Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is sim-swapping?

#Online risico's

Geplaatst op 21 september 2023

Sim-swapping is een vorm van cybercriminaliteit. Een crimineel doet een poging om jouw telefoonnummer te verkrijgen. In deze blog leggen we uit wat simswapping is, en vooral wat je ertegen kunt doen.

Hoe werkt sim-swapping?

Een crimineel steelt jouw gegevens

Iemand probeert jouw nummer te stelen. Dat gaat bijvoorbeeld zo. Een crimineel belt naar jouw mobiele provider en doet of hij jou is. Van tevoren heeft hij al uitgebreid onderzoek gedaan naar jouw gegevens. Hij zegt: mijn telefoon in de vuurkorf gevallen en nu doet mijn simkaart het niet meer. Mag ik een nieuwe simkaart? De medewerker van de provider stelt een aantal verificatievragen, of jij het echt bent. Ze vraagt naar je geboortedatum. Die heeft de crimineel van Facebook gehaald. Dan vraagt ze je IBAN-nummer, die heeft de crimineel bij een lek van een onlineticketdienst gehaald. Dan je postcode en huisnummer, en ook dat staat vast wel ergens online – dit soort info kan een slimmerik wel achterhalen. Dan zegt hij: ik ben net verhuisd, wil je het pasje opsturen naar mijn nieuwe huisadres? Prima meneer. Ze voert direct je nieuwe adres door. Meestal is dat wel een bestaand adres, maar er woont niemand. Daar krijgt de crimineel jouw nieuwe simkaart met jouw nummer.

De crimineel kan nu inloggen in jouw gegevens

Jij weet nog nergens van. Maar de crimineel heeft nu jouw nummer. In de nacht waarschijnlijk, zodat hij vrij zeker weet dat jij niet op je mobiel zit, gaat hij aan de slag. Hij logt in met jouw gebruikersnaam en wachtwoord, dat hij heeft gevonden bij een lek op darkweb. Dat wachtwoord heb jij ooit -jaren geleden- aangemaakt en nooit aangepast. Uiteraard probeert hij direct in te loggen in jouw bank. Hij krijgt een verificatienummer via sms op zijn (jouw) nummer. En dan sluist hij je geld weg.

Jij kunt niks meer met je telefoon

De volgende morgen kun jij niks meer met je telefoon. Je kan niet meer naar de bank, want je krijgt geen sms-controle meer binnen. Jij belt je mobiele provider: ik kan niks meer met mijn telefoon. De medewerker zegt: je hebt toch een nieuwe simkaart besteld? Helaas. Direct je telefoon blokkeren. Maar het leed is al geleden!

Hoe voorkom je sim-swapping?

  • De meeste providers zijn bezig met maatregelen om sim-swapping te voorkomen. Denk aan extra beveiligingsmaatregelen, zoals een bevestiging van de aanvraag van je nieuwe simkaart. Zodat je gelijk kunt zeggen: dat was ik niet!
  • Zet zo weinig mogelijk gegevens online. Wees zuinig op je geboortedatum en je huisadres. Zorg ervoor dat je niet te traceren bent.
  • Laat je 06-nummer niet rondslingeren op internet. Nergens.
  • Houd je wachtwoorden geheim.
  • Vervang je wachtwoorden regelmatig.
  • Gebruik voor elke site en elk account een ander -en sterk!- wachtwoord.

PS Wij eindigen zo’n beetje elke blog met tips over je wachtwoord. De grote vraag: hoeveel lezers hebben naar aanleiding van onze blogs hun wachtwoorden al vervangen ;-)?

Over de auteur:

Jelte is 01110100 01100101 01100011 01101000 01101110 01100101 01110101 01110100, oftewel: techneut. Waar hij vroeger zijn dagen doorbracht in zijn vrachtwagen, zit hij tegenwoordig achter een toetsenbord. Door zijn dyslexie ziet hij dingen anders, en daardoor kan hij problemen op een andere manier oplossen. Ook daardoor heeft hij voor de blogs zijn eigen secretaresse: Hanneke.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Hanneke
15 december 2023 10:41

Dag meneer Broeckx, dat is lastig. Onze afdeling Service & Support gaat u hierbij helpen (via uw mailadres).

P.J.A. Broeckx
14 december 2023 22:14

Prima, maar na installatie van qustido heb ik geen VPN verbinding meer. Hoe op te lossen?

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.