Let op! U gebruikt een sterk verouderde browserversie.

Deze browser heeft veiligheidsissues en kan niet alle mogelijkheden van deze en andere websites weergeven.
Lees meer over het upgraden van uw browser .

MijnKliksafe is wel goed bereikbaar.

Wat is Zoom eigenlijk? En is het veilig?

#Online risico's #Techniek

Geplaatst op 17 april 2020

Wat is Zoom? En is het veilig?

Het korte antwoord

Zoom is een programma waarmee je via internet kunt videobellen met PC, laptop of smartphone.

Het langere antwoord

Zoom is een Amerikaans programma waarmee je online kunt communiceren. Het bestaat al sinds 2011. Het is gratis als je het in beperkte vorm gebruikt, dat wil zeggen: voor 1-op-1 communicatie. Wanneer je met meer mensen (tot 100) tegelijk wilt communiceren, dan moet je genoegen nemen met een beperkte tijd: na 40 minuten wordt de verbinding verbroken. Je kunt de vergadering dan overigens wel met een simpele klik weer opnieuw opstarten – waarna de andere deelnemers weer opnieuw kunnen inloggen. Wil je langer vergaderen, of uitgebreidere dingen zoals rapportage, opslag enzovoorts, dan betaal je bedragen van zo’n 14 tot 19 euro per maand.

Hoe werkt Zoom?

Even praktisch
Om een programma als Zoom te kunnen gebruiken (er zijn er veel meer, maar daarover straks…) heb je (behalve een internetverbinding) de juiste apparatuur nodig.
Het gaat dan om relatief simpele zaken als een webcam, een microfoon en luidsprekers. Werk je met een laptop dan zit dat waarschijnlijk allemaal al standaard ingebouwd. Werk je met een standaard PC, dan moet je dus misschien even op zoek naar de aanvullende spullen.
In plaats van de combinatie microfoon plus luidsprekers zou je ook een “headset” kunnen overwegen: een koptelefoon met ingebouwde microfoon. Als je daarvoor kiest, bedenk dan dat bij langere gesprekken zo’n ding best kan gaan irriteren door druk op je oren. Lees daarom goed de  beoordelingen van andere gebruikers en ga niet lukraak voor het goedkoopste model.

Veiligheid en privacy van Zoom

We zitten midden in de coronacrisis wanneer ik deze blog schrijf. Programma’s als Zoom staan nu volop in de belangstelling omdat veel mensen noodgedwongen thuis zitten.

Juist Zoom kwam onlangs negatief in het nieuws omdat er problemen zouden zijn met de privacy.
Dat probleem werd vooral veroorzaakt doordat de standaard instellingen van Zoom het mogelijk maakten om “in te breken” in online conversaties van anderen (zoombombing heet dat). Zoom heeft aangegeven dit te gaan verbeteren.

Naar aanleiding van dit incident heeft de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gekeken naar 13 (!) veelgebruikte programma’s – waaronder Zoom. De AP is een door de overheid instelde organisatie die de bescherming van persoonsgegevens bewaakt en wil bevorderen.
Op hun website vind je een PDF-bestand waarin de verschillende manieren van videobellen die er zijn worden beoordeeld op functionaliteit én privacy. Dat overzicht vind je hier.

Welke videobellen app is het veiligst/ handigst??

Dat hangt ervan af wat je zelf belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld dat alle gegevens in Nederland blijven, dan blijven er maar 3 van de 13 over (Jitsi, Signal en Talk). Is de EU ook goed, dan komen er twee bij, namelijk HangoutsMeets (van Google) en Teams (van Microsoft).
Alle programma’s op twee na (Houseparty en Jitsi) versleutelen altijd het dataverkeer zodat er ergens halverwege niet “ingebroken” en meegeluisterd kan worden.

Een aantal toont gepersonaliseerde advertenties: Hangouts (van Google), Houseparty, Messenger (van Facebook), Skype (van Microsoft) en Whatsapp.
Wil je weten welk programma in jouw situatie het beste is? Bekijk dan eerst het overzicht bij de Autoriteit Persoonsgegevens!

Meer tips over videobellen en chatten

Bronnen:
Zoom
Autoriteit Persoonsgegevens

Over de auteur:

Herman verdiepte zich (voordat hij in 1995 het internet ontdekte) in geologie, theologie en de zorg voor mensen met een verstandelijke handicap. Door zijn brede belangstelling kan hij ingewikkelde dingen soms verrassend eenvoudig uitleggen.

Wij zijn Kliksafe

Wat we het allerbelangrijkst vinden: online veiligheid voor jou en je gezin. Daarom geven we tips over zo ongeveer alles wat met internet te maken heeft. Ook leveren we verschillende filterproducten. Zodat je zelf kan bepalen wat je wel en niet ziet. Ook veilig online zijn? Ontdek de voordelen.

Reacties (2)

Nelleke
8 maart 2021 10:06

Ha Eva, dit zijn vragen voor Zoom Support. Engelstalig op https://support.zoom.us/

Eva Buursema
6 maart 2021 16:26

Ik Heb met zoom bijeenkomsten het volgende, als ik onder in de balk naar het handje op zoek ga, is het er niet, plotseling verschijnt het, en als ik het wil aanklikken, dan is het weg. Ook sta ik zelf klein te het o der in, en heel donker dus niemand ziet mij.

Reageren?

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Voor onze blog hanteren we deze huisregels.

Ontvang gratis tips en blogs

Elke 6 weken tips over online risico’s, mediaopvoeding en games.

Deel dit bericht op: