn telefoon willen zitten”

#Online risico's

Geplaatst op 23 maart 2023

“Ik zou minder op mijn telefoon willen zitten”

Tegenover mij zit Laura. Ze is 23 jaar en we gaan het hebben over telefoonverslaving. Hoeveel schermtijd heeft ze eigenlijk? Laura: “Ik zit zo 4 tot 5 uur per dag op mijn telefoon”. Natuurlijk weet ik dat je overal je telefoon voor nodig hebt: social media, even het nieuws lezen en of er nog files zijn. Maar als je veel op je telefoon zit, dan kan dat resulteren in een telefoonverslaving.

Om te beginnen; welke social media heb je allemaal?

“Oh, best veel. WhatsApp, Instagram, Snapchat, Facebook, BeReal en TikTok. Ik zit het meest op TikTok en WhatsApp, omdat je op TikTok allemaal leuke filmpjes krijgt waar je lang van blijft scrollen. WhatsApp is gewoon handig om met elkaar te praten. Ik speel ook veel spelletjes op mijn telefoon, maar dat is geen social media. Maar daar ben ik wel echt veel tijd aan kwijt.”

Hoe kijk jij tegen je telefoongebruik aan?

“Over het algemeen reageer ik binnen een paar minuten, ook als ik in de supermarkt ben of waar dan ook. Behalve op mijn werk, dan natuurlijk niet. Maar ik zou eigenlijk best minder op mijn telefoon willen zitten, want ik zit zo 4 tot 5 uur op mijn telefoon. Ik speel vooral veel spelletjes op mijn telefoon en dan schiet je telefoongebruik toch wel omhoog. Eigenlijk is 4-5 uur best wel veel, in die tijd kan ik veel andere dingen doen”.

Wat vind je eigenlijk van social media?

“Social media zijn best wel slecht voor je zelfbeeld en dat merkte ik ook. Je gaat jezelf toch onbewust vergelijken met die influencers, ook al zijn hun foto’s vaak gefotoshopt. Maar als puber zie je dat niet, nu ik 23 ben merk ik het sneller op. Het heeft wel invloed gehad, maar nu eigenlijk niet zoveel meer. Ik volg vooral YouTubers en TikTokkers, maar ik plaats bijna niks meer. Ik vind vooral Instagram best nep, daarom zit ik liever op BeReal. Daar is het wel echt en als het tijd is voor mijn BeReal, dan maak ik hem ook echt gelijk”.

Op welke manier heeft social media invloed op je slaap?

“Ik ga naar bed en dan ga ik scrollen op social media. Als ik dan moe begin te worden, dan leg ik de telefoon weg. Ik val wel snel in slaap, ondanks het blauwe licht van mijn telefoon. Dus eigenlijk heeft social media weinig invloed op mijn slaap”.

Wat zou je doen als je een dag zonder je telefoon moest?

“Dat zou ik eigenlijk niet echt weten. Als ik een Nederlandse serie kijk, dan speel ik tegelijkertijd eigenlijk altijd een spelletje op mijn telefoon. Als ik een Engelse serie kijk, dan leg ik mijn telefoon wel naast me neer want ik moet dan wel focussen. Dus zonder een telefoon heb je wel meer aandacht dan met een telefoon. Maar zonder een telefoon leven? Oh, ik weet niet zo goed of ik dat echt kan.”

Vind jij jezelf verslaafd?

“Ik ben denk ik een beetje verslaafd. Half verslaafd, kan dat? Ik kan best eventjes zonder mijn telefoon, maar ik zit wel echt veel op mijn telefoon. Social media zijn gewoon belangrijk voor mij. Maar als ik uit al mijn social media moet kiezen, dan zou ik alleen WhatsApp en Snapchat houden. Ik praat veel met vrienden via die twee apps en dat vind ik wel heel belangrijk”.

PS Wat vind jij?

Is 4 of 5 uur veel...? Zit jij nóg meer op je telefoon? Wij zijn benieuwd. Zet het in de comments hieronder.

Over de auteur:

Tamara is medewerker marketing & communicatie. Ze is altijd op de hoogte van het laatste nieuws, speelt in haar vrije tijd volleybal en doet aan fitness. Je maakt haar wakker voor sushi en pasta (als je haar wakker krijgt :-)). Verder studeert ze Communicatie en heeft ze de droom om ooit een boek te schrijven.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.